De realisatie van de Oosterweelverbinding, de zeven Ringparken en de Scheldebrug met het leefbaarheidsbudget van 1.25 miljard euro, de communicatie en uitrol van Slim naar Antwerpen, alsook de aspecten rond leren, werken en huisvesting in functie van de Grote Verbinding vormen de onderwerpen voor de taskforces die reeds werden opgericht. Naast deze thema's is er in de Ringzone nog een belangrijk aanvullend luik met betrekking op de stadsontwikkeling die niet gefinancierd wordt vanuit het leefbaarheidsbudget, maar waarvoor het concept van de hoederentiteit in het leven werd geroepen.
Gezien de specifieke agenda, alsook de verschillen in financiering en betrokken actoren wordt parallel aan de taskforces met betrekking op de Grote Verbinding een taskforce Stad Maken Over de Ring opgericht. Deze taskforce zal, in lijn met de richtlijnen van de subsidie van de Vlaamse Gemeenschap voor het strategisch project, halfjaarlijks rapporteren aan Vlaanderen en het college.
De samenstelling van de taskforce Stad Maken Over de Ring is als volgt:
De intendant, Lantis en andere stadsdiensten kunnen in functie van de agenda worden toegevoegd.
Eind 2015 werd door het Vlaams Gewest een intendant voor leefbaarheidsprojecten in de Antwerpse ringzone aangesteld. Als sluitstuk van het co-creatief proces werd medio 2018 een eerste fase van 18 leefbaarheids/ringprojecten geselecteerd voor een bedrag van 1,25 miljard euro. Naast de concrete ringprojecten werden, door de ontwerpteams van de intendant, ook heel wat stadsprojecten voorgesteld. Deze stadsprojecten worden niet gefinancierd vanuit de middelen voor de leefbaarheidsprojecten. Meer nog, er wordt aangenomen dat de realisatie van de stadsprojecten zal zorgen voor bijkomende middelen voor een tweede fase leefbaarheidsprojecten. In functie daarvan wordt het concept "hoederentiteit" naar voor geschoven.
Op 15 december 2017 besliste de Vlaamse Regering, in het kader van de strategische projecten, een subsidie toe te kennen aan AG VESPA voor de coördinatie van de hoederentiteit. Deze coördinatieopdracht is op 1 oktober 2018 formeel gestart. Kitty Haine werd binnen AG VESPA aangesteld als coördinator van het strategisch project "Hoederentiteit: stad maken over de Ring".
Op 5 april 2019 (jaarnummer 3077) keurde het college de doelstellingen en principes voor de hoederentiteit goed, alsook een eerste selectie van stadsprojecten die deel kunnen uitmaken van de hoederentiteit.
Op 5 april 2019 (jaarnummer 3081) keurde het college de bilaterale overlegstructuur voor De Grote Verbinding goed. Deze bestaat uit vier verschillende taskforces, de programmaregisseur en het college als beslissingsorgaan.
Op 7 juni 2019 (jaarnummer 4895) keude het college het plan van aanpak voor de bilaterale overlegstructuur goed. De doelstelling hiervan is om de managementstructuur van de groep stad Antwerpen en Lantis helder in beeld te brengen in functie van de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van alle projecten die bijdragen aan de Grote Verbinding zoals geformuleerd in het bestuursakkoord van de stad Antwerpen.
Het college keurt de opstart van de taskforce Stad Maken Over de Ring goed.