Conform artikel 15 en 107 van het omgevingsvergunningendecreet neemt het college akte van de meldingen op zijn ambtsgebied.
Het college heeft deze meldingen onderzocht, rekening houdend met de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsbesluiten. Het college kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. Het college neemt hierna al dan niet akte van de ontvangen meldingen.
Lijst van de meldingen werd opgenomen in het besluit.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt in artikel 4.2.2 en 4.2.4 respectievelijk de stedenbouwkundige handelingen waarin de vergunningsplicht wordt vervangen door een verplichte melding. Het decreet houdende algemeen bepalingen inzake milieubeleid bepaalt in artikel 5.2.1 de ingedeelde inrichtingen en activiteiten waarvoor een meldingsakte vereist is.
Het college neemt akte van volgende meldingen die bij beveiligde zending werden ontvangen. De toetsing aan de bestaande regelgeving geeft aanleiding tot het opleggen van voorwaarden. De melder wordt hiervan op de hoogte gesteld:
Dossiernummer: OMV_2020049200
Melder: Huybreckx nv
Inrichtingsnummer: 20200317-0056 (Ekeren - Schriek 268)
Omschrijving: een grondwaterwinning
Locatie: Schriek 268 te 2180 Antwerpen
Datum indiening: 15 april 2020
Rubrieken: 53.2.2.a
Motivatie bijzondere milieuvoorwaarden: Voor de realisatie van een bouwput van 23 op 18 meter is een bemaling noodzakelijk. Het grondwaterpeil bevindt zich in rust op 1,5 m-mv en dient verlaagd te worden tot 3,8 m-mv en plaatselijk (liftput) tot 5,1 m-mv.
De bemaling wordt uitgevoerd met filters van 9 meter lang die om de 3 meter geplaatst worden. De ondergrond bestaat uit een laag leemhoudend zand (+/- 1,7 meter), vervolgens zandhoudend leem (+/- 1,6 meter) en tenslotte tertiair zand. Op basis van de boorverslagen en conusweerstanden werd de gemiddelde hydraulische conductiviteit afgeleid ( 2 * 10-4 m/s).
Er wordt gerekend met een gemiddeld debiet van 37 m³/uur voor de bemaling van de kelder (23 dagen aan 888 m³/dag). Tijdens de bemaling van de liftput zal deze tijdelijk stijgen tot 54 m³/uur (7 dagen aan 1.296 m³/dag). Het totale opgepompte debiet wordt geschat op 29.496 m³/jaar en de bemalingstijd bedraagt ongeveer 30 dagen.
Voor alle zettingsberekeningen blijven de waarden onder de 20 mm wat toegelaten is.
Het bemalingswater zal geloosd worden in de openbare riolering. Voor deze lozing dient er een saneringscontract met Aquafin afgesloten te worden. Dit contract dient verkregen te worden vóór de start van de bemaling.
We willen de exploitant er op wijzen dat er geflirt wordt met de grens van de meldingsplicht. Indien er meer dan 30.000 m³/jaar opgepompt wordt dient er een vergunning aangevraagd te worden aangezien het grondwater meer dan 4 meter onder het maaiveld verlaagd wordt.
Bijzondere milieuvoorwaarden: