Terug
Gepubliceerd op 04/12/2020

2020_CBS_09866 - Monumentenprijs stad Antwerpen - Inrichting, reglement en naam - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 27/11/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09866 - Monumentenprijs stad Antwerpen - Inrichting, reglement en naam - Goedkeuring 2020_CBS_09866 - Monumentenprijs stad Antwerpen - Inrichting, reglement en naam - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Volgens artikel 40 §3 van het Decreet lokaal bestuur berust de bevoegdheid om reglementen vast te stellen bij de gemeenteraad.

Argumentatie

In 2021 zal voor de vierde keer de Monumentenprijs van de stad Antwerpen uitgereikt worden. Hiervoor worden enkele technische wijzigingen in het reglement aangebracht en wordt de focus van de prijs enigszins bijgesteld, reden waarom ook voor een naamsverandering wordt geopteerd. Om de prijs meer allure te geven wijzigt de naam naar ‘Het Erfgoedjuweel. Monumentenprijs van de stad Antwerpen’ en krijgt bij de beoordeling het aspect herbestemming een groter gewicht. Er zal vanaf nu ook gesproken worden van finalisten in plaats van laureaten om het onderscheid met de winnaars duidelijker te maken.

De basisdoelstellingen van de Monumentenprijs van de stad Antwerpen blijven dezelfde. Enerzijds bekroont de prijs een recent verbouwings-, renovatie-, en/of restauratieproject met erfgoedwaarde op het grondgebied van de stad Antwerpen. Zowel beschermde als niet-beschermde gebouwen komen in aanmerking voor de prijs. Anderzijds beoogt de prijs een breder draagvlak voor erfgoed door het grote publiek actief te betrekken bij de prijs.

Kandidaturen kunnen na een algemene oproep worden ingediend. Aan de kandidaten wordt gevraagd om hun project te illustreren aan de hand van foto’s, plannen, schetsen en een tekst. Uit de kandidaturen kiest de jury maximaal vijf finalisten en een winnaar. Daarnaast worden de finalisten via verschillende kanalen voorgesteld aan het publiek. Wie aan de stemming deelneemt maakt kans op een magisch moment in een monument. De winnaar van de juryprijs en de publieksprijs winnen beide een geldprijs. Het bedrag voor beide prijzen is hetzelfde. Eenzelfde project kan zowel de juryprijs als de publieksprijs winnen.

De jury bestaat uit vijf stemgerechtigde leden. Dit zijn externe vakspecialisten op het gebied van architectuur en monumentenzorg en/of personen met een bijzondere voeling met het (bouwkundig) erfgoed van de stad Antwerpen. De samenstelling van de jury en de beoordelingscriteria worden aan het college ter goedkeuring voorgelegd.

De campagne die gevoerd wordt om de finalisten bekend te maken bij het publiek, zet de stad Antwerpen als onroerend erfgoedstad op de kaart en plaatst onroerend erfgoed in een positief daglicht. De finalisten tonen de meerwaarde van erfgoed en hun project aan, waarbij de duurzame herbestemming die aan het betrokken gebouw of gebouwencomplex wordt gegeven een belangrijke rol speelt. De communicatiecampagne levert zowel voor de stad Antwerpen als voor de finalisten media-aandacht op, brengt het thema onroerend erfgoedzorg op de agenda en zet dit erfgoed op een originele manier in de kijker.

Voor de prijsuitreiking wordt een (digitaal) publieksmoment georganiseerd. De modaliteiten van de prijsuitreiking worden aan het college ter goedkeuring voorgelegd.

Aanleiding en context

Op 30 januari 2015 (jaarnummer 790) keurde het college de inrichting van de Monumentenprijs van de stad Antwerpen goed. Op 2 maart 2015 (jaarnummer 112) keurde de gemeenteraad het reglement van de prijs goed. Op 6 maart 2015 (jaarnummer 1882) keurde het college de naam ‘Het Schoonste Gebouw. Monumentenprijs stad Antwerpen’ goed als naam voor de Monumentenprijs van de stad Antwerpen.

In 2015 werd voor de eerste keer de Monumentenprijs van de stad Antwerpen ‘Het Schoonste Gebouw’ uitgereikt, in 2017 en 2019 gevolgd door respectievelijk de tweede en derde editie. In 2021 zal de Monumentenprijs van de stad Antwerpen voor de vierde keer uitgereikt worden, maar onder een andere naam vanwege een verschuiving van de focus. Het reglement voor de prijs dient hiervoor aangepast te worden.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed
2BRS0201 - Onroerend erfgoed
2BRS020103 - Communicatie/ beleving/ trots/ gedeelde waarden/ in de kijker
2BRS020103PA5971 - Het erfgoedjuweel

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het gewijzigde reglement voor 'Het Erfgoedjuweel. Monumentenprijs van de stad Antwerpen' goed.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement van de Monumentenprijs.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen