Terug
Gepubliceerd op 11/05/2020

2020_CBS_03998 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten Vlaanderen mei 2020. Indiening projectdossiers - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03998 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten Vlaanderen mei 2020. Indiening projectdossiers - Goedkeuring 2020_CBS_03998 - Fondsen. Subsidiewerving - Oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten Vlaanderen mei 2020. Indiening projectdossiers - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

Door de stad Antwerpen worden twee dossiers ingediend voor deze PIO-oproep van mei 2020.

Conceptueel hydraulisch model: bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, afdeling Energie en Milieu Antwerpen in samenwerking met Aquafin

De stad Antwerpen, water-link en Aquafin beschikken over zeer gedetailleerde hydraulische modellen voor nagenoeg het volledige grondgebied van de stad. Hydraulische computermodellen vormen een wezenlijk onderdeel van het waterbeleid van een stad. Ze laten toe de grootte van overstromingen in te schatten en  scenario’s van maatregelen of aanleg van waterinfrastructuur te onderzoeken. Een dergelijk hoog detail is nuttig voor een uitvoeringsontwerp, maar voor vele andere toepassingen is deze aanpak niet efficiënt en tijdrovend. Daarom stelt Stadsontwikkeling voor om voor de stad Antwerpen een conceptueel hydraulisch model op te stellen, waarbij de waterinfrastructuur wordt vereenvoudigd tot de essentie. Ontwerpers zullen zo sneller in het proces een aantal zaken hydraulisch kunnen aftoetsen.

In het kader van PIO zal er software ontwikkeld worden om een conceptueel model te bouwen en te visualiseren. Een snelle, eenvoudige toetsing van hydraulische maatregelen aan de hand van een innovatief computermodel, kan onder meer gebruikt worden voor de opmaak van plannen (een masterplan en wijkinrichtingsplan) en haalbaarheidsstudies. Een model laat toe om in een erg vroege fase van een project een inschatting te maken van de noodzakelijke grootte van een waterelement (buffer, wadi, gracht ...). Hierdoor zal water (en groen) ook sneller in het proces kwantitatief meegenomen worden. Voor de opmaak van wijkinrichtingsplannen, waar nog vele mogelijke scenario’s worden afgetoetst, spelen ze een essentiële rol.

Deze modellen kunnen niet alleen hevige neerslag (die aanleiding geeft tot overstromingen), maar ook langere en drogere periodes worden doorgerekend. Ze laten toe maatregelen niet alleen te beoordelen op wateroverlast, maar ook wat betreft droogte en waterhergebruik en vormen een essentieel onderdeel voor de aansturing en evaluatie van het klimaatbeleid.

De snelheid van deze modellen laat ook toe om ze in te zetten in realtimesystemen zoals overstromingsvoorspellers of het slim sturen van buffers.

Het noodzakelijke budget voor de uitvoering van dit project wordt geschat op 220.000,00 euro, waarvan 50% door PIO gefinancierd kan worden. 

Slimme regenwaterputten: Aquafin in samenwerking met stad Antwerpen (bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, afdeling Energie en Milieu Antwerpen) 

Lange periodes van droogte afgewisseld met hevige regenbuien op korte tijd, zijn twee zichtbare problemen van ons veranderend klimaat. Droogte en wateroverlast vragen vaak elk een aparte aanpak, maar door slimme sturingen van het niveau van regenwaterputten kunnen met één maatregel beide fenomenen aangepakt worden. Bij voorspelde droogte worden regenwaterputten zo vol mogelijk gehouden, bij voorspelling van hevige neerslag worden ze leeggemaakt.

Aquafin wil deze techniek op regionale schaal uitrollen bij individuele regenputten. In Antwerpen zou een proefopstelling getest kunnen worden (regenputten van AG VESPA, Woonhaven en eventueel de nieuwe collectieve hemelwaterput van Zuiderdokken).

Het PIO-project zal volgende innovatieve elementen bevatten:

  • implementeren van een testsysteem op 2 of 3 locaties met verschillende afmetingen en gebruik;
  • integreren van neerslagvoorspelling (bijvoorbeeld via het KMI);
  • testen en optimalisatie van de werking rekening houdende met de onzekerheden van neerslagvoorspelling.

Aquafin zal in het kader van dit project vooral investeren in de ontwikkeling van innovatieve software die moet zorgen voor de slimme aansturing van deze waterbuffers. De afdeling Energie en Milieu Antwerpen is nauw betrokken bij de ontwikkeling aangezien de oplossingen in de stad Antwerpen zullen getest worden.

Het college bevestigt de selectie van de in te dienen projecten voor de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten. Aquafin zal het project 'Slimme regenwaterputten' indienen. De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal het volledige aanvraagdossier voor het project 'Conceptueel hydraulisch model' tegen ten laatste 14 mei 2020 indienen bij VLAIO. De begeleiding van de projectindiening gebeurt door de bedrijfseenheid Personeel & Organisatie, afdeling fondsen.

Aanleiding en context

Tot en met 14 mei 2020 kunnen projectvoorstellen ingediend worden voor de oproep van het Vlaamse ondersteunings- en subsidieprogramma 'Programma Innovatieve Overheidsopdrachten' (PIO). Het doel van het programma is om de koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch in te zetten voor innovatie.

De projectvoorstellen die in aanmerking komen zijn initiatieven gericht op de aankoop of op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die invulling geven aan specifieke noden of uitdagingen van de overheid of van de ruimere publieke sector. Projectvoorstellen met een voldoende relevantie en potentiële innovatieve impact kunnen rekenen op begeleiding en cofinanciering. De begeleiding bestaat uit inzet van tijd en expertise gedurende het volledige aankooptraject. De cofinanciering betreft een deel van de kosten voor de organisatie van marktconsultaties, het inhuren van externe expertise, en vooral de aankoop van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) of de uitvoering van validatie- of testfasen van de aan te kopen oplossingen.

PIO biedt overheden begeleiding en cofinanciering bij de aankoop van:

  • onderzoek en ontwikkeling die leiden tot een innovatieve oplossing;
  • innovatieve oplossingen die op de markt beschikbaar zijn maar die nog gevalideerd moeten worden in een gebruiksomgeving.
De begeleiding voorziet in een voortraject dat leidt tot een opdrachtdocument voor de ontwikkeling of aankoop van een innovatieve oplossing. De begeleiding in het voortraject bestaat uit de inzet van menskracht en expertise van het PIO-team aangevuld met extra externe expertise, volgens de noden van het specifieke project.
 
Het gaat vaak om grotere projecten waarvan de uitvoering twee tot drie jaar in beslag neemt. Er gelden geen maximumbedragen voor de cofinanciering, maar 1.000.000,00 euro geldt als een indicatief maximumbedrag.
 
Elke organisatie uit de publieke sector in Vlaanderen die ressorteert onder de Wet op de Overheidsopdrachten kan een aanvraag indienen. Er zijn geen thematische beperkingen. Ook een consortium van meerdere organisaties kan een aanvraag indienen.

Algemene financiƫle opmerkingen

In het kader van het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) is er per goedgekeurde projectaanvraag een subsidie mogelijk van maximaal 30.000,00 euro (100%) voor het voortraject en/of een cofinanciering van 50% voor de ontwikkeling en aankoop van een innovatieve oplossing (met een richtbedrag tussen de 15.000,00 en 1.000.000,00 euro). 

Het budget van het project 'Conceptueel hydraulisch model' wordt geschat op 220.000,00 euro. Hiervan kan 50% door PIO gefinancierd worden. De noodzakelijke stedelijke cofinanciering (110.000,00 euro) is door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling voorzien op volgend boekingsadres: 2000/5152500000/214/2LMS020201A00000/2SA020350. Indien het project wordt goedgekeurd zullen de uitgaven en ontvangsten gekoppeld worden aan een subsidiefiche.

Het budget voor de investeringen voor het project 'Slimme regenwaterputten' wordt voorzien door Aquafin. Ook de eventuele PIO-steun zal door Aquafin ontvangen worden. De stad Antwerpen is via de inzet van bestaand personeel (bij de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling) betrokken bij het project in het kader van deze PIO-oproep.

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1HSB01 - Het strikt budgettair en financieel beleid is realistisch en risicobewust
1HSB0101 - Het invorderen en innen van ontvangsten gaat nauwgezet verder
1HSB010105 - Bijkomende subsidies worden maximaal verworven door vakkundige ondersteuning op maat bij het opstellen, indienen en opvolgen van subsidieaanvragen. De verschillende entiteiten van de groep stad Antwerpen werken hier actief aan mee.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Conceptueel hydraulisch model' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (mei 2020) goed.

Artikel 2

Het college keurt de deelname van de stad Antwerpen aan het projectvoorstel 'Slimme regenwaterputten' van Aquafin in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (mei 2020) goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.