Terug
Gepubliceerd op 13/05/2020

2020_CBS_04109 - Sociale Interventie - Project vrijwillige terugkeer stad Antwerpen. Deelname FEDASIL project Reach Out. Intentieverklaring samenwerking - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04109 - Sociale Interventie - Project vrijwillige terugkeer stad Antwerpen. Deelname FEDASIL project Reach Out. Intentieverklaring samenwerking - Goedkeuring 2020_CBS_04109 - Sociale Interventie - Project vrijwillige terugkeer stad Antwerpen. Deelname FEDASIL project Reach Out. Intentieverklaring samenwerking - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Door de deelname aan het project Reach Out kan stad Antwerpen de lokale inspanningen voor de begeleiding en vrijwillige terugkeer van personen zonder geldig verblijf, versterken én kenbaar maken op Europees niveau. Op Europees niveau worden veel initiatieven genomen in verband met wetgeving en projectfinanciering voor de domeinen asiel, migratie en terugkeer. De toenemende Europese invloed op nationale terugkeeroperaties via het grensagentschap FRONTEX, maken het belangrijk onze lokale inspanningen en praktijk aan hen kenbaar te maken.

Aanleiding en context

Ook in 2020 werkt stad Antwerpen nauw samen met Fedasil voor de begeleiding van mensen zonder wettig verblijf en ondersteuning bij vrijwillige terugkeer. Dit project vrijwillige terugkeer werd op 31 januari 2020 (jaarnummer 689) goedgekeurd door het college. Voorbereiding van Europese projectdeelname werd tevens voorzien als doelstelling in het project vrijwillige terugkeer van 2019 zoals goedgekeurd op 18 januari 2019 (jaarnummer 402).

Eén van de doelstellingen van het project vrijwillige terugkeer 2020 is deelnemen aan het Europees gefinancierde project Fedasil Reach Out Community of Practice. Dit besluit bevat de modaliteiten om deelname aan dit project formeel te maken.

Fedasil nodigt stad Antwerpen uit om in 2020 deel te nemen aan het project Reach Out. Dit project werd voorgesteld in Amsterdam op 14 november 2019. Opzet van het project is om een aantal Europese steden te verbinden door een community of practice op te maken voor de begeleiding van migranten zonder geldig verblijf en voor het opzetten van initiatieven ter motivering om terug te keren naar herkomstland. Fedasil ontvangt voor dit project Europese financiering via het European Return and Re Intergration (ERRIN). ERRIN is een initiatief van 15 EU-lidstaten, aan Schengen verbonden landen, het Europese Grens en Kustwachtagentschap (FRONTEX) en de Europese Commissie.

Via deelname aan het Europees stedenproject Reach Out worden goede praktijken in functie van onder andere outreachende activiteiten verzameld en verbeteringen geïmplementeerd na afstemming met de Fedasil Reach Out projectverantwoordelijken. Deze doelstelling werd ook reeds toegevoegd aan de samenwerkingsovereenkomst met Fedasil voor 2020 met de volgende verwachte resultaten:

  • Via deelname aan het Europees stedenproject Reach Out worden goede praktijken in functie van onder andere outreachende activiteiten gedeeld en verbeteringen geïmplementeerd na afstemming met Fedasil en de stad Antwerpen.
  • Reeds opgedane stedelijke kennis, ervaringen en strategieën in functie van het het bereiken van lokale stakeholders en in functie van de outreachende activiteiten om irreguliere migranten te bereiken (gestrand of in transit), worden gedeeld met oog op versterking van bestaande stedelijke praktijken en andere lokale actoren in contact met migranten zonder geldig verblijf. 
  • Contacten met lokale actoren worden via een regionaal en Europees stedennetwerk uitgebreid en intensiever gemaakt met oog op wederzijds leren, afstemming en versterking van bestaande begeleidingsstrategieën voor mensen zonder wettig verblijf.

Amsterdam, Gent, Utrecht, Milaan en Newcastle maken momenteel deel uit van de Fedasil Reach Out community of Practice. Op basis van de input van de steden in de community of practice stelt Fedasil eind 2020 een blauwdruk samen die een synthese bevat over hoe steden personen zonder wettig verblijf begeleiden, bereiken en informeren over terugkeer. Het opzet van Fedasil is om met deze blauwdruk meer steden te overtuigen tegen 2021 om deel te nemen aan het Fedasil project Reach Out. 

Algemene financiƫle opmerkingen

Alle onkosten voor de deelname aan het project Reach Out worden teruggevorderd via de bestaande samenwerkingsovereenkomst met Fedasil met betrekking tot het project 'Vrijwillige terugkeer stad Antwerpen 2020'.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010301 - Reguliere werking Maatschappelijke Veiligheid.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het Fedasil project 'Reach Out' goed en ondertekent hiertoe de intentieverklaring 'reach out participating city form' en het registratieformulier 'registration form organisation'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.