Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Met het ‘digitaal platform voor ondernemers’ zet de stad Antwerpen in op een portaal waar de ondernemer op een eenvoudige, digitale en veilige manier zijn onderneming kan opstarten. Dit platform biedt eveneens een overzicht van de status van alle vergunningen van zijn ondernemingen en stuurt naar de ondernemer specifieke informatie door die voor hem relevant is. Daarnaast beoogt de stad Antwerpen een helder proces te ontwikkelen, waarbij alle lokaal afgeleverde vergunningen en toelatingen voor een vaste vestiging aangevraagd kunnen worden door één eenvoudig projectvoorstel. Er wordt gewerkt naar één ondernemingsvergunning die verschillende uitbating- en persoonsgebonden vergunningen en toelatingen bundelt. Deze ambitie vereist een interne, geïntegreerde aanpak tussen de verschillende beleidsdomeinen en stadsdiensten. Op die manier is slechts één controlemoment ter plaatse nodig en krijgt de ondernemer duidelijke antwoorden op al zijn ondernemersvragen.
In één ondernemersprogramma worden alle stappen uitgewerkt om naar één e-loket te evolueren. Hierbij wil de stad alle data linken aan het Vlaamse e-loket voor ondernemers, het vergunningsproces drastisch vereenvoudigen, personaliseren en zoveel mogelijk gebruik maken van de gegevens die we als overheid hebben. Ook de stadsmedewerkers krijgen een volledig zicht op de gegevens van de ondernemer om hem beter te kunnen bijstaan. In dit stappenplan komen zowel functionele als technische eisen aan bod.
Met het EFRO-project kan dit proces met zijn technische aspecten gedeeld worden met andere partners en wordt de verdere uitbouw en integratie van de Vlaamse diensten richting lokale besturen ondersteund. Het project wordt ook pionier voor een overkoepelende ondernemersaanvraag bij de opstart of opvolging van een zaak.
Het budget van het EFRO-project bedraagt 600.000,00 euro, waarvan 240.000,00 euro door EFRO gefinancierd zal worden. De bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing zal het project uitvoeren. De begeleiding gebeurt door het EFRO-contactpunt voor de stad Antwerpen (Personeel & Organisatie/fondsen).
Na de goedkeuring van het project moet een projectovereenkomst worden afgesloten tussen de stad Antwerpen en de Managementautoriteit. Hierin worden de basisverplichtingen van de projectpromotor, de projectdefinitie, de financiële regels en andere uitvoerings- en rapportagemodaliteiten vastgelegd. Na de ondertekening van de projectovereenkomst kunnen er rapporten worden aangemaakt en kosten worden ingediend.
Op 15 december 2014 keurde de Europese Commissie het ‘Operationeel programma EFRO 2014-2020' voor Vlaanderen goed. Binnen dit programma zijn middelen voorzien op vier thematische prioriteiten:
Op 21 juni 2019 (jaarnummer 5157) keurde het college de indiening van het projectvoorstel 'Eengemaakt ondernemersloket' goed binnen de oproep 'Intergemeentelijke samenwerking en digitalisering naar ondernemers' in prioriteit 2: 'versterken van het concurrentievermogen van kmo's'.
Met deze projectoproep wil EFRO Vlaanderen het ondernemingsklimaat verbeteren door het optimaliseren van het overheidsbeleid en de overheidsdienstverlening, in het bijzonder van lokale en provinciale besturen, in functie van de (toekomstige) noden van ondernemingen. Overheidsregulering scoort op dit moment minder goed en wordt daadwerkelijk als een drempel ervaren bij het opstarten van nieuwe initiatieven. Acties in deze doelstelling zijn er op gericht overheden beter bewust te maken van de zowel positieve als negatieve impact die ze kunnen hebben op het ondernemerschap en hen te ondersteunen om in functie hiervan hun werking te optimaliseren. De bewustmaking moet resulteren in een betere dienstverlening en dus een verhoging van de positieve impact die overheden hebben op het ondernemerschap. Ook concrete acties van overheden om, binnen hun bevoegdheid en taken, het ondernemerschap in hun werkingsgebied te stimuleren komen in aanmerking.
Complementair aan het gevoerde Vlaamse beleid, zullen de inspanningen binnen deze doelstelling gericht zijn op ondernemingsvriendelijke maatregelen, meer specifiek met betrekking tot administratieve vereenvoudiging en verdere digitalisering. Op dit vlak kunnen ook public service applications een belangrijke bijdrage leveren. E-government moet op een innovatieve manier de uitdagingen van de ondernemers aanpakken. Deze uitdagingen omvatten onder andere de groeiende vraag naar online of digitale procedures, het stimuleren van het e-ondernemen en het innovatief aanpakken van de dienstverlening. Essentieel hierbij is dat de digitale technologie geïntegreerd wordt binnen de dienstverlening zelf.
Door de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing werd op 26 juni 2019 het projectvoorstel 'Eengemaakt ondernemersloket' ingediend bij EFRO.
Op 18 september 2019 werd het project onder voorwaarden goedgekeurd, waarna de EFRO-steun van 240.000,00 euro op 25 september 2019 bevestigd werd door de Managementautoriteit voor EFRO. Het project werd aangepast aan de opgelegde voorwaarden en werd definitief goedgekeurd op 27 februari 2020.
Het door EFRO goedgekeurde projectbudget bedraagt 600.000,00 euro. Hiervan wordt 240.000,00 euro (40%) door EFRO gefinancierd. Er moet dus 360.000,00 euro stedelijke cofinanciering voorzien worden.
Voor de uitvoering van dit project van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing werden de uitgaven voorzien op volgende boekingsadressen:
In een volgend budgetproces zullen naast de uitgaven ook de ontvangsten voor het project voorzien worden en aan een subsidiefiche gekoppeld worden.
Het college keurt het project 'Eengemaakt ondernemersloket' in het kader van het EFRO-programma 2014-2020 goed en ondertekent hiertoe de projectovereenkomst.