Terug
Gepubliceerd op 17/03/2020

2020_CBS_02434 - Detailhandel en Horeca - startnota nachtleven - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Fons Duchateau, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02434 - Detailhandel en Horeca - startnota nachtleven - Goedkeuring 2020_CBS_02434 - Detailhandel en Horeca - startnota nachtleven - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De startnota heeft als doel het stedelijke beleid aangaande nachtleven in de stad Antwerpen uit te werken. De werkgroep en het aanspreekpunt nachtleven zijn onderdelen van deze startnota. Beiden hebben ze tot doel om vanuit een positieve visie op het nachtleven in de stad Antwerpen, de kwaliteit, leefbaarheid en de inhoud van het nachtleven in de stad Antwerpen te ondersteunen. De werkgroep kan voor de realisatie van deze doelstelling het initiatief nemen om projecten te ontwikkelen die de positieve uitstraling van de stad ten goede komen. Daarnaast stimuleert de werkgroep in samenspraak met het aanspreekpunt nachtleven een goede samenwerking tussen alle actoren in het nachtleven in de stad Antwerpen. Via deze startnota en de  werkgroep krijgt het stadsbestuur nieuwe ideeën over het nachtleven in de stad Antwerpen aangereikt en krijgt het zicht op gerelateerde tendensen in de stad Antwerpen die inspiratie kunnen geven voor de verdere bepaling van het stedelijk beleid. De werkgroep bouwt een relatie op met andere steden die werken aan een positief beleid rond nachtleven en neemt deel aan internationale congressen omtrent het nachtleven en wisselt hierbij kennis en ervaring uit.

De werkgroep is een stadsbrede groep die de stakeholders uit het nachtleven ondersteunt en informeert. Concreet brengt ze de professionelen zo vaak als nodig bij elkaar om overleg te plegen. Daarnaast zorgt de werkgroep ervoor dat er eenduidige communicatie is.

In deze werkgroep zijn momenteel volgende stadsdiensten vertegenwoordigd:

  • Ondernemen en Stadsmarketing - Detailhandel en horeca (aanspreekpunt nachtleven)
  • Stadsbeheer - Evenementen
  • Ondernemen en Stadsmarketing – Visit Antwerpen
  • Maatschappelijke Veiligheid - Sociale interventie
  • Maatschappelijke Veiligheid- Bestuurlijke Handhaving - Juridische Cel
  • Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving – Cultuur
  • Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving – Jeugd - Centrale jeugddienst
  • Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Gate 15 (Studentenstad)
  • Sociale Dienstverlening - Welzijn en Gezondheid
  • Stadsontwikkeling - Ruimte
  • Stadsontwikkeling – Openbaar Domein

Op 19 november 2019 werd er een eerste sectoroverleg gehouden met alle actoren uit het nachtleven. Bij dit overleg werd het aanspreekpunt voor het nachtleven van de stad Antwerpen voorgesteld en werd er toegelicht dat de stad Antwerpen een constructief overleg wilt opzetten met de actoren uit het nachtleven. Door dit eerste overleg werden er reeds verschillende actiepunten naar voor geschoven. De werkgroep verwerkte deze mee in een plan van aanpak. Dit plan linkt acties aan de thema's die in de startnota aan bod komen zodat de werkgroep en het aanspreekpunt nachtleven deze acties kunnen oppakken. Het plan van aanpak is een levendig document waarbij er af en toe nieuwe zaken onder een bepaald thema zullen worden aangepast alsook bepaalde zaken wegvallen omwille van het feit dat dit door een afdeling van de stad Antwerpen(al dan niet in samenspraak met externe partners en de sector) werden uitgevoerd.

Aanleiding en context

Het bestuursakkoord stad Antwerpen 2019 – 2024 brengt duidelijk het belang van de horecasector, en meer specifiek het nachtleven, voor de stad Antwerpen naar voren.

In 2018 organiseerde de stedelijke jeugddienst een werkgroep met verschillende stadsdiensten, die allen op één of andere manier met het feesten, uitgaan en het nachtleven in de stad in aanraking kwamen. Het doel van de werkgroep was om te kijken of de bereidheid er was vanuit de verschillende stedelijke diensten om samen te werken rond een gemeenschappelijk beleid rond nachtleven, en om hier beleidsvoorbereidende stappen in te zetten.

Op 22 november 2019 (jaarnummer 9601) keurde het college de aanstelling van het aanspreekpunt nachtleven goed. In samenspraak met de werkgroep nachtleven werd een startnota rond het nachtleven in de stad Antwerpen uitgewerkt.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS09 - Gezondheids- en seniorenzorg
2HMS0901 - Gezondheidszorg
3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010307 - Veilig uitgaansleven
5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0201 - Reguliere taken
5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010302 - Ondersteuning retail en horeca
6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010303 - Retail en horeca promoten
6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0204 - Antwerpen is een innovatieve, creatieve, bruisende studentenstad met een kwaliteitsvol hoger onderwijs dat de samenleving weerspiegelt
2LWS020404 - Gate15
7 - Bruisende stad
2BRS04 - Jeugd
2BRS0403 - Ruimte voor kinderen en jongeren
2BRS040301 - Geschikte fysieke en mentale ruimte voor jongeren

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de startnota en het plan van aanpak goed en geeft het mandaat aan de werkgroep nachtleven en het aanspreekpunt nachtleven om het stedelijk beleid rond nachtleven verder uit te werken. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Dienst Taak
werkgroep nachtleven plan van aanpak omzetten in acties
werkgroep nachtleven gestructureerd overleg met stakeholders opzetten

werkgroep nachtleven

nachtbeleid uitwerken

OS/B&I

concrete voorstellen uitwerken om via technologie structureel in te zetten op een verbeterde omgevingskwaliteit rond horeca-centra


Bijlagen

  • Startnota_DEF.docx
  • PlanVA_DEF.pdf