Terug
Gepubliceerd op 19/06/2020

2020_CBS_04508 - District Berchem. Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat. Wegeniswerken. SWOU11451 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
wo 20/05/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04508 - District Berchem. Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat. Wegeniswerken. SWOU11451 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2020_CBS_04508 - District Berchem. Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat. Wegeniswerken. SWOU11451 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat en de Wapenhaghestraat zijn lokale straten.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

De Kanunnik Peetersstraat, de Florent Bauduinstraat, tussen Marcel Auburtinlaan en Kanunnik Peetersstraat en de Wapenhaghestraat liggen in de buurt van de Posthofbrug en de Grotesteenweg in het district Berchem. Ten westen ligt het Brilschanspark en ten oosten liggen de Veldekens.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

  • Groen

Brilschanspark en de Veldekens zijn in de dichte nabijheid. Er is geen verbindende groenstructuur aanwezig tussen de parken. Er werd een bomentoets opgemaakt:

  • twee bomen zijn beeldbepalend en zijn absoluut te behouden;
  • zeven bomen zijn bij voorkeur te behouden;
  • negen bomen zijn mogelijk te behouden;
  • zes bomen in de Wapenhaghestraat en één boom in de Kanunnik Peetersstraat zijn in slechte conditie en mogen worden verwijderd.

Er is ernstige wortelopdruk door de vele dikke oppervlakkige wortels. Om de bomen te kunnen behouden zijn er een aantal randvoorwaarden:

  • er mogen geen beschadigingen voorkomen, noch ondergronds, noch bovengronds;
  • de groeiplaats dient te worden afgestemd op de toekomstverwachting.
  • Gebruik
    Er zijn drie kinderopvangcentra en een dienstencentrum in de Kanunnik Peetersstraat.
  • Mobiliteit
    Volgens het mobiliteitsplan zijn de Kanunnik Peetersstraat en de zijstraten, zoals de Frans Beckersstraat, Florent Bauduinstraat en Wapenhaghestraat, woonstraten. De Jan Moorkensstraat, de Filip Williotstraat en de Berchemstadionstraat zijn buurtstraten. Het parkeren in het projectgebied is aan beide zijden van straten georganiseerd. Daardoor is in de Wapenhaghestraat de rijloper te smal conform de veiligheidsvoorschriften (de vrije doorgang is 2,90m).
    Een deel van de Kanunnik Peetersstraat ligt op een sluiproute van de kantoren aan Roderveldlaan naar de Grotesteenweg en andersom.
    Er werden snelheidsmetingen gedaan in januari 2017 in de Kanunnik Peetersstraat. Dit zijn de gegevens: richting Polygoonstraat: V85= 44km/u, zware overtreders = 31%; richting Filip Williotstraat: V85=41 km/u, zware overtreders = 21%.
    Er is weinig fietscomfort door de slechte staat van de weg. Aan het einde van de Marcel Auburtinlaan bevindt zich de voetgangers- en fietsersbrug en de aansluiting naar het Ringfietspad.
    In de Marcel Auburtinlaan zijn er twee toegangen naar het Brilschanspark. Deze aan de hoek met de Wapenhaghestraat is gevaarlijk voor fietsers omdat ze onzichtbaar zijn door de bocht in de weg en omdat er auto’s te dicht tot aan de toegang parkeren. Er is een tweede parktoegang voor fietsers en voetgangers om de aansluiting te nemen naar het Ringfietspad en de brug. Er is een ontbrekende fietsverbinding enerzijds tussen het park en de buurt en anderzijds tussen de Filip Williotstraat en het Ringfietspad en/of brug.
    Er dient rekening gehouden te worden met de brandweerroute tussen Filip Williotstraat en Grotesteenweg. De route komt over het kruispunt Kanunnik Peetersstraat, Filip Williotstraat en Jan Moorkensstraat.
  • Techniek
    De riolering is in slechte staat en Waterlink zal participeren. De wens is om water via groenbermen te verzamelen, te infiltreren en af te voeren naar de vijver. De hydraulische studie is nog in opmaak. Er moet rekening worden gehouden met de bestaande hoogtes van het maaiveld. In de K. Peetersstraat is het hoogst gelegen punt aan het kruispunt met de Filip Williotstraat en het laagst gelegen punt aan het kruispunt met de Polygoonstraat. De Wapenhaghestraat is de hoogst gelegen straat en de Florent Bauduinstraat ligt lager.
    Het projectgebied ligt in de zone van het Ringpark – Extra Muros in het goedgekeurd Waterplan van Antwerpen. Hierbij wordt er gewerkt met een totale hemelwatercascade. De straten vertragen en transporteren naar de open publieke ruimtes. Ook kan er worden geredeneerd vanuit het laadvermogen. Hierbij zou kunnen worden onderzocht of er nieuwe blauwgroene structuren kunnen worden gemaakt en verbonden met de blauwgroene ruimtes.
    De sorteerstraat met vijf containers aan de hoek van de Kanunnik Peetersstraat met de Frans Beckersstraat is nog niet in gebruik. Er staan voorlopig twee bovengrondse glasbollen. De sorteerstraat wordt niet behouden. Indien mogelijk wordt er één container, met alleen glas, behouden of voorzien ter vervanging van de glasbollen.

Algemene randvoorwaarden

  • door aanleg van woonerven worden:
    • groene uitlopers gecreëerd tussen de parken;
    • de veiligheid en het fietscomfort verhoogd
  • uitvoeren hemelwaterplan door oppervlakkige afwatering via groenbermen naar Brilschansvijver
  • rekening houden met de verdere uitwerking:
    • Masterplan Brialmont, voor de parktoegangen;
    • Ringpark Groene Vesten: Brilschanspark zal in de toekomst deel uitmaken van Ringpark Groene Vesten. Dit houdt in dat er extra groene ruimte voor de omliggende wijken komt, dat er een betere waterbuffering mogelijk zal zijn en dat er nieuwe en veilige fiets- en voetgangersverbindingen doorheen de huidige bermen worden gerealiseerd.
  • de bomentoets toepassen;
  • maatregelen nemen tegen sluipverkeer;
  • brandweerroute vrijwaren;
  • optimaal parkeerscenario nastreven.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • woonerf;
  • snelheidslimiet 20 km/u;
  • inrichting woonerf volgens de wettelijke voorschriften;
  • aangepaste rijrichting Frans Beckersstraat: uitgaand vanaf richting Florent Bauduinstraat naar Karel Coggestraat en Kanunnik Peetersstraat.

Ambitie

Het realiseren van woonerven met een zichtbaar blauwgroen netwerk die veilige verbindingen maken voor voetgangers en fietsers, de omliggende parken ecologisch met elkaar verbinden en het hemelwater bergen.

Concept

Het concept wordt eerst toegelicht vanuit een helikopterperspectief, vanuit de buurt.

De Kanunnik Peetersstraat, de Florent Bauduinstraat en de Wapenhaghestraat worden woonerven. Omdat ze gelijkgronds zijn ingericht zal niet alleen het comfort voor voetgangers en fietsers verbeteren en sluiten de verkeersplateaus met de zijstraten aan, maar ook de ontbrekende fietsverbinding wordt gerealiseerd tussen park en buurt en Filip Williotstraat en Ringfietspad/brug. Hiervoor zal een bijkomende parktoegang gecreëerd worden voor fietsers en voetgangers in de Marcel Auburtinlaan met het kruispunt met de Florent Bauduinstraat. Deze wordt afgestemd met masterplan Park Brialmont.

De groene woonerven zullen als ecologische verbindingen tussen de parken en de wijk fungeren. Groenbermen, wadi’s, zullen worden ingezet voor wateropvang en infiltratie. Het regenwater van het eerste deel van de Kanunnik Peetersstraat zal via de Wapenhaghestraat (hoogst gelegen straat) en dat van het tweede deel van de Kanunnik Peetersstraat zal via de Florent Bauduinstraat (lager gelegen straat) mee naar de vijver van het Brilschanspark gebracht worden.

Het voorstel om de sluiproute aan te pakken door het wijzigen van de rijrichtingen in Frans Beckersstraat en in de Florent Bauduinstraat, is nog in onderzoek. De circulatie heeft echter geen impact op de maatvoering op het voorgestelde concept.

Concreet wordt de veiligheid en comfort voor fietsers/voetgangers verbeterd door de gelijkgrondse woonerven en de ontbrekende fietsverbinding wordt gerealiseerd. De wadi’s zullen de parken fysiek verbinden als groen/blauwe strips die water opvangen en infiltreren. De inritten blijven toegankelijk door grasbetontegels en de toegangen door betonstraatstenen. Binnen de groen/blauwe strips worden er ruimtes om te vertoeven geïntegreerd met spelaanleiding, zitplekken, enzovoort.

In woonerven, dus ook in het projectgebied, wordt om de 50m een snelheidsremmer voorzien. Deze zijn in de vorm van een asverspringing en aan de kruispunten in de vorm van een centrale wegversmalling met een asverspringing. De parkeerbalans is optimaal in functie van de groenberm en de asverspringing.

De breedte van de rijloper is 3,20m en is uitgevoerd in waterdoorlatende betonstraatstenen. Op de dwarsprofielen is de opbouw duidelijk te zien. Indien de parkeerstrook zich links van de rijloper bevindt, wordt er rechts, aan de rooilijn, een groene strook van 1,70m voorzien. Deze strook bestaat uit verschillende materialen. Aan de inritten komen er grasbetontegels, aan de voordeuren worden de stenen van de rijloper doorgetrokken voor de toegankelijkheid en in de rest komt er gras en/of beplanting. De brandweer heeft 4,00m opstelruimte nodig, dus 0,80m van het gras en/of beplanting in de groene strook zal overrijdbaar gras zijn. Links van de rijstrook bevindt zich de wadi. Deze wordt zo vormgegeven met naast de geparkeerde wagens een vlakke uitstapstrook, zodat er vlot kan uitgestapt worden.

Indien de parkeerstrook zich rechts van de rijloper bevindt zal 0,80m van de groenberm overrijdbaar gras zijn als opstelstrook voor de brandweer. Tussen parkeerstrook en rooilijn is een zone.

De bestaande bomen blijven behouden waarvan:

  • twee bomen zijn beeldbepalend en zijn absoluut te behouden;
  • zeven bomen zijn bij voorkeur te behouden;
  • negen bomen zijn mogelijk te behouden.

De zeven bomen in slechte conditie worden verwijderd.

In de groen/blauwe strips worden verschillende soorten bomen (onder andere toekomstbomen) aangeplant. Elke boom heeft ongeveer 100m³ teelaarde nodig. De parkeerstroken worden afgebakend met bomen. In een volgende fase zal het plaatsen van de bomen verder worden afgestemd met de nutsleidingen en wordt de keuze verfijnd.

Parkeerbalans

Het concept resulteert in een parkeerbalans van 93 plaatsen in de bestaande toestand naar 72 plaatsen in de drie straten in de nieuwe toestand door het verbeteren van het voetgangers- en fietserscomfort/veiligheid door het toepassen van de inrichtingsprincipes van een woonerf. De aansluitingen met de zijstraten worden voorzien van verkeersplateaus voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit resulteert in bijkomend -10 plaatsen.

Het bestaand profiel van de Wapenhaghestraat voldoet niet aan de veiligheidsvoorschriften van de brandweer. De huidige beschikbare rijwegbreedte is te smal voor passage van de brandweer. In de parkeerbalans wordt hier geen rekening mee gehouden en zijn alle 24 parkeerplaatsen mee opgenomen. Indien er wel rekening wordt gehouden met een voldoende brede rijwegbreedte voor veiligheidsdienste, zijn er effectief 16 bestaande parkeerplaatsen in plaats van 24.

In de uitwerking van het voorontwerp worden er meer parkeerplaatsen ingetekend om zo het parkeerverlies te beperken. Uit een eerste oefening blijkt dat een nieuwe parkeerbalans met behoud van minstens 84 plaatsen ten opzichte van een bestaande toestand van 93 plaatsen (exclusief de -1 van de aan te sluiten zijstraten) mogelijk is. De verdere uitwerking wordt doorgezet tijden het voorontwerp.

Bomenbalans

Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.

  • 18 bestaande bomen: behouden;
  • 7 bomen in slechte conditie: te verwijderen;
  • ongeveer 48 nieuwe bomen: aan de parkeerstroken;
  • ongeveer 29 nieuwe bomen (onder andere toekomstbomen).


Hemelwaterplan

Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Kanunnik Peetersstraat, de Florent Bauduinstraat (tussen Marcel Auburtinlaan en Kanunnik Peetersstraat) en de Wapenhaghestraat liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld. De hydraulische studie is nog in opmaak.

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein

24 februari 2020

 

projectdefinitie en concept

goedkeuring districtscollege Berchem

4 mei 2020

85

Het districtscollege wenst de slechte staat van de straat en riolering in Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat en Florent Bauduinstraat (tussen Marcel Auburtinlaan en Kanunnik Peetersstraat) te verbeteren met aandacht voor veilig fiets- en wandelverkeer.

Het districtscollege van Berchem wenst het projectgebied van een eerder concept uit te breiden. Initieel werd enkel een concept uitgewerkt voor Kanunnik Peetersstraat waarbij de fietspaden zoals in Filip Williotstraat werden doorgetrokken. Dit project is behandeld op het Coördinatieoverleg Openbaar Domein van 9 april 2018 maar de procedure werd op vraag van het districtscollege stopgezet.

Bij de opmaak van de meerjarenplanning 2020-2025 werd een nieuw programma van eisen geformuleerd door het districtscollege en werd het projectgebied uitgebreid met Wapenhaghestraat en Florent Bauduinstraat (tussen Marcel Auburtinlaan en Kanunnik Peetersstraat). Dit resulteert in een nieuw concept dat nauw aansluit bij de beleidsdoelstellingen die het districtsbestuur formuleerde in haar meerjarenplanning.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2BER010201M00469.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein zitting 24 februari 2020 Gunstig onder voorwaarden

Voorwaarden:

  • binnen het voorliggend concept van een groenerfstructuur onderzocht wordt of de parkeerplaatsen nog geoptimaliseerd kunnen worden, rekening houdend met de inrichtingsprincipes van een woonerf;
            Een bijkomend onderzoek is gebeurd naar het optimaliseren van het parkeren: 1x vertoefruimte geschrapt, 1 centrale wegversmalling en asverschuiving geschrapt
            en 12 bijkomende parkeerplaatsen gecreëerd. De parkeerbalans in Kanunnik Peetersstraat wordt dan bestaand 49 plaatsen en nieuw 60 plaatsen (48P+12P).
            Het totaal in de 3 straten wordt in de bestaande toestand 93 plaatsen en in de nieuwe toestand 84 plaatsen door het verbeteren van het voetgangers- en
            fietserscomfort/veiligheid en -10 plaatsen in de zijstraten in de nieuwe toestand, door het verbeteren van de verkeersveiligheid door de aanleg van
    verkeersplateau’s
            (het woonerf heeft hier geen invloed op).
  • het groen/blauw concept meer in detail wordt uitgewerkt om een haalbare beplantings- en boomkeuze in overleg met Stadsbeheer Groen te kunnen maken en de groeninvulling verder verfijnd wordt in afstemming met de hydraulische studie binnen het ontwerp;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • de herlocatie van de glascontainer in de bredere omgeving onderzocht wordt;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • de afbakening van de diverse materialen en de grootte en opsluiting van de vakken, zowel vanuit ruimtelijk oogpunt als op technisch vlak, verder uitgewerkt en verfijnd worden;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • naar de volgende fase de bereikbaarheid van de private garages in beeld worden gebracht;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • overal een comfortabele in- en uitstapstrook wordt voorzien naast de parkeerplaatsen;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • waar nodig de groenvakken afgeschermd worden om overrijden en mogelijk foutparkeren te vermijden;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.
  • de impact en het effect van de circulatiewijziging op de bredere omgeving verder wordt onderzocht;
            wordt mee opgenomen in de volgende fase. 
  • de locatie en diepte van de riolering in beeld wordt gebracht. 
            wordt mee opgenomen in de volgende fase.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2BER01 - Berchem is een actief, bewust en leefbaar district
2BER0102 - Berchem is een district waar het goed wonen is
2BER010201 - Berchem zorgt voor de heraanleg, de herinrichting en het onderhoud van lokale straten en pleinen
2BER010201M00469 - SWOU11451 Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (21 april 2020) voor de wegeniswerken in de Florent Bauduinstraat, Kanunnik Peetersstraat, Wapenhaghestraat in het district Berchem.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20200421_11451_CB_PD.pdf
  • 20200224_verslag_COD_Kanunnik_Peetersstraat_def.pdf