Terug
Gepubliceerd op 24/11/2020

2020_IP_00324 - Interpellatie van raadslid Ilse van Dienderen: Nood aan meer ruimte in onze stad – niet alleen nu, ook in de toekomst

gemeenteraad
ma 23/11/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Verdaagd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_IP_00324 - Interpellatie van raadslid Ilse van Dienderen: Nood aan meer ruimte in onze stad – niet alleen nu, ook in de toekomst 2020_IP_00324 - Interpellatie van raadslid Ilse van Dienderen: Nood aan meer ruimte in onze stad – niet alleen nu, ook in de toekomst

Motivering

Indiener(s)

Ilse van Dienderen

Gericht aan

Fons Duchateau, Annick De Ridder, Koen Kennis

Tijdstip van indienen

di 17/11/2020 - 21:55

Toelichting

Net zoals bij de eerste lockdown komt ook nu de nood aan ruimte om te wandelen, te sporten, te recreëren, van de natuur te genieten, … duidelijk naar boven. Tijdens de herstvakantie was het koppen lopen in onze grote natuurgebieden: Kalmthoutse Heide, Zoniënwoud, Peerdsbos, Rivierenhof, …

Onder het motto: ook in onze eigen stad moet er voldoende wandel- en recreatieruimte zijn, peilt deze interpellatie naar de initiatieven van dit stadsbestuur om een inhaalbeweging te maken in beschikbare ruimte voor de stadsbewoner en –bezoeker.

Tijdens de vorige lockdown sprongen initiatieven in vele steden in het oog:

  • In Brussel was het binnen de vijfhoek een groot woonerf; er werden in sneltempo fietspaden aangelegd
  • In Parijs komt er 650 km aan nieuwe fietspaden, goed voor 500 miljoen euro aan investeringen inclusief in pop-up fietspaden voor wanneer de lockdown versoepelt. Het al bestaande plan van burgemeester Hidalgo om 72% van de parkeerplaatsen op straat te schrappen en van Parijs een echte fietsstad te maken tegen 2024 gaat nu dus in een grotere versnelling.
  • De Italiaanse stad Milaan werd hard getroffen door het corona-virus. Tijdens de lockdown viel zowat alle autoverkeer weg, en in het zog ook de zware luchtvervuiling in de stad. Daar wil de burgemeester nu een fiets- en wandelparadijs maken. Lokale bestuurders plannen grote werken in minstens 35 km aan straten om ze in te richten met meer plaats en/of voorrang voor voetgangers en fietsers. Ook komen er snelheidsbeperkingen en nieuwe en bredere voetpaden.

Onderzoekers van het World Research Institute maar ook onze eigen UA-prof Tom Coppens pleit voor de 15minuten-stad: een stad waar je binnen vijftien minuten aan alle voorzieningen geraakt – ook groene ruimte. Onderweg daarnaartoe – per fiets of te voet – moet je je verkeersveilig kunnen bewegen – op brede trottoirs en brede – en groene – fietsverbindingen.

De voorzitter van Natuurpunt breekt een lans voor het in gebruik nemen van ‘braakliggende’ gronden, om onze natuur te ontzien.

Onze stad hinkt toch wat achter: er is een zware en lange procedure voor speelstraten en schoolstraten. I.p.v. bestaande open ruimtegebieden open te houden en ze hun rol als spons en verkoeling voor de stad te laten spelen worden ze aangesneden en met weinig inspiratie volgebouwd – ik denk aan de Kwadevelden in Merksem, de verkaveling naast het Hof van Eden in Wilrijk, Hoekakker in Ekeren, … Kansen om meer water in de stad te krijgen worden niet of met mondjesmaat ingevuld; ik denk hier aan die Schijn-Scheldeverbinding die volgens een eigen studie uit 2018 perfect haalbaar is, maar die toch niet uitgevoerd wordt, ondanks Vlaams geld. Of de Brouwersvliet terug open leggen, de Wapper, de Minderbroedersrui, …

Zo zie je dat de strijd tegen een pandemie hand in hand gaat met het klimaatrobuust inrichten van een stad, met minder autoverkeer, meer fiets en voetgangersverkeer, meer groen en meer water. Meer groen en meer water zorgt ook voor meer beleving. En als dat in de nabijheid van iedereen kan, is dit ook een beste sociale maatregel, voor mensen die klein behuisd zijn.

Vragen:

  • Waar denkt het stadsbestuur meer ruimte voor haar bewoners en bezoekers te creëren?
  • Mogen we ons verwachten aan feest van speelstraten en vakantiestraten? Wat zal de stad doen om dit te faciliteren?
  • Of kunnen we een autoloze zondag iedere maand verwachten?
  • En waar kunnen we ‘extra’ recreatiegebied verwachten?
  • Komen er nieuwe wandel- of fietsroutes om onze stad (en randgemeenten) te beleven? Kunnen de huidige gepromoot worden?
  • Kan de stad verenigingen ondersteunen die wandelen en fietsen promoten (bv. Vzw Trage Wegen) om nieuwe routes te ontwikkelen?
  • En de idee van landschapsparken… Laat ons die omarmen om vanuit de rand groene vingers tot in de stad te krijgen. Stapt de stad mee in het Vlaamse initiatief rond de landschapsparken? I.s.m. de Zuidrand en de Rupelstreek of via Gruunrant richting de Voorkempen of de Schijnvallei? En laat ons ineens de luchthaven meenemen als groene long?
  • Of landbouwparken? Kan de stad de plek rond de kinderboerderij in Wilrijk optuigen tot zo'n landbouwpark? Zal de stad eigen gronden ter beschikking stellen voor een stadslandbouwproject, zoals het in Leuven net is gebeurd? En kan er aub een garantie komen voor wijken waar nu aan samentuinen wordt gedaan, bv. Silsburg, dat die gronden nog ter beschikking blijven voor de buurt en dat de buurt hierin wordt ondersteund?
  • Zal de stad een al of niet tijdelijk moratorium op het aansnijden van open ruimte invoeren?
  • Heeft de stad eigen patrimonium – gronden, gebouwen – die een extra belevingswaarde kunnen hebben?
  • Kan de stad tijdens de vakanties de speelplaatsen van de scholen open stellen?
  • Zal de stad investeren in meer verkeersveiligheid op recreatieve fietsroutes?
  • Heeft de stad zicht op braakliggende (al of niet eigen) gronden die een tijdelijke invulling kunnen krijgen als wandelgebied of groengebied?
  • Kan de stad afspraken maken met de uitbater van de luchthaven van Deurne– dat deze tijdens het weekend wordt opengesteld als sport- en recreatiegebied?
  • Kan de stad de studie rond de Schijn-Scheldeverbinding terug nieuw leven inblazen? Tezamen met een open waterloop, zaten er ook drie nieuwe parken in de studie.