Terug
Gepubliceerd op 11/05/2020

2020_CBS_03983 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2019127384. District Deurne. Vaartweg ZN - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 08/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03983 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2019127384. District Deurne. Vaartweg ZN - Weigering 2020_CBS_03983 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2019127384. District Deurne. Vaartweg ZN - Weigering

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aangezien verkavelingen niet voorkomen op de Vlaamse of provinciale lijst, is het college bevoegd voor de vergunning.

Argumentatie

De gemeenteraad besliste in zitting van 27 april 2020 (jaarnummer 195) om het wijzigen van de gemeenteweg door het verleggen van de rooilijn zoals voorgesteld op het plan 'DEURNE Vaartweg - Boterlaarbaan O2018897 verkavelingsplan - rooilijnplan' te weigeren.

Het college neemt kennis van onderstaand verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Adviezen 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap Wegen en Verkeer

12 november 2019

5 december 2019

Ongunstig

Agentschap Wegen en Verkeer

9 januari 2020

10 februari 2020

Ongunstig

Fluvius System Operator

12 november 2019

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

FOD Mobiliteit en Vervoer - Dienst Luchtvaart

12 november 2019

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

12 november 2019

20 november 2019

Geen bezwaar

PROXIMUS

12 november 2019

19 november 2019

Voorwaardelijk gunstig

TELENET

12 november 2019

21 november 2019

Geen advies

Vlaams gewest, Agentschap Natuur en Bos

9 januari 2020

10 januari 2020

Geen advies

Water-link (AWW)

12 november 2019

3 december 2019

Gunstig

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen

12 november 2019

9 december 2019

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

12 november 2019

12 november 2019

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

12 november 2019

13 januari 2020

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.) 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.) 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan. 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen 

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
    De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
    De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
    De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
    •  artikel 27§3: de voorschriften laten te veel bebouwing en verharding toe in de achtertuin;
    • artikel 27§4: de voorschriften laten te veel verharding toe in de voortuin.

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
    Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
  • Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
    Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen  voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
  • Normen en percentages betreffende de verwezenlijking van een sociaal of bescheiden woonaanbod.
    Niet van toepassing.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

De beoogde functie ‘wonen’ is inpasbaar in de omgeving. Enkel eengezinswoningen worden toegelaten als hoofdbestemming. De wijk waarbinnen de verkavelingsaanvraag gelegen is, wordt gekenmerkt door eengezinswoningen. Zorgwonen wordt eveneens toegestaan, aangezien bij zorgwonen het aantal inwoners slechts tijdelijk verhoogt en het aantal wooneenheden ongewijzigd blijft.

Als nevenbestemming zijn functies toegelaten complementair aan het wonen zoals kantoorfunctie, vrij beroep, ambacht en dienstverlening. Het wonen geeft de hoofdtoon aan en blijft zonder meer de hoofdbestemming.

In de strook voor binnenplaatsen en tuinen mogen constructies worden opgericht die qua functie aansluiten bij de hoofdfunctie van het hoofdvolume, zoals bijvoorbeeld een tuinberging en fietsberging.

De voorziene functies zijn in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan en zijn stedenbouwkundig aanvaardbaar.

Mobiliteitsimpact

De aanvraag omvat slechts 2 nieuwe loten waarop enkel functies zijn toegelaten die weinig verkeer met zich meebrengen. De verkavelingsvoorschriften voorzien de mogelijkheid een parkeerplaats in de zijtuinstrook aan te leggen onder de vorm van een garage. Er kan dus op eigen terrein geparkeerd worden.

Schaal – bouwdichtheid

De verkaveling wordt opgevat als een verdeling tot twee loten voor halfopen bebouwing. De nieuwe loten zullen volwaardige percelen voor een ééngezinswoning zijn met een diepte van ongeveer 33 meter en een breedte van ongeveer 10 meter. De verkaveling is een verdere aanvulling van de bestaande bebouwde percelen in de omgeving, waar reeds woningen op gelijkaardige percelen voorkomen.

De maximale bouwdiepte van de nieuwe woningen ligt vast op 13,00 meter op de gelijkvloerse en eerste verdieping. De maximale kroonlijsthoogte ligt op 6,50 meter en de maximale nokhoogte op 11,00 meter. Binnen de eerste 9 m, gemeten vanaf de voorgevelbouwlijn, moet een hellend dak worden voorzien met een dakhelling van 45°. De achtertuinen hebben een diepte van 10 meter. Het oprichten van bijgebouwen is toegelaten in de achtertuin.

De zijdelingse grenzen van de bouwzone liggen telkens op 3 meter van de perceelgrenzen. In de zijtuinstroken is de oprichting van een garage toegelaten, op 5 meter achter de voorgevelbouwlijn.

De bebouwbare oppervlakte en de toegelaten volumes sluiten aan bij de aanwezige bebouwing op de percelen in de omgeving.

De aanvraag wijkt echter af van artikel 27 van de bouwcode. De voorgestelde voorschriften laten in de voortuin een oprit toe. Een oprit is echter enkel toegelaten naar de garage in de zijtuinstrook. Zoals bepaald in artikel 27 mogen enkel de strikt noodzakelijke toegangen verhard worden in de voortuin. Een groene tuin heeft een aangenamer uitzicht in de straat en bevordert daarom de leefkwaliteit van bewoners en omwonenden. Door de voortuin niet te verharden blijft een deel beschikbaar voor natuurlijke infiltratie van regenwater in de bodem en vermindert het risico op problemen met de waterhuishouding.

Verder laten de voorschriften verhardingen en constructies, zoals vijvers, muurtjes, zwembaden en bijgebouwen, in de achtertuin toe. Echter wordt niet verduidelijkt hoeveel verharding in de achtertuin toegelaten wordt. Conform artikel 27 van de bouwcode dienen mogelijke bebouwing en verhardingen in de achtertuin beperkt te worden tot maximum 1/3 van de tuinoppervlakte.

Visueel-vormelijke elementen

De gevels van de nieuwe woningen moeten worden afgewerkt met gevelsteen of sierbepleistering. De afwerking moet telkens in harmonie zijn met de omgeving en met het aanpalende gebouw. De gevels mogen voor een beperkte oppervlakte afgewerkt worden met hout, metaal, polybeton of natuursteen. Garages en bijgebouwen moeten qua materiaal aansluiten bij de materialen van het hoofdgebouw. De voorgestelde materialen zijn in harmonie met de omgeving.

Ruimtegebruik

Bij het bepalen van de voorgevelbouwlijn werd rekening gehouden met de zone non-aedificandi vastgelegd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Zo ontstaan er voortuinstroken met een diepte van ongeveer 11 meter. De aanvraag werd ter advies voorgelegd aan het Agentschap Wegen en Verkeer. De dienst adviseert echter ongunstig. De bouwlijn moet op 30 meter van de grens van het autosnelwegdomein liggen volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 (betreffende de vrije stroken langs autosnelwegen, eerste artikel). De vrije strook langs autosnelwegen dient gemeten te worden vanaf de grens van het domein van de autosnelweg, in dit geval op 1 meter van de gracht onderaan het talud. De voorgestelde voorgevelbouwlijn moet dan ook circa 11 meter naar achteren geplaatst worden. Gezien de perceeldiepte in voorliggende aanvraag is een verschuiving van de bouwlijn met circa 11 meter niet mogelijk. Bijgevolg komt de aanvraag niet voor vergunning in aanmerking.

Grondoverdracht

Er werd een rooilijnplan bij de aanvraag gevoegd waarbij wordt voorgesteld de rooilijn te verleggen. Zodoende wordt de gemeenteweg ter hoogte van de verkaveling verbreed met 2,18 meter waarbij een oppervlakte van 43 m² wordt afgestaan aan stad Antwerpen, om te voegen bij het openbaar domein. Op deze strook zou een voetpad kunnen worden aangelegd in het verlengde van het voetpad voor huisnummer 124. Echter verbiedt het Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 betreffende de vrije stroken langs autosnelwegen constructies, zoals een voetpad, te bouwen in de vrije strook langs het autosnelwegeigendom. Bijgevolg werd het verleggen van de rooilijn en het wijzigen/verbreden van de gemeenteweg ongunstig beoordeeld door de gemeenteraad op 27 april 2020. Het over te dragen gedeelte kan immers niet worden aangelegd als voetpad en biedt dan ook geen meerwaarde voor het openbaar domein.

Advies aan het college

Aan het college wordt voorgesteld om de omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden te weigeren, hoofdzakelijk omwille van het ongunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer (bouwen voor opgelegde bouwlijn cfr. BVR d.d. 2019 vrije stroken langs autosnelwegen) en omwille van de negatieve beslissing van de gemeenteraad.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

14 oktober 2019

Volledig- en ontvankelijk

8 november 2019

Start openbaar onderzoek

18 november 2019

Einde openbaar onderzoek

17 december 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

27 april 2020

Uiterste beslissingsdatum

20 juni 2020

Verslag GOA

23 maart 2020

naam GOA

Katrine Leemans

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

18/11/2019

17/12/2019

0

0

0

0

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

Projectnummer:

OMV_2019127384

Gegevens van de aanvrager:

de heer Hubert Deluyker met als adres Boterlaarbaan 175 te 2100 Antwerpen

Eigenaars:

de heer Hubert Deluyker met als adres Boterlaarbaan 175 te 2100 Antwerpen

Ligging van het project:

Vaartweg ZN te 2100 Deurne (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 31 sectie B nrs. 217/2 en 217Y

Vergunningsplichten:

verkavelen van gronden

Voorwerp van de aanvraag:

verkavelen van een terrein in twee loten voor woningbouw

Omschrijving aanvraag

Relevante voorgeschiedenis 

  • geen.

Huidige toestand 

De verkaveling ligt aan de Vaartweg aan de rand van het centrum van Deurne zuid. Het terrein heeft een oppervlakte van ongeveer 1060 m², een straatbreedte van bijna 20 meter en een diepte van bijna 60 meter. Aan de noordzijde grenst het terrein aan de Vaartweg. Het terrein grenst aan de zuid- en westzijde aan, op enkele bijgebouwen na, braakliggende percelen. Op het perceel ten oosten van de verkaveling staat een gebouw opgebouwd uit twee bouwlagen en een plat dak. De wijk wordt gekenmerkt door open bebouwingen in de Vaartweg en gesloten bebouwingen in de Isidoor Opsomerstraat.

Het terrein wordt momenteel gebruikt als tuin bij de woning op Boterlaarbaan 175-177. Het terrein helt licht af naar de Vaartweg. Een luifel zal worden afgebroken, een boom worden gerooid.

De Vaartweg is een gemeenteweg met een rijweg in asfalt. De aanvrager schrijft in de motivatienota dat de straat is voorzien van een rioleringssysteem, elektriciteitsleidingen, waterleidingen, aardgas, telefoon en TV-distributie.

Inhoud van de aanvraag 

  • verdelen van een terrein in:
    • lot 1 voor woningbouw, halfopen bebouwing, met een oppervlakte van 338m² en een straatbreedte van 9,95 meter;
    • lot 2 voor woningbouw, halfopen bebouwing, met een oppervlakte van 327m² en een straatbreedte van 9,95 meter;
    • een deel grond met een oppervlakte van 43m² over te dragen aan stad Antwerpen om gevoegd te worden bij het openbaar domein;
    • een restperceel dat eigendom blijft van de verkavelaar als tuin bij de woning op het adres Boterlaarbaan 175-177;
  • afbreken van een luifel;
  • rooien van een boom.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden te weigeren.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.