Terug
Gepubliceerd op 11/05/2020

2020_CBS_04067 - Kaderplan Albertkanaal - Gebiedsmanager kanaalzone. Verderzetting opdracht en uitbetaling toelagen aan de provinciale ontwikkelingsmaatschappij - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04067 - Kaderplan Albertkanaal - Gebiedsmanager kanaalzone. Verderzetting opdracht en uitbetaling toelagen aan de provinciale ontwikkelingsmaatschappij - Goedkeuring 2020_CBS_04067 - Kaderplan Albertkanaal - Gebiedsmanager kanaalzone. Verderzetting opdracht en uitbetaling toelagen aan de provinciale ontwikkelingsmaatschappij - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 § 1 , 2e zin van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de besluiten van de gemeenteraad uitvoert.

Conform het algemeen reglement op de toelagen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2006 (jaarnummer 2730), beslist het college over de toekenning van een toelage.

Argumentatie

De projectzone bevat meerdere deelfacetten die elkaar overlappen of interfereren waardoor een complexe omgeving ontstaat. Om deze complexiteit in goede banen te leiden is het aangewezen om een regierol te voorzien door een gebiedsmanager. 

Vanuit de ervaring van de afgelopen periode werd de opdracht verfijnd en kan ze als volgt omschreven worden.

De gebiedsmanager Kanaalkant zet zich in om transformatieprocessen op het terrein op gang te trekken. De gebiedsmanager is de adviseur en bemiddelaar tussen de verschillende stakeholders: relaties en netwerken opzetten tussen bedrijven, overheden en relevante woonwijken. 

De gemandateerde gebiedsmanager zal via een proactieve houding een sturende rol in het gebied opnemen. Het is niet gewenst dat de gebiedsmanager reguliere taken van de partners overneemt. De gebiedsmanager streeft een onafhankelijke positie na.

De gebiedsmanager vult de volgende taken in:

  • dirigeren van de communicatiestrategie Kanaalkant om de betrokkenheid van de stakeholders te verhogen:
    • uitbouwen van een portaalsite als digitaal-loket: verzamelpunt van alle info met duidelijke linken naar de kanaalkant pagina van de partners;
    • afstemming van de geplande communicatie-acties;
    • profilering op de sociale media via een LinkedIn pagina Kanaalkant;
    • indien nodig, uitsturen van een ad-hoc Kanaalkant-nieuwsbrief.
 
  • verantwoordelijk voor het loket Kanaalkant "Ogen en Oren":
    • de gebiedsmanager is het aanspreekpunt voor bedrijven die worden geconfronteerd met de gevolgen van de visie Kanaalkant;
    • uitvoeren van bedrijfsbezoeken, proactief en op uitnodiging: de bedrijfsbezoeken dienen ter ondersteuning van de realisatie van de overheidsambities inzake verhogen watergebondenheid, verduurzaming Kanaalkant-clusters, verhogen ruimtelijk rendement, ...;
    • aanwezig op relevante netwerkevents;
    • oprichten van een overlegplatform voor bedrijvigheid Kanaalkant met de sleutelspelers zoals bijvoorbeeld de Nijverheidskring.
 
  • uitwerken van een bedrijfshuisvestigingsbeleid:
    • in kaart brengen van de verhuisbewegingen binnen Kanaalkant;
    • een inzicht verkrijgen in de eigendomssituatie van gronden en panden: monitoren van gronden en panden die op de markt komen, focus op onderbenutte en ongebruikte percelen en leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimte;
    • detecteren van mogelijke projecten ter optimalisatie van het ruimtegebruik;
    • bekijken hoe een effectief toezicht op een juiste vestiging kan worden gerealiseerd op het terrein, in lijn met de visie Kanaalkant;
    • bedrijven en bewonersgroepen adviseren in een herlokalisatieproces en de haalbaarheid van herlokalisatie aan te tonen.
 
  • initieert en faciliteert herontwikkelingsprojecten waarbij infrastructuurprojecten en verduurzaming hefbomen (kunnen) zijn:
    • de prioritaire acties zijn deze die zijn opgenomen in het actieplan van Kanaalkant;
    • haalbaarheid van projecten onderzoeken rekening houdend met de bevoegdheden en instrumenten die ter beschikking zijn van de partners in de zone zoals onder meer mogelijk uitoefenen van een voorkooprecht, specifieke investeringszones, financiële vereveningsmechanismen, ...;
  • verduurzaming:
    • coördinatie van de transitie naar duurzame netwerken: Kanaalkant promoten als testzone, alsook de bedrijven in dit traject betrekken;
    • zoeken naar duurzaamheidswinsten tussen verschillende bedrijven en de stakeholders betrekken in het proces;
    • zoeken naar hefbomen voor vergroening van het bedrijventerreinen, hierbij rekening houdende dat de meeste ruimte privaat domein is en bijgevolg medewerking van de desbetreffende bedrijven vereist is.

Het project is vertrokken vanuit een economische context, daarom is het belangrijk dat deze focus ook effectief vast verankerd wordt in de opdracht.

Bij dit besluit wordt ook een concretisering toegevoegd met specifieke acties / verduidelijkingen tussen de POM en de stad Antwerpen voor het betrokken gebied.

Alle contractpartijen verbinden er zich toe bij te dragen in deze kost, op basis van een verdeelsleutel deels bepaald door de oppervlakte van het bedrijventerrein binnen het grondgebied van een gemeente en deels forfaitair voor POM en Vlaamse Waterweg. Voor de oppervlakteberekening en het bepalen van de respectievelijke aandelen is de werkwijze gevolgd die in de conceptstudie duurzame herinrichting bedrijvenzone Albertkanaal uitgewerkt werd door de stad Antwerpen. Rekening houdend met de subsidie via Vlaio zullen de diverse partners volgende bedragen per jaar op zich nemen:

partij

basis verdeelsleutel

verdeelsleutel

bedrag/jaar

POM Antwerpen

forfaitair

25%

9.200,00 euro/jaar

Vlaamse Waterweg

forfaitair

25%

9.200,00 euro/jaar

Stad Antwerpen

1.748.544 m²

22,1%

8.133,00 euro/jaar

Schoten

1.614.967 m²

20,5%

7.544,00 euro/jaar

Wijnegem

   584.679 m²

  7,4%

 2.723,00 euro/jaar

Juridische grond

Volgens artikel 196 §1 van het Decreet Lokaal bestuur bepaalt dat de gemeente met een of meer overheden een samenwerkingsovereenkomst kan sluiten voor gezamelijke werving en selectie van personeel.

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen van toepassing alsmede het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) betreffende het algemeen reglement op de toelagen. 

Aanleiding en context

De opmaak van het Kaderplan Albertkanaal is opgestart ter uitvoering van het ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal). In het besluit van 23 april 2004 over de nadere uitwerking van het Economisch Netwerk Albertkanaal besliste de Vlaamse regering dat inbreiding en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen van groot belang is. Eén van de gebieden die aangepakt worden, is de omgeving van het Albertkanaal vanaf de Antwerpse haven tot Wijnegem.

POM Antwerpen startte in navolging van deze beslissing in 2006 met het project Herwaardering Albertkanaal. In oktober 2010 leidde dit tot de startnota ‘Masterplan Herwaardering Albertkanaal’. Tijdens het traject werd duidelijk dat enkel werken vanuit een economische invalshoek in deze complexe situatie onvoldoende is om tot een degelijke en gedragen herwaardering te komen. Een bredere, meer gebiedsgerichte aanpak is vereist om te komen tot een oplossing voor dit gebied. POM Antwerpen verzocht dan ook aan de bevoegde minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport om dit project over te dragen naar een meer geschikte partner.

De bevoegde minister delegeerde het project in 2011 aan de dienst Ruimtelijke Planning (hierna DRP) van de provincie Antwerpen met de opdracht om terzake een initiatief te nemen voor een gebiedsgerichte aanpak. Met het Kaderplan ‘Albertkanaal: Antwerpen-Schoten-Wijnegem’ wil de provincie Antwerpen deze uitdaging aangaan. Ze neemt de rol als trekker en coördinator op zich op vraag van en om samen met zowel de hogere als lokale besturen tot een breed gedragen visie te komen. In zijn globaliteit vormt het kaderplan een kader voor de verdere besluitvorming en uitwerking, waarbij de gewenste ruimtelijke structuur, de basisdoelstelling en de krachtlijnen worden bepaald. Concrete voorstellen en afspraken voor de uitvoering hiervan worden daarom vastgelegd in een actieplan. De opmaak van het Kaderplan 'Albertkanaal Antwerpen-Schoten-Wijnegem' startte begin 2013. DRP heeft op basis van verschillende werkgroepen, projectgroepen en bilateraal overleg met de betrokken actoren een visienota en een actieplan opgesteld. Op 21 maart 2014 (jaarnummer 3083) keurde het college de visienota goed. Het ontwerp-actieplan werd op 28 november 2014 voorgesteld aan een stuurgroep. Op die stuurgroep werd er een consensus bereikt over het actieplan. Dit actieplan zal in een vervolgtraject met de betrokken actoren worden gerealiseerd.

De visie en krachtlijnen zijn tijdens verscheidene werk- en projectgroepen vertaald in een realisatiegericht actieplan. Dat plan werd bevestigd op de stuurgroep van 28 november 2014. 

Op 27 februari 2015 (jaarnummer 1653) keurde het college het actieplan 'Kaderplan Albertkanaal: Antwerpen-Schoten-Wijnegem' goed.

Het actieplan heeft twee doelstellingen:

  • streven naar afstemming van de lopende en de geplande projecten die een impact hebben op het gebied van het kaderplan;
  • realisatie van de visie op het terrein via thematische acties en specifieke acties per zone.

Het actieplan is een oplijsting van acties met aanduiding van een trekker, betrokkene(n), timing en randvoorwaarden.

De acties worden opgedeeld naar procesmatige acties, acties voor heel het gebied en specifieke acties per zone:

  • procesmatige acties om de uitvoering en opvolging van het kaderplan mogelijk te maken: bijvoorbeeld de coördinatie en monitoring van de uitvoering van het actieplan, het uitdenken van een globale communicatiestructuur, enzovoort. Voor deze acties is de provincie Antwerpen trekker;
  • acties voor heel het gebied worden verder onderverdeeld naar acties voor realisatie mobiliteitsstructuur, economische en landschappelijke structuur en aandachtspunten voor realisatie van de stedelijke structuur;
  • specifieke acties per zone worden verder onderverdeeld naar acties voor zone Sportpaleis-Kronenburg, Kop van Merksem en Bosuil.

Het kaderplan bevat verschillende partners : POM Antwerpen, De Vlaamse Waterweg nv (DVW), en de gemeentes Schoten, Wijnegem en Antwerpen. Op 26 februari 2018 (jaarnummer 83) keurde de gemeenteraad een overeenkomst goed tussen deze partners betreffende de Kanaalzone.

De verschillende partners van het kaderplan staan in voor de uitvoering van de acties. De provincie Antwerpen zal een coördinerende rol blijven spelen. De DRP zal zorgen voor de uitbouw van een 'coördinatieplatform' voor afstemming en verdere afspraken tussen de partners en voor de opvolging, rapportering en monitoring van het actieplan.

De gemeentegrensoverschrijdende projectzone bevat een ganse waaier van knelpunten, uitdagingen en vragen. Deze verschillende items overlappen of interfereren ook met elkaar waardoor een complexe omgeving ontstaat. Om deze complexiteit in goede banen te leiden is het aangewezen om een regierol te voorzien. Eén van de acties in het kader van de economische structuur was het aanwerven van een gebiedsmanager voor het gehele gebied van de kanaalzone. Het project 'gebiedsmanager' werd besproken en goedgekeurd op de stuurgroep kanaalzone van 21 juni 2017. Deze gebiedsmanager zal aangeworven worden door POM Antwerpen. Hiervoor keurde het directiecomité van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen op 25 oktober 2017 de basisovereenkomst goed over de gebiedsmanager voor de kanaalzone.

Alle contractpartijen verbinden er zich toe om bij te dragen in deze kost, op basis van een verdeelsleutel deels bepaald door de oppervlakte van het bedrijventerrein binnen het grondgebied van een gemeente en deels forfaitair voor POM en Vlaamse Waterweg en rekening houdende met een subsidie verkregen via Vlaio. 

Op 25 juni 2018 (jaarnummer 448) keurde de gemeenteraad de aangepaste samenwerkingsovereenkomst goed voor een gebiedsmanager kanaalzone met POM Antwerpen met een verlaagde financiële bijdrage naar aanleiding van het verkrijgen van een Vlaio subsidie.

Op 5 april 2019 (jaarnummer 3077) keurde het college de doelstellingen en principes voor de hoederentiteit, de eerste selectie van stadsprojecten die deel kunnen uitmaken van de hoederentiteit en het stappenplan op drie sporen voor de hoederentiteit goed.

De stuurgroep Kanaalkant van 8 november 2019 (agendapunt 4.2) gaf zijn goedkeuring aan de verderzetting van de opdracht van de kanaalmanager.

Daarnaast kan het project Kanaalkant ook niet los gezien worden van de andere projecten in de ruimere omgeving waarvoor ook verschillende opdrachten / taken werden vastgelegd zoals onder meer de intendant met het Over de Ring project, SW/Ruimte/stadsbouwmeester: overkoepelende visie Levendig kanaal, AG VESPA: voor het stadsproject kap Groenendaal, innovatieve stadshaven en het ringpark Lobroekdok en waarbij OS/B&I een adviserende rol heeft in alle bovenstaande processen.

Op 17 december 2019 (jaarnummer 710) keurde de gemeenteraad het meerjarenplan, opmaak 2020-2025 goed.

Op 20 maart 2020 (jaarnummer 2753) keurde het college de opmaak van het masterplan voor Merksem Zuid goed.

Op 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college de opdracht aan AG VESPA voor de begeleiding van de respectieve stadsprojecten goed.

Tenslotte keurde de het college op 27 april 2020 (jaarnummer 2486) het Plan van Aanpak Warmtenetten goed waarin werd afgesproken om de warmtenetambities in de zone van het Albertkanaal, mee te nemen in de werking / het loket van de gebiedsmanager in de industriezone Albertkanaal. Aan POM Antwerpen zou worden gevraagd om potentiële restwarmtebedrijven in de bedrijvenzone Albertkanaal te engageren om hun restwarmteaanbod of -vraag technisch en economisch te karteren en hen te enthousiasmeren om deel te nemen aan het warmteproject van de Stad.

Algemene financiƫle opmerkingen

De financiering voor 2020 en 2021 voor een bedrag van 8.133,00 euro is voorzien op 5318500000/6496400/2LWS040203A00000. 

POM Antwerpen zal het bedrag voor 2020 en 2021 als toelage ontvangen.

Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de Stad.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0402 - Investeren in Antwerpen
2LWS040203 - Ontwikkeling en optimalisatie bedrijventerreinen
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2LMS010203 - Gebruik multimodale knooppunten en netwerken

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de uitbetaling van de toelage voor 2020 aan POM Antwerpen,  Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0881 701 987 en rekeningnummer IBAN: BE71320016509369 goed.

Artikel 2

Het college keurt de aangepaste samenwerkingsovereenkomst goed voor een gebiedsmanager kanaalzone met POM Antwerpen,  Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, ondernemingsnummer: 0881 701 987 en rekeningnummer IBAN: BE71320016509369 met een verlaagde financiële bijdrage naar aanleiding van het verkrijgen van een Vlaio subsidie.

Artikel 3

Het college keurt de specifieke acties tussen POM en stad Antwerpen zoals voorzien in de concretisering goed.

Artikel 4

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon    

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen
ondernemingsnummer: 0881 701 987
IBAN: BE71320016509369

 

8.133,00 euro

budgetplaats:5318500000
budgetpositie:6496400
functiegebied:2LWS040203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA060590
budgetperiode:2000

 4505108919



Artikel 5

 Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
OS/BI/Invest de verdere afstemming en formalisering van de concretiseringsbijlage met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij worden gemaakt
SW/EMA verdere afspraken te maken met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij voor de concretisering en de uitvoering van taken die aan de gebiedsmanager worden toebedeeld in het Plan van Aanpak Warmtenetten