Terug
Gepubliceerd op 24/11/2020

2020_GR_00677 - Onderwijs - Subsidiereglement 'Binnenschoolse opvang: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang'. Uitzondering - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 23/11/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00677 - Onderwijs - Subsidiereglement 'Binnenschoolse opvang: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang'. Uitzondering - Goedkeuring 2020_GR_00677 - Onderwijs - Subsidiereglement 'Binnenschoolse opvang: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang'. Uitzondering - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Onderzoek

De voorgestelde aanpassingen werden reeds besproken met het Vast Bureau van de Onderwijsraad waarin de onderwijsnetten vertegenwoordigd zijn en deze aanpassingen werden positief geadviseerd.

Algemene financiële opmerkingen

Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van het subsidiereglement voorhanden.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.

Aanleiding en context

Sinds schooljaar 2016-2017 krijgen Antwerpse basisscholen de kans om een subsidie binnenschoolse opvang aan te vragen. De gemeenteraad keurde 17 februari 2020 (jaarnummer 117) enkele belangrijke wijzigingen goed aan het subsidiereglement 'Subsidie binnenschoolse opvang voor basisonderwijs: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang - Wijzigingen'. Enkele belangrijke wijzigingen waren de wijziging van de aanvraagperiode, zodat scholen voor aanvang van het schooljaar het toegekende budget kennen en de mogelijkheid voor scholen buitengewoon secundair onderwijs om de subsidie aan te vragen.

De gemeenteraad keurde op 18 mei 2020 (jaarnummer 288) de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Argumentatie

De impulssubsidie van 750,00 euro per schooljaar die is opgenomen in het reglement 'binnenschoolse opvang: randvoorwaarden en impulsen voor kwaliteitsvolle opvang', is bedoeld voor het organiseren van activiteiten in de voor- en naschoolse opvang. 

Door de veranderende coronamaatregelen en kleurencodes in het onderwijs, is het mogelijk dat scholen deze activiteiten niet meer kunnen laten doorgaan. Om het budget voor dit schooljaar toch op een zinvolle manier te kunnen inzetten:

  • zodat er door eigen begeleiders een extra aanbod aan activiteiten kan voorzien worden;
  • er voor kinderen in de opvang een meer afwisselend en uitdagend aanbod is zonder dat er niet-essentiële derden in de school nodig zijn; 

wordt voor schooljaar 2020-2021 een éénmalige uitzondering voorzien.

In principe kan er met het budget van deze impulssubsidie geen materiaal worden aangekocht met deze middelen. Voor dit schooljaar wordt dit wel mogelijk gemaakt onder volgende voorwaarden:

  • het gaat om materiaal dat kinderen aanzet tot bewegen (inzetten op een gezonde levensstijl);
  • het gaat over duurzaam materiaal dat blijvend gebruikt kan worden (geen verbruiksmateriaal).

Mogelijke voorbeelden zijn alle soorten rollend materiaal (zoals fietsjes, steps,…), groot spelmateriaal (zoals springballen, behendigheidsparcours), speelmatten en –blokken, allerhande sportmateriaal,…

In principe kan het gaan over een breed gamma aan materialen maar worden volgende categorieën van materialen uitgesloten:

  • materialen die maar één maal gebruikt kunnen worden;
  • meubilair;
  • vaste speeltoestellen voor buitengebruik.

De totaal toegekende impulssubsidie kan nooit meer dan 750,00 euro bedragen.

Uiteraard blijft het wel mogelijk voor scholen om, zolang volgens de maatregelen mogelijk is, om deze middelen in te zetten op het organiseren van activiteiten in de opvang maar wordt ook een alternatief voorzien wanneer dit niet meer mogelijk is. Op deze manier is er een garantie dat de middelen van dit schooljaar ondanks de geldende coronamaatregelen in onderwijs toch op een goede manier kunnen worden ingezet voor de kinderen en er een meerwaarde is qua activiteiten in de opvang.   

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen 

Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595)

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0202 - Welzijn en excelleren in het onderwijs
2LWS020202 - Kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat in afwijking van artikel 8.2 van het subsidiereglement 'binnenschoolse opvang voor onderwijs: randvoorwaarden en impulsen voor kwaliteitsvolle opvang' de impulssubsidie voor kwaliteitsvolle opvang die werd toegekend voor schooljaar 2020-2021 eenmalig ook gebruikt mag worden voor de aankoop van klein sportmateriaal indien voldaan is aan volgende voorwaarden:

  • het materiaal zet kinderen aan tot bewegen (inzetten op een gezonde levensstijl);
  • het betreft duurzaam materiaal dat blijvend gebruikt kan worden; 
  • de aankoop van het materiaal vindt plaats tussen 1 augustus 2020 en 30 juni 2021;
  • de subsidie werd reeds aangevraagd tijdens de aanvraagperiode tussen 1 mei en 15 juli 2020.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt goed dat in afwijking van artikel 9 en 10 van het subsidiereglement 'binnenschoolse opvang voor onderwijs: randvoorwaarden en impulsen voor kwaliteitsvolle opvang' de impulssubsidie voor het schooljaar 2020-2021 eveneens kan aangevraagd worden tijdens de periode 1 december tot 30 april 2021.

Deze aanvraag kan een volledig nieuwe aanvraag betreffen of een uitbreiding inhouden van een reeds gedane aanvraag tijdens de periode van 1 mei 2020 tot 15 juli 2020, waarbij 

  • de termijn voorzien voor het aanleveren van ontbrekende informatie 21 kalenderdagen bedraagt; en
  • de subsidie ten laatste 60 kalenderdagen na toekenning van de subsidie wordt uitbetaald.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.