Terug
Gepubliceerd op 30/11/2020

2020_CBS_09773 - Cultuur. Openbare Bibliotheken Stad Antwerpen - Implementatie BIB-plan 2020-2025: omschakeling naar Bib op school - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 27/11/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09773 - Cultuur. Openbare Bibliotheken Stad Antwerpen - Implementatie BIB-plan 2020-2025: omschakeling naar Bib op school - Goedkeuring 2020_CBS_09773 - Cultuur. Openbare Bibliotheken Stad Antwerpen - Implementatie BIB-plan 2020-2025: omschakeling naar Bib op school - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Implementatie BIB-plan: Bib op school

Bib op school houdt in dat de bibliotheek basisscholen gedurende het volledige schooljaar voorziet van een grote collectie kinderboeken die ontleend wordt aan de school. Voor een gemiddelde kleuter- en lagere school bestaat dit aanbod uit ongeveer 1.200 boeken, verdeeld over diverse leeftijden en genres (tekstsoorten). Deze collectie blijft op school en wordt jaarlijks onderhouden, up to date gehouden en aangevuld met nieuw verschenen titels. De scholen die instappen, engageren zich om deze collectie actief in te zetten in hun werking rond leesplezier. 
Bib op school kadert in de uitvoering van het BIB-plan, waarbij het de doelstelling is om elk Antwerps kind maximaal te stimuleren tot leesplezier en leesbevordering. Nabijheid en permanente toegang tot collectie zijn de bouwstenen van leesplezier. Dit schooljaar zijn er 15 scholen ingestapt in Bib op school, waarbij de kinderen heel het jaar lang van een ruime collectie kinderboeken genieten op school in combinatie met leesbevorderende activiteiten in de klas, de bib of het cultuurcentrum. Door deze permanente toegang tot collectie krijgen kinderen in alle rust en zo vaak ze willen de tijd om een leesvoorkeur te ontwikkelen. Bib op school is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuwe scholenwerking en de verbreding van het huidig aanbod.

Samen met onderwijs, literaire en cultuureducatieve spelers ontwikkelen de bibliotheken een doorgaande leeslijn van 0 tot 20 jaar. Deze leeslijn bepaalt sleutelmomenten in leesbevordering opgedeeld in drie groepen: van 0 - 6 jaar, van 6 - 12 jaar en van 12 tot 20 jaar. Kortom de huidige scholenwerking wordt verbreed. Vandaag richt de scholenwerking zich enkel op het lager onderwijs en de collectie. Dit is de start van een hybride scholenwerking (collectie, beleving, bemiddeling en introductie), die op maat van de school ingezet kan worden:

  • Bib op school (collectie als dagdagelijks middel in functie van leesplezier);
  • thematassen voor de leerkracht (als ondersteuning bij leerdoelen);
  • bezoek aan de bib (leren kiezen en introductie);
  • literatuurbeleving met de klas in de school, de bib of in het cultuurcentrum;
  • ouderbetrokkenheid stimuleren door incentives aan te reiken;
  • leesconsulenten (ondersteunen leesbeleid in de scholen).

Met de geleidelijke omschakeling van de Bibbussen naar Bib op school, kan de stad collectie en beschikbaar personeel efficiënter inzetten, worden er meer klassen beter bediend, wordt de scholenwerking verbreed en worden er ruimte en mogelijkheden gecreëerd voor leesbevorderingsactiviteiten. 

De drie Bibbussen bedienen vandaag 78 scholen en 18.500 leerlingen. Niet alle klassen van deze scholen worden bediend. De vraag overstijgt het aanbod. Kinderen ervaren keuzestress. Per klas is er immers weinig tijd om te kiezen waardoor kinderen soms foute keuzes maken. Er is geen tijd noch ruimte voor leesbevordering. Kortom de Bibbus die ooit gestart was vanuit de troeven nabijheid van collectie en leesbevordering, kan niet meer tegemoet komen aan deze vraag.

Met een uitbreiding van de nieuwe dienstverlening Bib op school krijgen de bibliotheken opnieuw de regie in handen over collectie en distributie. De kwaliteit van de dienstverlening wordt niet meer bepaald door de locatie van de school. Bovendien wordt de dienstverlening opgeschaald en krijgen meer kinderen toegang tot een kwalitatieve collectie. 

Stappenplan omschakeling naar Bib op school:

  • September 2021: eerste Bibbus (niet toelaten binnen LEZ) wordt vervangen door Bib op school;
    • Er worden 1.500 leerlingen extra bediend;
  • September 2022: tweede Bibbus wordt vervangen door Bib op school;
    • Er worden 3.000 leerlingen extra bediend ten opzichte van 2020;
    • Er komt personeel vrij voor leesbevordering;
  • September 2023: derde Bibbus naar Bib op school;
    • Er worden 4.500 leerlingen extra bediend ten opzichte van 2020. Dit is een stijging van 25%;
    • Er wordt extra personeel ingezet voor leesbevordering;
    • Deze jongste, meest recente Bibbus blijft behouden en wordt ingezet als middel voor leesbevordering en literaire cultuureducatie en heeft als doel de link tussen de scholenwerking en het vrijetijdsaanbod van de bibliotheken te versterken;
  • September 2024: implementatie doorgaande leeslijn en verdere uitrol hybride scholenaanbod.

Positief advies Onderwijsraad 17/11/2020
Het BIB-plan en de omschakeling naar Bib op School werd voorgesteld op de onderwijsraad van 17 november 2020. 

Het advies over de principes en uitrol van Bib op School, inclusief de geleidelijke afbouw van de Bibbussen en mede daardoor het vergroten van het bereikte aantal leerlingen via Bib op School, is unaniem positief en wordt als een win-win voor scholen en bibliotheken gezien. 

Enkele aandachtspunten zijn: 

  • rekening houden met verschillen in de beschikbare infrastructuur in scholen zoals bij de gerealiseerde proefprojecten (aanbod op maat);
  • communicatie naar en samenwerking met de betrokken scholen (in het bijzonder over het alternatief voor de Bibbussen: kwalitatief en kwantitatief); 
  • aanbod van scholen en bibliotheken moet op elkaar ingrijpen en elkaar versterken (onder andere belang van lezen, doorgaande leeslijn, meten leeswinst).

Aanleiding en context

Op 28 januari 2019  keurde de gemeenteraad (jaarnummer 42) het bestuursakkoord voor de legislatuur 2019-2024 voor de stad Antwerpen goed.

Met het bestuursakkoord 2019-2024, resolutie 490, trok het stadsbestuur voluit de kaart van Antwerpen als Lees- en Boekenstad. 'We steunen projecten en initiatieven die lezen aanmoedigen, in het bijzonder voor kinderen.'

Op 9 oktober  2020 (jaarnummer 8347) keurde het college het BIB-plan 2020-2025 goed. Een klantgerichte toekomststrategie en een organisatorische transitie die de bibliotheken toekomstproof maken. Een trendverschuiving waarbij de klant centraal wordt geplaatst, niet de instelling, noch de collectie. Hiermee nemen de bibliotheken een actieve rol op in transversale stedelijke doelstellingen die inspelen op de hoge ongekwalificeerde uitstroom van jongeren uit het onderwijs, op taalverwerving en taaloefenkansen en op cultuureducatie en -participatie. 

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen
2BRS010103 - Bibliotheken en culturele ontmoetingscentra

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de geleidelijke omschakeling van Bibbussen naar Bib op school in het kader van de implementatie van het BIB-plan 2020-2025 goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.