Terug
Gepubliceerd op 24/04/2020

2020_CBS_02325 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019095598. District Antwerpen. Ekerse Steenweg - Argentiniëlaan ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Fons Duchateau, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02325 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019095598. District Antwerpen. Ekerse Steenweg - Argentiniëlaan ZN - Goedkeuring 2020_CBS_02325 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019095598. District Antwerpen. Ekerse Steenweg - Argentiniëlaan ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen roept om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Argumentatie

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet

Het fietspad zal een publiek karakter hebben en zal worden beheerd door stad Antwerpen. De gronden blijven in privaat eigendom. De aanleg past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan.

Het nieuw fietspad komt op de Havanasite te liggen. Het betreft een reststrook tussen bestaande bedrijvigheid en de wegberm van de A12. Het fietspad zal een deel op de huidige groene zone en een deel op de bestaande betonnen privéweg lopen. Aan de Argentiniëlaan bevindt zich een dienstweg naar de terreinen van Eandis en Fluxys. Voor de aanleg zullen verschillende verhardingen gesloopt worden. In totaal wordt er 2260 m² bestaande verharding gesloopt.

De Havanasite situeert zich in het noorden van het district Antwerpen, aan drie zijden begrensd door bovenlokale verkeersinfrastructuren:

  • de A12, die hier afsplitst van de E19;
  • de as Noorderlaan (N180) – Ekerse Steenweg (N114); de Noorderlaan loopt verder westwaarts door richting Haven, de Ekersteenweg vormt de verbinding met Ekeren-centrum;
  • de spoorlijn Antwerpen-Rotterdam.

Aan de overzijde van de A12 liggen de Oude Landen, een natuurgebied van 100 hectare groot.

Op termijn zullen de Lokale Politie Antwerpen en de meeste stadsdiensten de Havanasite verlaten. De historische kazerne blijft, maar in plaats van stadsdiensten zullen er zich vooral nieuwe woningen, kleine bedrijfjes of enkele winkels vestigen zoals voorzien in het ruimtelijk uitvoeringsplan Havanastraat. Volgende vernieuwingen staan op de planning:

  • nieuw parkeergebouw;
  • grote nieuwe winkel;
  • nieuw containerpark;
  • nieuwe invulling van de historische kazerne: naast nieuwe woningen, kleine bedrijfjes of enkele winkels behoren ook een school of theater tot de mogelijkheden;
  • meer groen en sport;
  • centraal wandel- en fietspad: tussen de toekomstige nieuwe winkel en de kazerne komt een nieuw breed en groen wandel- en fietspad. 

Een fietspad langs de Ekerse Steenweg en de Noorderlaan verbindt het centrum van Ekeren met het centrum van Antwerpen. Een tweede fietspad dat behoort tot het provinciaal fietsroutenetwerk, loopt door de Oude Landen langs de spoorlijn, via de wijk Luchtbal tot het centrum van Antwerpen. Het nieuw fietspad verbindt het fietspad ter hoogte van de Ekerse Steenweg met de Argentiniëlaan waar het aansluit op de fietsostrade Antwerpen-Essen. Dit fietspad is een deel van de herontwikkeling van de site. Er wordt een lokale aansluiting voorzien ter hoogte van het nieuwe containerpark. Aan de oostzijde zal het fietspad worden gebruikt door dienstvoertuigen van Eandis en Fluxys om tot op hun terreinen te geraken. Door de aanleg van dit fietspad wordt er een ontbrekende schakel op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk weggewerkt. 

Het nieuw fietspad is een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 4 meter aangelegd in roodbruin asfalt. Er wordt over de hele lengte middenmarkering en openbare verlichting voorzien. De totale verharde oppervlakte bedraagt ongeveer 3.200 m². Naast het fietspad wordt, waar mogelijk, een grasstrook met bomen voorzien. Een gedeelte van het fietspad (oostkant) wordt aangelegd met een fundering voor vrachtverkeer. Zo kan het pad sporadisch zwaar dienstverkeer aan.

Een breedte van 4 meter is voldoende om dubbelrichtingsverkeer toe te laten en voor het gebruik van hogere snelheden (elektrische fietsen en speedpedelecs). Asfalt is een geschikt materiaal voor fietspaden omdat het een goed rijcomfort biedt en het wordt door het fietsvademecum als beste ondergrond voor fietspaden gezien. Het roodbruine asfalt is een typerende kleur voor een dergelijk fietspad. De continuïteit met omliggende fietspaden blijft behouden.

De fietssnelweg voldoet aan de noodzakelijke comforteisen. Door het aanleggen van een veilige fietsvoorziening kunnen meer weggebruikers gestimuleerd worden om deze vervoersmodus te gebruiken. Het aan te leggen verlicht fietspad zal dubbelrichting zijn, zonder hindernissen (zoals fietspaaltjes in het midden van het fietspad) en wordt aangelegd volgens het laatste fietsvademecum van de Vlaamse Overheid, waardoor de veiligheid en uniformiteit worden gegarandeerd. De ambitie is een comfortabele fietsverbinding tussen de Ekerse Steenweg en de Argentiniëlaan aan te leggen. De aanvraag is functioneel inpasbaar met zijn omgeving.

Er worden 8 bomen gekapt omdat ze op het tracé van het fietspad staan. Het betreft oude populieren en wilgen. Er worden 45 nieuwe bomen aangeplant. De dienst stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen adviseert bomen van 1ste grootte orde als gunstig. Echter merkt de dienst op dat de bomen erg dicht bij elkaar voorzien worden, waardoor deze in concurrentie met elkaar staan. Het maken van bomengroepen lijkt volgens de dienst een goede toepassing mits er rekening gehouden wordt met een minimum tussenafstand van 5 meter. Dit wordt als voorwaarde opgelegd.

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.

Fasering

Procedurestap

Datum

Start openbaar onderzoek

9 januari 2020

Einde openbaar onderzoek

7 februari 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

30 maart 2020

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

9 januari 2020

7 februari 2020

1

0

0

0

Bespreking van de bezwaren 

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend, dat zich als volgt laten samenvatten:

  1. Mogelijke inplanting handelscentrum: de bezwaarindiener stelt de vraag of het verantwoord is om in deze zone een fietspad aan te leggen aangezien deze gronden op handelsdomein en langs de Noorderlaan gelegen zijn.
    Beoordeling:
    In dit bezwaar wordt verwezen naar mogelijke toekomstige ontwikkelingen in deze zone, zoals de mogelijke inplanting van een handelscentrum. De vaststelling dat de gronden en gebouwen op en langs de Noorderlaan niet ingevuld geraken is niet stedenbouwkundig van aard en bovendien niet relevant in het beoordelen van voorliggende aanvraag. Het bezwaar is ontvankelijk maar ongegrond.
  2. Inplanting nieuwe bomen: de bezwaarindiener betwijfelt of de nieuwe bomen op vlak van geluidsbuffering en luchtzuivering zullen voldoen aan de noden van de omgeving. Daarnaast wordt opgemerkt dat de bomen een grote hoogte en breedte hebben. 
    Beoordeling:
    Voor de aanleg van het fietspad zullen 8 bomen gerooid worden. Er zullen nadien 45 nieuwe bomen worden aangeplant. De dienst stadsbeheer, groen en begraafplaatsen, beoordeelt de bomen van 1e grootte orde als positief maar stelt dat de afstand tussen de bomen te klein is. Daarom wordt als voorwaarde bij vergunning opgenomen om bomengroepen te voorzien die minimaal 5 meter van elkaar verwijderd zijn. Het bezwaar is ontvankelijk maar ongegrond.
  3. Schade aan het fietspad: de bezwaarindiener is bezorgd om eventuele schade aan het nieuwe fietspad omwille van de wortels van bomen of calamiteiten door leidingen die onder het fietspad lopen.
    Beoordeling:
    Het Agentschap Natuur en Bos oordeelt dat op basis van de bij de aanvraag toegevoegde plannen blijkt dat de werken zich op of ten zuiden van de leidingenstrook bevinden (waardoor geen interferentie ontstaat met de beboste berm ten noorden van de leidingenstrook). Het voorziene fietspad wordt aangevraagd door de stad Antwerpen, die tevens instaat voor het onderhoud ervan bij eventuele schade. Het bezwaar is ontvankelijk maar ongegrond.
  4. Invloed van de gebruikers van het nieuwe fietspad: de bezwaarindiener vraagt zich af of er een onderzoek gevoerd is naar de invloed en het mogelijke gebruik van het nieuwe fietspad, zoals ingepast in het nieuwe netwerk van fietspaden langs de Ekerse Steenweg en de fietsostrade.
    Beoordeling:
    De aanleg van het nieuwe fietspad heeft als doel het fietsgebruik te stimuleren. Dit past binnen de visie om de stad Antwerpen als fietsstad te versterken. Het bezwaar is ontvankelijk maar ongegrond.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

  • een openbaar onderzoek te houden;
  • het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen voor beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

Projectnummer:

OMV_2019095598

Gegevens van de aanvrager:

stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Havanastraat - Signaporestraat - Noorderlaan - Vancouverstraat te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 7 sectie G nrs. 2341P7, afdeling 17 sectie E nrs. 0, 212/3 , 372K, 372W, 372X, 372Y, 373A2, 373B2, 373C2, 373E2, 373F2, 373G3 en 373F3

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een fietspad

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen 

Relevante voorgeschiedenis

  • 6/2/2018 vergunning (20172849) voor aanleggen van een ontsluitingsweg voor het nieuwe containerpark en de parking van de politie op de Havanasite.

Vergunde/vergund geachte toestand

  • ontsluitingsweg voor het nieuwe containerpark en de parking van de politie op de Havanasite.

Huidige toestand

  • groenbuffer van de Ekerse Steenweg tot Argentiniëlaan tussen A12 en de voormalige politieschool;
  • het terrein bestaat voornamelijk uit struiken en gras;
  • deels is er een beton- en asfaltverharding in functie van de politie van de Havanasite en het huidige containerpark.

Gewenste toestand

  • verwijderen en herplaatsen van afsluitingen;
  • verwijderen van struiken en gras;
  • verwijderen van de beton- en asfaltverharding;
  • reliëfwijziging;
  • aanleggen van een fietspad van de Ekerse Steenweg tot Argentiniëlaan;
  • halfweg aansluiten op het vergund fietspad in aanleg.

Inhoud van de aanvraag

  • aanleggen van een fietspad na verwijdering van groen en verhardingen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren over de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg' te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, de breedte en de uitrusting van de nieuwe gemeenteweg en aan de nieuwe rooilijnen zoals voorgesteld op het plan 'BA_fietspad_ROOILIJNPLAN_N' en dit onder volgende voorwaarde:

  • de tussenafstand tussen de bomen dient minimaal 5 meter te bedragen.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • BA_fietspad_L.pdf
  • BA_fietspad_I_B.pdf
  • BA_fietspad_I_N.pdf
  • BA_fietspad_P_B.pdf
  • BA_fietspad_P_N.pdf
  • BA_fietspad_S_B_01.pdf
  • BA_fietspad_S_B_02.pdf
  • BA_fietspad_S_N_01.pdf
  • BA_fietspad_S_N_02.pdf
  • BA_fietspad_ROOILIJNPLAN_N.pdf