Extra en Kind en Gezin willen de kansen van kinderen uit kwetsbare gezinnen vergroten en hun ouders daarbij maximaal ondersteunen en versterken. Extra en Kind en Gezin werken in de stad Antwerpen al sinds 2017 samen. Medewerkers van Kind en Gezin kunnen kwetsbare gezinnen met een (vermoeden van een) sociale problematiek aanmelden voor begeleiding door Extra. Extra richt zich op gezinnen waar nog geen begeleiding is. De aanmeldingen gebeuren voornamelijk op aanvoelen van de noodzaak door de verpleegkundigen en/of gezinsondersteuners van Kind en Gezin.
Om de instroom te vergroten en tegelijkertijd de meest kwetsbare gezinnen te bereiken wordt vanaf oktober 2020 gestart met een versterkte samenwerking en nieuwe werkwijze. Zoals bij het MISSION-project worden gezinnen voortaan gekozen op basis van objectieve toetsingscriteria. Tijdens hun contacten met gezinnen gaan de verpleegkundigen en gezinsondersteuners van Kind en Gezin na of er signalen zijn van kansarmoede op zes domeinen. Wanneer een gezin ontoereikend scoort op minstens drie criteria van de kansarmoederegistratie en aan de overige voorwaarden voldoet (over een stabiele verblijfplaats beschikken en niet in begeleiding zijn bij andere diensten), meldt Kind en Gezin het gezin aan bij Extra.
De medewerking van de gezinnen is vrijwillig. Het delen van informatie gebeurt conform de privacyrichtlijnen.
De nieuwe werkwijze gaat van start voor een jaar met het lokaal team Antwerpen Noordrand van Kind en Gezin (postcodes 2030, 2040, 2170 en 2180). Extra engageert zich om 50 geselecteerde kansarme gezinnen, nadat ze toestemming hebben verleend, te begeleiden. Hiervoor wordt Extra gedurende een jaar versterkt met een maatschappelijk werker met middelen uit het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen.
Na positieve evaluatie kan een verderzetting of uitbreiding van de versterkte samenwerking naar andere lokale teams van Kind en Gezin worden bekeken.
In Kortrijk liep van oktober 2016 tot oktober 2019 het MISSION-project. MISSION stond voor Mobile Integrated Social Services Increasing Outcome for users in Need. Gezinnen in armoede of kans op armoede werden thuis bezocht door een casemanager. De casemanager bekeek welke noden ze hadden, hoe hun leefsituatie verbeterd kon worden en welke diensten daarvoor moesten worden ingeschakeld. Een bijkomend voordeel was dat de gezinnen bij één vertrouwenspersoon terecht konden en niet meer bij verschillende instanties moesten aankloppen. Voor dit project werkte het OCMW van Kortrijk intensief samen met onder andere Kind en Gezin.
Kind en Gezin wil, samen met zijn partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren.
Eén van die partners in Antwerpen is de dienst Extra. In het Bestuursakkoord 2019-2024 van de stad Antwerpen staat dat Extra verder wordt uitgebreid tot een echte armoedeopsporingsdienst. Die hanteert een aanklampende aanpak in functie van zelfredzaamheid en het creëren van opwaartse mobiliteit.
Het college bekrachtigt de versterkte samenwerking met Kind en Gezin, lokaal team Antwerpen Noordrand.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SD/WE/Extra | Opzetten en uitvoeren van en rapporteren over de versterkte samenwerking met Kind en Gezin, lokaal team Antwerpen Noordrand |