De inschrijver dient zijn technische of beroepsbekwaamheid aan te tonen door middel van het voorleggen van referenties (niet ouder dan 5 jaar). Voor elk van onderstaand onderdeel dient de inschrijver minimaal 1 relevante referentie te overleggen:
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de de offerte heeft ingediend met het grootste algeheel economisch voordeel voor de aanbestedende overheid rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, organiseert de aanbesteder de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt naar eigen goeddunken, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd.
In toepassing van artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectievoorwaarden op voor deelname.
In toepassing van de artikelen 46, § 1 en 55 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, worden concessies gegund op basis van objectieve criteria die in de concessiedocumenten worden vermeld en die ervoor zorgen dat de offertes onder voorwaarden van daadwerkelijke mededinging worden beoordeeld, waardoor een algeheel economisch voordeel voor de aanbesteder kan worden vastgesteld.
Op 7 juni 2013 (jaarnummer 5751) nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de haalbaarheidsstudie voor walstroom op de Scheldekaaien.
Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6332) keurde het college de samenwerkingsovereenkomst met AG VESPA goed en gaf de opdracht aan AG VESPA om voor rekening van de stad Antwerpen het gedelegeerd bouwheerschap op te nemen voor de bouw van een ponton en aanhorigheden voor zee- en riviercruises.
Op 25 oktober 2019 (jaarnummer 8723) keurde het college het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met AG VESPA goed en gaf de opdracht aan AG VESPA om voor rekening van de stad Antwerpen het gedelegeerd bouwheerschap op te nemen voor de bouw van een walstroominstallatie voor riviercruises op het ponton cruiseterminal, aan OS/Visit Antwerpen, SW, MV/Stadshavendienst, SB om input aan te leveren voor opmaak programma van eisen walstroom cruiseponton en opmaak opdrachtsdocumenten en aan OS/Visit Antwerpen, MV/Stadshavendienst om het beheer en exploitatie van de walstroomkasten uit te klaren.
Op 13 december 2019 (jaarnummer 10301) keurde het college het afsprakenkader tussen Havenbedrijf Antwerpen en stad Antwerpen voor Scheldekaaien, exclusief Blue Gate Antwerp goed.
Op 10 april 2020 (jaarnummer 3339) keurde het college het beheer van de exploitatie walstroominstallatie Scheldekaaien door Maatschappelijke Veiligheid/Stadstoezicht/Stadshaven goed. Daarnaast keurde het college de opstart van een concessie van openbare werken en diensten voor de exploitatie van een walstroominstallatie Scheldekaaien en bij uitbreiding het hele stadshavengebied goed.
Op 10 juli 2020 (jaarnummer 6026) keurde het college het Stadshavenplan 2020-2030 goed. In dit Stadshavenplan werd ook de visie van de stad Antwerpen met betrekking tot de walstroom geïntegreerd, zijnde een extra focus op het realiseren van walstroomvoorzieningen op het Eilandje en de Scheldekaaien door middel van het opstarten van een concessie.
Het voorzien in walstroom past in het beleid van de stad Antwerpen om de stedelijke ontwikkeling, innovatieve stadshaven en de leefbaarheid in de omgeving hand in hand te laten gaan. Op verschillende locaties in Antwerpen worden er daarom op korte en middellange termijn walstroomvoorzieningen geplaatst voor de scheepvaart die verblijven in het stedelijk havengebied en langs de Scheldekaaien ‘zone stad’. Het gebruik van walstroom door de scheepvaart zorgt voor schonere lucht. In de directe omgeving is minder uitstoot van stikstofoxide en fijn stof. Ook gaat de uitstoot van CO² omlaag. Bovendien heeft de omgeving geen last meer van het geluid van draaiende generatoren.
Om een uniforme dienstverlening te voorzien wil de Stad Antwerpen via het bestek dat via dit besluit te goedkeuring wordt voorgelegd, een concessionaris selecteren die de DBFMO (Design/Build/Finance/Maintain/Operate) Walstroom op zich kan nemen.
Het is de ambitie om dit project "budgetneutraal" te realiseren. Indien tijdens het verdere traject blijkt dat er toch een financiële inbreng van de stad vereist is, zal op dat moment bekeken worden hoe dit opgevangen wordt. Alleszins zal het kostenplaatje voor de stad vóór de gunning uitgeklaard zijn.
De gemeenteraad keurt bestek GAC_2020_01220 voor het aanstellen van een concessionaris voor "DBFMO Walstroom" goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een procedure sui generis met bekendmaking wordt uitgeschreven.