Artikel 41 tweede lid 23° van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Het attest sociaal tarief is bedoeld om ouders en kinderen makkelijker toegang te geven tot het kansentarief, maar creëert daarbij extra drempels: het gaat om een papieren attest dat ouders zelf aan de vrijetijdsaanbieders moeten bezorgen en waardoor ze niet meteen de mogelijkheid hebben om (online) in te schrijven met kansentarief.
Vrijetijdsaanbieders die ondersteund worden door de stad kunnen een link leggen naar de databank van de A-kaart, waardoor het recht op het kansentarief onmiddellijk en op een niet-stigmatiserende manier gecontroleerd kan worden. Doordat de A-kaart ook door het stadseigen aanbod wordt gebruikt zijn ouders al vertrouwd met de A-kaart als instrument om toegang te krijgen tot het kansentarief.
Deze link vraagt een eenmalige ontwikkelkost. Deze kost wordt geschat op een bedrag van maximum 10.000,00 euro per organisatie. De stad voorziet ondersteuning voor Koraal vzw en Gekkoo vzw om de link te leggen naar de A-kaartdatabank. De ondersteuning zal uitbetaald worden op basis van de effectieve ontwikkelkost. Een afsprakennota waarin de aanwendingsmodaliteiten worden vastgelegd zal aan het college worden voorgelegd.
In het kader van gegevensdeling wordt met Gekkoo vzw en Koraal vzw een verwerkingsovereenkomst afgesloten.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Het college keurde op 20 december 2019 (jaarnummer 10593) de ondersteuningsovereenkomsten met Koraal vzw en Gekkoo vzw goed waardoor zij partners zijn van de stad. Zij hebben als opdracht het organiseren van een laagdrempelig en kwalitatief vakantieaanbod in de vorm van speelpleinen, themakampen en kampen met overnachting. Een van de acties in het kader van toegankelijkheid is het toekennen van een kansentarief, waarbij het statuut verhoogde tegemoetkoming de minimumvoorwaarde is om toegang te krijgen tot dit kansentarief. Dit kansentarief wordt toegekend op basis van het attest sociaal tarief, dat door de stedelijke jeugddienst aan welzijnsorganisaties wordt bezorgd. Deze organisaties vullen dit attest in aan ouders met het statuut verhoogde tegemoetkoming, waarna die ouders het attest bezorgen aan de vrijetijdsaanbieders die het attest aanvaarden.
Koraal vzw en Gekkoo vzw realiseren samen op jaarbasis bijna 70.000 aanwezigheidsdagen en bereiken een hoog aantal deelnemers met kansentarief: bij Koraal vzw gaat het om meer dan 30% van de deelnemers, bij Gekkoo vzw om bijna 25%.
De A-kaart is gratis en geeft toegang tot verschillende diensten van de stad. Met de A-kaart kan de gebruiker ook punten sparen voor voordelen en kortingen. Daarnaast kan het kansentarief geactiveerd worden op de A-kaart. Dat kansentarief wordt op basis van 3 categorieën toegekend, aan personen die:
Bij heel wat stadsaanbod voor kinderen - de cultuurcentra, de Antwerpse Sportweken, de districtsjeugddiensten - is de A-kaart met kansentarief het instrument voor ouders om hun kind in te kunnen schrijven met korting.
Een ondersteuingzal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Er zijn voldoende middelen voor de uitbetaling van deze ondersteunng voor handen.
Budgetplaats | 5112500000
|
Budgetpositie | 6496800
|
Functiegebied | 2BRS040202A00000 |
Fonds | Intern |
Subsidie | SUB_NR
|
Begrotingsprogramma | 2SA070750
|
Budgetpositie | 2000 |
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 10.000,00 euro aan Koraal vzw voor het implementeren van de A-kaart als toegang tot het kansentarief goed.
De gemeenteraad keurt de nominatieve toekenning van een ondersteuning van 10.000,00 euro aan Gekkoo vzw voor het implementeren van de A-kaart als toegang tot het kansentarief goed.