Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Op regionaal niveau is er een verbetering voorzien van het kaderplan van de fortengordel binnen een zogenaamde fortengemeenschap. Op lokaal niveau is er verbetering voorzien van de uitvoering van het masterplan + RUP Fort van Lillo, en de uitvoering van de structuurschets Berendrecht-Zandvliet. Het Interreg Europe project zal deze processen voeden. Er zal één algemeen actieplan opgesteld worden met sub actieplannen voor de verschillende fortsteden volgend op de thematische workshops. De vergaarde kennis uit fase 1 zal in fase 2 (vanaf zomer 2022) vertaald worden naar suggesties/aanbevelingen over ruimtelijke acties op het terrein.
Door de ondertekening van voorliggende partnerschapsovereenkomst engageert de stad Antwerpen zich om als projectpartner mee te werken aan het project en 2,008% van de projectkost te cofinancieren. In ruil staat RLDV in voor de ontwikkeling van een regionaal actieplan en zes sub-actieplannen op lokaal niveau, het uitwerken van een draaiboek met het oog op disseminatie van de resultaten, deelname aan overlegmomenten en kennisdelingsactiviteiten. Concreet wordt dit vertaald naar 54 werkdagen die gepresteerd zullen worden door RLDV per vestingstad (voor de stad Antwerpen wordt dit verdeeld in 27 dagen voor Lillo en 27 werkdagen voor Zandvliet).
Deelname aan het Interreg Europe project zal ertoe leiden dat een projectleider bij de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/Publieke ruimte ondersteund wordt door RLDV bij de opmaak van plannen voor de forten in Lillo en Zandvliet. Bij uitvoering masterplan fort van Lillo, zullen innovatieve pistes onderzocht worden, zoals Lillo als smart village, opportuniteiten voortvloeiend uit de komst van de waterbus en innovatief ondernemerschap zoals theater in het Kruitmagazijn, ideeën rond de restwarmte van de haven, mogelijke links met stadslab2050, en andere. Zandvliet wenst de 400-jarige herdenking van de vesting in 2022 als hefboom te gebruiken om burgers bij elkaar te brengen en input te verzamelen voor het ontwikkelen van een visie plan voor het fort. Daarnaast zal de haalbaarheid voor de bescherming van de voormalige stadsomwalling in kaart gebracht worden.
Op 26 maart 2019 werd het Interreg Europe projectvoorstel “Recapture the Fortress Cities” (vrij vertaald: “herover de vestingsteden”) goedgekeurd voor financiering. Het Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) is partner in het Europese consortium. Andere partners zijn afkomstig uit Tsjechië (Regio Ústí, coördinator van het project), Griekenland (de stad Komotini), Roemenië, Slovakije (regio Prešov), Spanje (provincie Teruel) en Duitsland (stad Maagdenburg). Het project is van start gegaan op 1 augustus 2019 en heeft een looptijd van 4 jaar. Fase 1 (36 maanden) is gericht op de opmaak van actieplannen. Fase 2 (12 maanden) behelst de implementatiefase.
Binnen het project stelt RLDV een integrale aanpak voor met het oog op de verduurzaming van militair erfgoed in de vestingsteden en forten gelegen in het werkingsgebied van de Antwerpse Regionale Landschappen ‘de zes sterren’: Zandvliet, Lillo, Mechelen, Lier, Herentals en Dendermonde. In totaal worden er zes onderwerpen onderzocht met als doel nieuwe duurzame ambities te introduceren in deze 'vergeten' stadsranden en forten (behoud en versterking van militair erfgoed, groenblauw netwerk en beheer, financiële en economische aspecten, recreatie en toerisme, stadsontwikkeling & publieke ruimte en innovatieve oplossingen). Het project bestaat uit onderzoek en kennisdeling, en wordt uitgevoerd door het Regionaal Landschap de Voorkempen. Het project wordt voor 85% gefinancierd door Interreg Europe. Voor de resterende 15% cofinanciering wordt de in bijlage opgenomen overeenkomst voorgelegd tussen het Regionaal Landschap de Voorkempen en de provincie Antwerpen, Provincie Oost Vlaanderen, Dendermonde, Lier, Mechelen, Herentals en de stad Antwerpen. Gegeven dat zij het voorwerp vormen van de studie, worden deze steden gevraagd om toe te treden als projectpartner door ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst in bijlage met RLDV. Deze overeenkomst omschrijft de doelstelling, de taken en de cofinancieringsmodaliteiten van het project.
De totale projectkost voor het Europese consortium bedraagt 1.602.438,00 euro. Het aandeel van RLDV erin bedraagt 217.810,00 euro. Interreg Europe financiert 85% (185.138,50 euro). Het resterende deel (15% of 32.671,50 euro) dient gefinancierd te worden door RLDV en wordt verdeeld tussen de partners die voorliggende samenwerkingsovereenkomst tekenen. Met name provincie Antwerpen (4,5%), provincie Oost Vlaanderen (0.46%), stad Antwerpen (2,008%), Mechelen (2,008%), Lier (2,008%), Dendermonde (2,008%) en Herentals (2,008%) à rato van hun aandeel in het project. De samenwerkingsovereenkomst (in bijlage) omschrijft de doelstelling, de taken en de cofinancieringsmodaliteiten van het project. Het cofinancieringsbedrag voor stad Antwerpen bedraagt 4.4374,00 euro en wordt voorzien op 2LMS030101A00000/5153000000/224.
Het college keurt de deelname van de stad aan het Interreg Europe project ‘Recapture the Fortress Cities’ goed en ondertekent daartoe de samenwerkingsovereenkomst in bijlage.