Na elk indieningsmoment bepaalt de jury van het projectenfonds duurzame stad welke ingediende projecten het best scoren aan de hand van de beoordelingscriteria en kent de best gerangschikte indieners een bedrag toe.
Volgende 14 projecten werden ingediend voor de einddatum van 1 oktober 2020:
Deze aanvraag werd niet ontvankelijk verklaard. Dit dossier was administratief niet in orde, geen stappenplan en timing en geen schriftelijke toelating van de eigenaar van de grond waarop het project zou worden uitgewerkt. Dossier voldoet niet aan de uitsluitingscriteria en selectiecriteria.
Lege stukken straatmuur worden voorzien van verticaal groen. Het project wil zo een groene straat creëren waarbij het groen fungeert als akoestische panelen die zorgen voor geluidsabsorptie. Het doel is de straat vergroenen en akoestisch aangenamer maken, alsook biodiversiteit stimuleren en luchtzuivering. De beoogde doelgroepen zijn de buurtbewoners en laaggeschoolde mensen van Manus om hen zo voeling te geven met LWS (Living Wall Systemen) in een stedelijke omgeving.
Door de veelheid van gegevens is het voor particulieren nooit duidelijk wat ze kunnen doen voor meer groen en vooral wat hen dat financieel opbrengt, onderbouwd met cijfers. Daarom werkt Muurtuin al enkele jaren aan een netwerk van contacten en aan een tool om deze data online aan te bieden zodat burgers beschikken over de juiste gegevens over planten en groen. Het doel is dat universiteiten en hogescholen hun data openstellen rond groen en de effecten ervan op het dagelijks leven. Burgers kunnen deze data gebruiken wanneer ze een huis bouwen en groen bekijken als een bouwsteen en niet als een luxe. De doelgroep zijn de bouwers, renovatieprojecten, eigenaars van huizen, projectontwikkelaars en architecten.
In dit renovatieproject willen de bewoners bewust omgaan met water en groen. Ook al hebben ze een beperkte en kleine koer, toch kiezen ze voor een ingrijpende aanpak van regenwater en grijs water recuperatie, inclusief groen en infiltratie. Het doel van dit project is om deze opstelling als voorbeeld te laten dienen om aan te tonen dat ook in de stad perfect met water rekening kan worden gehouden met kleine investeringen. De doelgroepen zijn de particulieren en stad.
From Waste To Wind innoveert door plastic reststromen uit Antwerpen via 3D-printen om te vormen tot windturbines. Het zal daarvoor enkele ontwerpen creëren die op een online platform gratis en open-source beschikbaar zullen worden gesteld. Tegelijkertijd zal er een educatieve werking gebeuren via workshops en een tentoonstelling. Het doel is de drempel naar kleine windturbines te verlagen en iedereen de mogelijkheid geven om "prosument" te worden. Samen met de workshops en tentoonstelling zal het project hiermee ook informeren rond milieu en klimaat in verband met windenergie en plastics. De doelgroepen zijn de makers, technologie-adepten, studenten middelbaar en hoger onderwijs, kansarme jongeren.
Werfwater is een platform dat vraag en aanbod van bronbemalingswater wenst weer te geven. In de stad Antwerpen zal het project nieuw Zuid van Triple Living een bronbemaling moeten uitvoeren gedurende 5 jaar. Dit werfwater samen met nog heel wat andere werven in de stad willen we ter beschikking stellen van de stad en haar inwoners. Het doel is om een aparte pagina te ontwikkelen die de werven in kaart brengt en inwoners, bedrijven, landbouwers, groendienst,…aanspoort om gebruik te maken van dit werfwater.
Het project VR/AR-eco-nstruct wil aan de slag met VR/AR Virtual/Augmented Reality als unieke en innovatieve beleving van fort Lillo en Zandvliet voor inwoners en toeristen. Het project is duurzaam omdat het rekening houdt met de klimaatdoelstellingen zoals bijvoorbeeld vergroening en het gebruik van vroegere fortgrachten voor waterinfiltratie. Reconstruct staat voor het herstel en hedendaags ontwerp, rekening houdend met toekomstige uitdagingen zoals klimaat, lokaal toerisme,... . Het doel is het terug onder de aandacht brengen van forten en verdwenen erfgoed via VR (Virtual Reality) of AR (Augmented Reality) om zo meer bewustwording te krijgen voor dit erfgoed onder druk. Het project is een hefboom voor draagvlak en als centrale tool voor interactie en inspraak vanuit bewoners en alle stakeholders, richting veranderingen op het terrein (waterinfiltratie, groen,...).
De Kompaan vzw en Velt vzw willen fruit dat groeit in Antwerpse (semi)particuliere tuinen oogsten en verwerken. Want samen lokaal fruit oogsten en koken is duurzaam, gezond, multicultureel en verbindend. Ze vormen een plukploeg, maken een draaiboek 'plukken en verwerken', organiseren workshops en maken het fruit zichtbaar in de stad in een platform. Het doel is om de sociale cohesie in Borgerhout te bevorderen met een focus op duurzaam fruit. Door een lokale werking rond fruit op te zetten willen ze het bewustzijn van inwoners rond duurzame voeding vergroten en de plaats van fruit in de stad verduidelijken. Met dit project willen ze ook andere districten handvaten geven om zelf aan de slag te gaan met lokaal fruit. De doelgroepen zijn de burgers in Antwerpen die minstens één fruitboom of -struik hebben en er niet toe komen te oogsten en/of te verwerken en burgers uit Borgerhout zonder tuin of fruit die op een actieve manier in groep aan de slag willen gaan met lokaal fruit.
Het project wil met een algemene waterstrategie op buurtniveau, inwoners (van minimum twee wijken) activeren en ontzorgen om aan wateropvang en -hergebruik te doen. Samen met de bewoners wordt bekeken wat de beste oplossing is, op maat van hun persoonlijke situatie en budget. Door middel van een groepsaankoop worden verschillende regenwateropvangsystemen aangeboden en wordt gezorgd voor toeleiding naar premies en knowhow. Organiseren van praktische en inhoudelijke workshops rond wateropvang- en hergebruik. Het doel is de Antwerpenaren op individueel niveau betrekken bij het masterplan voor wateropvang van de stad. De doelgroepen zijn de bewoners uit 2 Antwerpse wijken en alle Antwerpenaren.
Na vier seizoenen tuinieren en experimenteren op de grootste dakboerderij van ’t stad, hebben ze belangrijke kennis opgebouwd over hoe je eetbaar, circulair en lowcost stadsgroen kan realiseren. Alsook over hoe je er een sociaal én tegelijk rendabel businessmodel van kan maken. Met deze kennis inspireren ze de buurt, scholen, steden, ontwikkelaars, architecten in binnen- en buitenland. Maar om écht als voorbeeldproject te kunnen fungeren en om de dakboerderij 100 % klimaatrobuust te maken, willen ze in 2021 investeren in de optimalisatie van circulaire technieken. Met de steun van het projectenfonds willen ze de kennisoverdracht over deze systemen en de sociale inclusie op en rond onze dakboerderij verder verdiepen. Het doel is de kennis over regenwatercirculatie en nutriëntenkringloop op de dakboerderij, verder uitdragen naar kansengroepen en/of buurtscholen via één of meerdere partnership(s). De doelgroepen zijn 150 dakboeren, buurtbewoners, middenklasse, alle leeftijden, 2 à 3 buurtscholen & -organisaties: kansengroepen in de buurt, organisaties, ondernemingen & overheden in binnen- en buitenland.
Het project handelt over de verduurzaming van de energievoorziening van ijspistes. Momenteel wordt er vaak de keuze gemaakt om dieselgeneratoren in te zetten om ijspistes van energie te voorzien indien een aansluiting op een hoog- of middenspanningsnet onmogelijk is. In dit project zal gedemonstreerd worden in welke mate een batterijsysteem de nodige energie optimaal uit het laagspanningsnet kan halen. De doelstelling is om aan te tonen dat ijspistes niet alleen door diesels gevoed moeten worden maar dat een combinatie van een batterijsysteem met een laagspanningsnetaansluiting ook de voeding kan voorzien. De doelgroepen zijn diensten van steden die belast zijn met de organisatie van evenementen met ijspistes of andere energieverslindende verbruikers en evenementorganisatoren.
Met dit project willen de indieners samen vanuit Oxfam Wereldwinkels te Antwerpen de handen in elkaar slaan met Voedselteams te Antwerpen. Ze willen de Antwerpenaar uitnodigen om mee na te denken over en mee te werken aan een duurzame voedselketen. Een duurzame voedselketen gaat over een leefbaar landbouwmodel, binnen de grenzen van onze planeet. Bij een 'korte' handelsketen herstellen ze de link tussen de boer en de consument en betreft het voedsel dat rechtstreeks bij de boer is gekocht. Het bestaat uit zo weinig mogelijk schakels. Hier, maar ook veraf. In die zin is de korte keten analoog aan de principes van eerlijke handel. De doelstelling is mensen bewust doen nadenken waar en hoe ze hun voeding kunnen aankopen en dat heeft een positieve weerspiegeling op o.a. het milieu. Kiezen voor korte keten beperkt de ecologische voetafdruk en kan bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de lokale voedselstrategie in Antwerpen. De doelgroep is de Antwerpenaar in de ruime zin van het woord -al dan niet- in zijn of haar bewuste consumentenrol.
Met dit project wil de indiener een leertuin en een minivoedselbos in de stad aanplanten. Op hun locatie willen ze een tuin aanleggen waar kan geëxperimenteerd worden om zelf op een natuurlijke manier voedsel te kweken in de stad (urban farming). Ze willen zoveel mogelijk mensen aanzetten tot eigen, lokale voedselvoorziening. In Diest zijn ze in onderhandeling met de stad om een school op te richten met een nieuwe, natuurlijke onderwijsmethode. Deze aanpak willen ze aanpassen en op punt zetten voor een grote stad. Daarvoor is er veel 'groen' nodig. Deze locatie zou voor hen een leerschool zijn om dit uit te testen en de werking te optimaliseren om nadien een school op te richten in de stad. De doelgroepen zijn alle kinderen en jongeren, zelfs het kleinste kindje kan acties ondernemen om anderen te sensibiliseren, scholen en alle andere stadsbewoners.
Stadsstroom wil waterrecuperatie aan de voorgevel een functie geven zonder de straat praktisch of visueel aan te tasten door burgers te betrekken en door verder te werken met onderzoeksmateriaal dat werd ontwikkeld bij de productie van de Waterbench (regenwater collecterende zitbank). Het doel is waterrecuperatie in de openbare ruimte voorzien en zelf een product ontwikkelen dat op grote schaal en op verschillende manieren gebruikt kan worden. Hoe kunnen we de openbare ruimte aantrekkelijk maken en zo hergebruik van regenwater en interactie tussen bewoners voorzien? De beoogde doelgroepen zijn de Antwerpenaren in een onderzoeksgroep, meewerkende organisaties voor promotie, input, expertise en verkoop.
De jury van het projectenfonds duurzame stad beoordeelde de voorstellen als volgt:
indiener/project | advies jury | ranking | voorstel commissie |
Natuurlijk persoon Fabien Donze – ThuisBasis |
geen subsidie | 14/14 | 0,00 EUR |
Muurtuin – Acoustiche Groene Straat | geen subsidie | 8/14 (gedeelde plaats) | 0,00 EUR |
Muurtuin – Rekenen met Groen
| geen subsidie | 8/14 (gedeelde plaats) | 0,00 EUR |
Muurtuin – Groen waterbewuste en robuste stadstuin VB | geen subsidie | 12/14 | 0,00 EUR |
vzw Timecircus – From Waste To Wind | subsidie | 4/14 | 12.000,00 EUR |
Lemon Companies – Werfwater
| subsidie | 3/14 | 20.000,00 EUR |
Regionaal Landschap de Voorkempen vzw – VR/AR-eco-nstruct
| geen subsidie | 7/14 | 0,00 EUR |
Velt vzw – Antwerpen plukt
| subsidie | 5/14 | 14.000,00 EUR |
VZW Klimplant - Klimaatplatform Antwerpen – Waterwijken
| subsidie | 2/14 | 20.000,00 EUR |
De Volle Grond CVBA SO (PAKT) – Voedingsbodem voor stadsgroei | subsidie | 1/14 | 15.000,00 EUR |
Near Grid Solutions bv – Duurzame energievoorziening ijspistes | geen subsidie | 10/14 | 0,00 EUR |
GAWO – Food connects | geen subsidie | 13/14 | 0,00 EUR |
Natuurlijk persoon Marijke Fabré – Panacee | geen subsidie | 11/14 | 0,00 EUR |
Natuurlijk persoon Barbara Standaert – Stadsstroom |
geen subsidie | 6/14 | 0,00 EUR |
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
In de zitting van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) heeft de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd. Hierin wordt o.a. bepaald dat bij wijze van overgangsmaatregel, het algemeen reglement op de toelagen van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) van toepassing blijft op de lopende toelagereglementen, waarbij de looptijd ten laatste op 31 december 2022 afloopt.
De gemeenteraad keurde op 27 juni 2016 (jaarnummer 397) het nieuwe subsidiereglement van het projectenfonds "Duurzame stad" goed met inwerkingtreding op 1 juli 2016.
Met het projectenfonds "Duurzame stad" wil de stad Antwerpen projecten ondersteunen die een bijdrage leveren om te komen tot een duurzame stad. Binnen de perken van de voorziene en goedgekeurde begrotingskredieten geeft de stad Antwerpen financiële steun voor duurzame projecten vanuit de focus energie en milieu.
Jaarlijks zijn er drie indieningsmomenten voor projecten: 1 februari, 15 mei en 1 oktober.
De beoordelingscommissie is samengesteld uit deels een externe en deels een interne jury van de stad Antwerpen.
De toelage bestaat uit twee delen:
Toelage voor:
Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Het college keurt volgende nieuw ingediende projecten binnen het projectenfonds duurzame stad goed:
Het college keurt volgend nieuw ingediende projecten binnen het projectenfonds duurzame stad niet goed:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Toelage aan vzw Timecircus OND NBE 047.1640.328 IBAN BE76 9730 6153 3295 |
12.000,00 EUR
|
budgetplaats: 5152500000
|
4505117493 |
Toelage aan Lemon Companies BVBA OND NBE 063.4604.286 IBAN BE87 3631 5055 9194 |
20.000,00 EUR |
budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496600
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2000 en 2100
|
4505117494 |
Toelage aan Velt vzw OND NBE 041.3977.093 IBAN BE53 8939 4409 9853 |
14.000,00 EUR
|
budgetplaats: 5152500000 |
4505117495 |
Toelage aan VZW Klimplant - Klimaatplatform Antwerpen OND NBE 072.5718.069 IBAN BE67 5230 8111 2687 |
20.000,00 EUR | budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2000 en 2100
|
4505117496 |
Toelage aan De Volle Grond CVBA SO (PAKT)
Lamorinièrestraat 161 B1 2018 Antwerpen OND NBE 050.2806.527
IBAN BE08 3631 6590 6113 |
15.000,00 EUR | budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496600
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2000 en 2100
|
4505117497 |