Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020126215 |
Gegevens van de aanvrager: | Zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: | NV Werf en Vlasnatie (0404811583) met als adres Boterhamvaartweg 11 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: | Boterhamvaartweg 9 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 7 sectie G nrs. 1569/3 C en 1595/80 K |
Inrichtingsnummer: | 20180514-0075 (Werf- en Vlasnatie) |
Vergunningsplichten: | Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | Opslagmagazijnen: verandering door uitbreiding |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Stedenbouwkundige voorgeschiedenis
- Op 28 augustus 1964 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (18/46489-352b/B/) voor een kantoorgebouw.
- Op 23 januari 1997 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1996/DROV/AN5/96/B/1211) voor het bouwen van magazijnen en silo’s.
- Op 14 oktober 1999 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1999/B/0077) voor het bouwen van nieuwe magazijnen + slopen van bestaande magazijnen.
- Op 28 december 2000 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2000/B/0046) voor het bouwen van twee nieuwe magazijnen met bureelgebouw en silobatterij.
- Op 21 december 2007 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2007/B/0143) voor het plaatsen van een bureelcontainer.
- Op 17 augustus 2009 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/2008/B/0107) voor het bouwen van nieuwe silobatterijen.
- Op 5 augustus 2011 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20112602) voor het bouwen van drie hoogspanningscabines.
- Op 26 augustus 2016 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20161375) voor het bouwen van een nieuwe silobatterij.
Voorgeschiedenis milieu
Op 17 maart 2016 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen aan Werf- en Vlasnatie een milieuvergunning voor het verder exploiteren na uitbreiding, wijziging en toevoeging van een op- en overslagbedrijf, voor een termijn verstrijkend op 17 maart 2036. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.
Inhoud van de aanvraag
Het voorwerp van de aanvraag betreft een uitbreiding met de opslag van propaan.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Gevraagd voor |
17.1.2.1.2° | opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van meer dan 1.000 liter tot en met 10.000 liter. | 2.500 liter |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu | 12 oktober 2020 | 9 november 2020 | Gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Albertdok en het Tweede Havendok – Gebied voor waterweginfrastructuur. Op circa 220 meter ten oosten van het goed loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.
Op circa 210 meter ten oosten van het goed zijn binnen de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen, bepaald in het gelijknamig gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, de bestemmingen van het gewestplan Antwerpen nog van toepassing, met als bestemmingen Industriegebied, Gebied voor ambachtelijke bedrijven en de gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen, Woongebied met bijzondere voorschriften betreffende hoogte van de gebouwen en Bestaande hoogspanningsleiding.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag. De van stedenbouwkundige vergunningsplicht vrijgestelde werken hebben vermoedelijk een nieuwe overdekte oppervlakte van minder dan 40 m².
Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Het voorwerp van de aanvraag betreft het uitbreiden van de opslag van propaan met 2.500 liter in verplaatsbare flessen in een container die langs één zijde open is. De container wordt geplaatst ten zuiden van het bestaand magazijn 7. De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund.
Het project lijkt enkel van vergunningsplicht vrijgestelde stedenbouwkundige handelingen te omvatten. Volgens artikels 4.1 en 4.4 van het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, is de plaatsing van constructies binnen het gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven met een grondoppervlakte kleiner dan 200 m² en hoogte lager dan 20 meter, binnen bepaalde randvoorwaarden vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht. Aan de algemene en specifieke randvoorwaarden, zoals opgesomd in respectievelijk artikels 1.2. t.e.m. 1.6 en artikels 4.1 en 4.4 van het Besluit, lijkt voldaan.
De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Werf- en Vlasnatie is gespecialiseerd in de op- en overslag van kunststoffen in magazijnen en silo’s en de behandeling van droge granulaten en poeders (polyethyleen, PVC-poeders, rubbers,…). De behandeling kan onder meer bestaan uit het laden, lossen, opzakken, herverpakken, zeven, drogen, blenden en opzakken. Er vinden geen productieactiviteiten plaats op de site.
Met onderhavige aanvraag wenst men een vergunning te bekomen voor de opslag van 2.500 liter propaan. Het propaan zal in verplaatsbare recipiënten (44 liter) in een open gasopslag container worden opgeslagen.
De gasflessen zullen volgens de exploitant steeds rechtopstaand en ordelijk opgeslagen worden in gaskooien van 24 flessen. Deze gaskooien worden in een gascontainer opgeslagen die langs één kant open is, zodat er geen gasophoping kan plaatsvinden. De ontvlambare propaanflessen staan niet in de nabijheid (< 10 meter) van oxiderende stoffen of gassen. De lege gasflessen en volle gasflessen zullen apart gestockeerd worden met behulp van duidelijke instructieborden.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Geadviseerd voor |
17.1.2.1.2° | opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van meer dan 1.000 liter tot en met 10.000 liter. | 2.500 liter |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 9 oktober 2020 |
Start openbaar onderzoek | 18 oktober 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 16 november 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 28 november 2020 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
18 oktober 2020 | 16 november 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V/ | Het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |