Het college heeft deze meldingen onderzocht, rekening houdend met de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsbesluiten. Het college kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. Het college neemt hierna al dan niet akte van de ontvangen meldingen.
Lijst van de meldingen werd opgenomen in het besluit.
Het college neemt akte van volgende melding die bij beveiligde zending werd ontvangen. De toetsing aan de bestaande regelgeving geeft aanleiding tot het opleggen van voorwaarden. De melder wordt hiervan op de hoogte gesteld:
Dossiernummer: OMV_2020139010
Melder: Huybreckx NV
Inrichtingsnummer: 20200916-0040 (B-Post Wilrijk)
Omschrijving: de exploitatie van een bronbemaling voor het zetten van een kelder (fase 1)
Locatie: Kleinesteenweg 24-38 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)
Datum indiening: 20 oktober 2020
Rubrieken: 53.2.2°a)
Motivatie bijzondere milieuvoorwaarden: Huidige milieumelding betreft een grondwateronttrekking ter hoogte van de Kleinesteenweg 30 in 2610 Wilrijk (Antwerpen). De grondwaterbemaling is noodzakelijk voor de uitvoering van het project met kenmerk OMV_2019044185, omvattend het slopen van het postgebouw, het bouwen van meergezinswoningen met een ruimte voor gemeenschapsvoorziening (postkantoor) en een ruimte voor dienstverlening (praktijkruimte). Om de werking van het postkantoor te verzekeren, wordt de realisatie van het project in twee fases voorzien. Ook wordt de kelderplaat in twee stukken “gestort”. Tussen deze 2 fases zit een tijdspanne van minstens één jaar.
Deze milieumelding heeft betrekking op een grondwateronttrekking voor de bouwput voor fase 1 (± 36 m x 22 m). Voor het aanleggen van de kelderplaat en de liftputten zal het grondwater onttrokken worden tot respectievelijk 4,5 m-mv (met debieten van 8 m³/uur gedurende 100 dagen) en 5,9 m-mv (met debieten van 29 m³/uur gedurende 14 dagen).
Uit de bemalingsnota blijkt dat er mogelijks zettingsbeperkende maatregelen genomen dienen te worden tijdens de grondwaterbemaling voor de liftputten. De exploitant stelt voor om de aanpak voor de liftputten te wijzigen én voor een uitvoering in prefab te kiezen. Het lijkt ons - gelet op de aard van de grond in de omgeving - toch aangewezen om de zettingen constant te monitoren en beperkende maatregelen te treffen indien de richtwaarde van 20 mm wordt overschreden.
Wij suggereren om bijvoorbeeld met zettingsbakens te werken. In het meldingsdossier werd gesteld dat de tijdspanne tussen de uitvoeringsfases het mogelijk maakt om te werken met een milieumelding per fase in plaats van een volwaardige omgevingsvergunning (IIOA) voor het project. Er wordt van uitgegaan dat de tijdspanne van een jaar voldoende is om te stellen dat de grondwaterstand zich terug herteld heeft tot zijn oorspronkelijk niveau. Dit wordt bij voorkeur opgevolgd door een peilput, specifiek hiervoor aangelegd en maandelijks gemeten.
Bijzondere milieuvoorwaarden:
1. | De zettingen worden constant opgevolgd en beperkende maatregelen worden getroffen indien de richtwaarde van 20 mm wordt overschreden. |
2. | Er wordt een peilput aangelegd om de grondwaterstand op te volgen. |