Artikel 56 §3 1° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6, 3.6 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen stad en AG VESPA bepaalt dat AG VESPA de beheerstaken voor het stedelijk patrimonium opneemt, hetgeen onder meer leegstandbeheer, syndicustaken, facturatie, debiteurenbeheer, juridisch, financieel en administratief beheer kan omvatten.
Het is aangewezen het pand om veiligheidsredenen, in afwachting van de uiteindelijke verkoop, tijdelijk terbeschikking te stellen aan de aanpalende buur. Deze terbeschikkingstelling zal kosteloos zijn in ruil voor bewaking.
In de regel worden er voor vastgoedtransacties, waaronder ook het tijdelijk ter beschikkingstellen, marktbevragingen georganiseerd. Deze procedure duurt vaak enkele maanden. Het verkoopdossier is in volle voorbereiding. De besluitvorming hierrond wordt eerstdaags geformaliseerd waarna het pand effectief in verkoop wordt gesteld. Door het specifieke aanbod van een aanpalende buur voor dit gebouw, is het in dit concreet geval te verantwoorden dat er afgeweken wordt van de normale procedure van in mededingingstelling. Het gegeven dat de aanpalende buur tijdelijk het leegstandbeheer op zich wil nemen is een opportuniteit. Verdere leegstand van het gebouw gedurende de komende maanden tot aan het verlijden van de verkoopakte komt het gebouw niet ten goede en is eveneens nadelig voor de verkoop. Het creëert eveneens een onveiligheidsgevoel.
AG VESPA stelt voor een overeenkomst van tijdelijke terbeschikkingstelling af te sluiten met de aanpalende buur met volgende voornaamste voorwaarden:
De verdere modaliteiten van de overeenkomst zullen, overeenkomstig de beheersovereenkomst, worden uitgewerkt door AG VESPA.
Op 25 maart 2013 (jaarnummer 193) keurde de gemeenteraad de vestiging van een zakelijk recht aan AG Stedelijk Onderwijs (AG SO) goed en dit voor het nieuwbouwproject op de site Kleine Bredestraat 2A, 2040 Berendrecht.
Op 25 november 2016 (jaarnummer 196) keurde de raad van bestuur van AG SO de teruggave aan de stad Antwerpen van het vastgoed Monnikenhofstraat 25-27, 2040 Berendrecht goed.
Op 27 maart 2017 (jaarnummer 131) nam de gemeenteraad kennis van de teruggave aan de stad Antwerpen door AG SO van het vastgoed Monnikenhofstraat 25-27, 2040 Berendrecht.
De stad Antwerpen heeft de intentie om het schoolgebouw op en met grond gelegen Monnikenhofstraat 25-27, 2040 Berendrecht en kadastraal gekend onder Antwerpen, 19de afdeling, sectie B, perceelnummer 275f met een kadastrale oppervlakte van 8.769 m² en een laatst gekend kadastraal inkomen van 9.468,00 EUR, te verkopen.
Het schoolgebouw aan de Monnikenhofstraat 25-27 werd tot schooljaar 2015-2016 gebruikt door de Gemeentelijke Basisschool De Beren (instelling 6767). Vanaf schooljaar 2016-2017 werden de schoolactiviteiten elders gehuisvest. Het gebouw staat sindsdien leeg. De leegstand gaat gepaard met vandalisme, er is sprake van overlast en het gebouw is inbraakgevoelig. De stad Antwerpen heeft hieromtrent diverse klachten ontvangen. Verscheidene proces verbalen werden reeds opgesteld voor onder andere brandstichting, glasbraak, inbraak en vandalisme. Bovendien komt vandalisme het pand niet ten goede en heeft dit mogelijk nadelige gevolgen voor de geplande verkoop.
Een eigenaar van een aantal aanpalende percelen ondervindt als buur veel hinder van de leegstand en is bereid het pand te bewaken in afwachting van de verkoop.
Het college keurt het terbeschikking stellen van het pand gelegen Monnikenhofstraat 25, 2040 Berendrecht, goed aan volgende voornaamste voorwaarden: