Gezien de hoge volumes en de significante effecten op de dienstverlening wenst de stad Antwerpen bij deze overheidsdiensten via collegiaal schrijven enkele aanpassingen te vragen:
- aan de Federale Overheidsdienst Mobiliteit
De uiteenlopende termijnen tussen Ministerieel Besluit enerzijds en Koninklijk Besluit anderzijds zorgen in de praktijk voor problemen. Er wordt uitstel voorzien tot eind 2020 om bijvoorbeeld het praktisch rijexamen af te leggen, terwijl het voorlopig rijbewijs - nodig om te oefenen - slechts geldig is tot eind september 2020. Deze discrepantie geeft aanleiding tot vele vragen die nu bij de gemeenten terecht komen. Daarbij is het voor de gemeenten niet duidelijk of al dan niet een vervangend document moet afgeleverd worden. Gezien de grote aantallen uitgestelde en/of opgeschorte afspraken dringt de stad Antwerpen er op aan dat beide termijnen worden gelijkgeschakeld en dat zo vermeden wordt dat aan gemeenten alsnog gevraagd wordt om extra tijdelijke documenten af te leveren.
De stad Antwerpen pleit verder voor de uitwerking van een volwaardig digitaal proces voor het aanvragen van rijbewijzen. Als alternatief voor een fysieke aanvraag rijbewijs aan het loket heeft de stad Antwerpen gedurende de lockdownperiode burgers maximaal naar de online aanvraag via het e-loket toegeleid. De online aanvraagmogelijkheid kan evenwel pas een volwaardig digitaal alternatief zijn voor de vele fysieke loketbezoeken mits het uitwerken van een geïntegreerd digitaal aanvraagplatform, waarbij data rechtstreeks door de rijschool zelf ingegeven worden, aangevuld door de aanvrager via beveiligde identificatie. Mits uitzonderingen zoals bij verlies/diefstal of bij specifieke categorieën is in dit geval geen fysiek bezoek aan de gemeente meer nodig. De gemeente kan via back office verwerking in het rijksregister de nodige controles rond verval tot sturen uitvoeren vooraleer het rijbewijs in productie gezet wordt. Dit is een significante administratieve vereenvoudiging.
Ook bij de ingave van rijverboden en de doorgave per post van papieren documenten van parket naar gemeente of bij de verplichting om aanvraagformulieren op papier te bewaren ziet de stad Antwerpen nog verschillende mogelijkheden tot administratieve vereenvoudiging. De stad Antwerpen nodigt de bevoegde diensten mobiliteit uit om samen met de eigen diensten op korte termijn deze voorstellen tot een meer efficiënte dienstverlening te bespreken.
- aan de Federale Overheidsdienst Economie
De stad Antwerpen stelt de zin en onzin van de procedure van deze modellen III in vraag. Het doorsturen van medische gegevens via een papieren flow is dringend aan een digitale update toe. Wij menen dat er anno 2020 andere manieren mogelijk zijn om statische gegevens te verzamelen en anonimiteit te garanderen dan het doorgeven van manueel ingevulde documenten onder gesloten omslag via de arts naar de begrafenisondernemers naar de gemeenten naar Statbel. De stad Antwerpen vraagt daarom een spoedige aanpassing van deze procedure.Onze diensten burgerlijke stand zijn ten alle tijden bereid hieraan mee te werken en nieuwe mogelijkheden uit te testen.
- aan de Federale Overheidsdienst Vreemdelingenzaken
De stad Antwerpen dringt er bij de minister voor Asiel en Migratie op aan om de overgangsperiode langer te definiëren. Dit blijft nodig om de veiligheid van onze burgers en medewerkers in de fysieke loketomgeving te kunnen garanderen. Bovendien wil de stad Antwerpen ervoor pleiten de toegestane digitale alternatieven in het kader van administratieve vereenvoudiging structureel te behouden. Ervan uitgaand dat de komende periode nog coronapieken kunnen voorkomen en maatregelen al dan niet weer moeten verstrengen, is het belangrijk om hierover snel na te denken om in alle omstandigheden vlot te kunnen schakelen.
Het verlengen van de mogelijkheid om via digitale weg aanvragen tot verblijf op te starten en tijdelijke verblijfsdocumenten/bijlagen af te leveren laat meteen evaluatie met het oog op permanente digitale werking toe. De stad Antwerpen vraagt overleg met de Dienst Vreemdelingenzaken om op korte termijn deze voorstellen en ook al eerder geformuleerde voorstellen tot een meer efficiënte dienstverlening te doorlopen.
In het kader van de coronacrisis hebben verschillende federale overheidsdiensten aan de gemeenten de mogelijkheid geboden om via tijdelijke digitale alternatieven de dienstverlening toch verder te kunnen verzekeren of werden procedurele termijnen verlengd teneinde de dienstverlening tijdelijk te kunnen opschorten. In andere gevallen werden geen specifieke alternatieven voorzien, wat voor de nodige problemen zorgde. Op dit moment ontvangen de gemeenten naar aanleiding van de versoepeling van de maatregelen nieuwe richtlijnen. De stad Antwerpen stelt daarbij het volgende vast:
- ten aanzien van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit
Via ministerieel besluit heeft de Vlaamse regering vastgelegd dat de wettelijk voorziene termijnen voor het volgen van rijopleidingen en het afleggen van rijexamens verlengd worden tot en met 31 december 2020, rekening houdend met de periode waarin deze opleiding en examens in het kader van de COVID-19 crisis opgeschort waren. Het Koninklijk Besluit van 23 april 2020 betreffende het rijbewijs naar aanleiding van de COVID-19 crisis voorziet een verlenging van de geldigheidstermijnen van (voorlopige) rijbewijzen tot 30 september 2020. De discrepantie tussen beide termijnen is problematisch.
- ten aanzien van de Federale Overheidsdienst Economie
De stad Antwerpen vestigt de aandacht op de problemen die onze diensten de afgelopen weken ervaarden met de statistische formulieren Model IIIC en Model IIID die door de arts moeten ingevuld worden bij elk overlijden. De website van de FOD Economie meldt dat formulieren via mail besteld kunnen worden door de verschillende gebruikers. In de praktijk zien we echter dat men er van uitgaat dat de gemeenten zelf instaan voor de bestelling van “kleine” volumes voor huisartsen, rusthuizen, etc. en dat enkel ziekenhuizen rechtstreeks kunnen bestellen. Concreet betekent dit dat blijkbaar ook verwacht wordt dat de gemeente zelf de verdere verdeling op zich neemt aan alle rusthuizen, verzorgingstehuizen, huisartsen etc. Dit is een overbodige en tijdrovende tussenstap, zeker voor een stad als Antwerpen met nogal wat instellingen op het eigen grondgebied.
- ten aanzien van de Federale Overheidsdienst Vreemdelingenzaken
Op 28 april 2020 ontving de stad Antwerpen van de Dienst Vreemdelingenzaken de aanbevelingen aan de gemeenten naar aanleiding van de exitstrategie uit de coronacrisis van de Nationale Veiligheidsraad. Hierin beveelt de Dienst Vreemdelingenzaken aan om ook in de afbouwfase(s) de voorkeur te blijven geven aan alternatieve manieren om het aantal verplaatsingen te beperken. Hiertoe staat de Dienst Vreemdelingenzaken toe dat het indienen van nieuwe verblijfsaanvragen of aanvragen tot verlenging van het verblijf al zeker tot 31 mei 2020 via digitale weg kunnen gebeuren. Het kunnen verderzetten van deze digitale werking is positief. Een dergelijke overgangsperiode laat de gemeenten toe uitgestelde en/of opgeschorte dienstverlening getrapt en met inachtneming van alle voorwaarden rond social distancing geleidelijk op te bouwen. De verlengde termijn is evenwel heel kort geformuleerd.
Het college keurt de collegiale brief aan de Minister van Mobiliteit goed.
Het college keurt de collegiale brief aan de Minister van Economie goed
Het college keurt de collegiale brief aan de Minister voor Asiel en Migratie goed