Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed.Specifiek met betrekking tot de begeleiding van stadsontwikkelingsprojecten zijn onder andere volgende artikels van toepassing:
Het meerjarenplan 2020-2025 van AG VESPA, goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2019 (jaarnummer 736), is opgemaakt in overeenstemming met het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen.
In dit meerjarenplan zijn de stadsprojecten gebudgetteerd, die door AG VESPA als gedelegeerd bouwheer, in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen zullen worden begeleid tot realisatie. De stad Antwerpen heeft op haar beurt de uitgaven voor deze stadsprojecten gebudgetteerd in haar meerjarenplan 2020-2025.
De stadsprojecten, die moeten opstarten of worden verdergezet, zijn opgelijst in een overzicht. Elk project heeft een naam, een projectbudget en een inhoudelijke omschrijving.
Deze stadsprojecten zijn gecategoriseerd onder drie inhoudelijke programma's:
Het merendeel van de projecten dragen bij tot de realisatie van de doelstelling "stadsontwikkeling". Sommige projecten dragen bij aan de doelstellingen "wonen", "middenstand en toerisme", "leefbare en mobiele stad", "patrimonium", "economie en industrie" worden uitgevoerd in samenwerking met de districten.
Bij de start van deze legislatuur wordt het merendeel van de projecten opgestart in 2020 en uitgevoerd in de volgende jaren tot 2025. De overdracht van de investeringskredieten van 2019 zijn mee opgenomen. Sommige projecten zijn gestart tijdens de vorige legislatuur en bevinden zich in de uitvoeringsfase.
Na de goedkeuring van de opdrachten, kan AG VESPA de realisatie van de projecten uitvoeren als gedelegeerd bouwheer.
Bij de aanvang van een project wordt projectvoorbereidend werk verricht. Tijdens de realisatie zullen, per project en in verschillende fasen, alle beleidsbeslissingen nodig voor de voortgang van het project ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college.
Voor de uitvoeringsprojecten Openbaar Domein zullen voor de start van de heraanleg, respectievelijk de projectdefinitie, het voorontwerp en het definitief ontwerp ter goedkeuring worden voorgelegd. Op het einde van het project, bij de definitieve oplevering, zal de overdracht van het openbaar domein naar de stad Antwerpen ter goedkeuring worden voorgelegd.
Indien vastgoedverrichtingen noodzakelijk zijn voor de realisatie van deze stadsprojecten met impact op het stedelijk patrimonium of het OCMW patrimonium (eigendomsoverdrachten gronden en panden, affectatie/desaffectatie openbaar domein, samenwerkingsovereenkomsten met aanpalende grondeigenaars …) dan zal voorafgaandelijk aan deze vastgoedverrichtingen een nieuwe beleidsbeslissing ter goedkeuring worden voorgelegd.
Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-house-toezicht volgende voorwaarden:
1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;
2° meer dan 80 % van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en
3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon”.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen (AG VESPA) goed.
Hierin zijn afspraken gemaakt over de opdracht door de stad Antwerpen aan AG VESPA voor het begeleiden van stadsprojecten. Bij de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 is een overzicht gemaakt van gebudgetteerde stadsprojecten die AG VESPA zal begeleiden tot realisatie.
Bij de aanvang van deze projecten wordt de overzichtslijst van de projecten, de bijhorende projectbeschrijving en het projectbudget, ter goedkeuring voorgelegd aan het college. Met deze goedkeuring geeft de stad Antwerpen aan AG VESPA de opdracht om de projecten volgens de afspraken in de beheersovereenkomst op te starten of verder uit te voeren.
Een projectbudget is het totale budget ingeschreven voor de periode 2020-2025 op het respectieve projectnummer. Dit stedelijk projectbudget omvat alle uitgaven die AG VESPA in het kader van de opdracht per project zal spenderen en als gedelegeerd bouwheer zal doorfactureren aan de stad Antwerpen en alle ontvangsten die met betrekking tot dit project. gerealiseerd zullen worden. AG VESPA realiseert deze projecten binnen de limieten van deze kredieten (uitgaven en ontvangsten).
De vermelde bedragen in de bijlagen houden reeds rekening met de voorstellen van de eerste aanpassing meerjarenplan. De verhogingen van de kredieten zijn pas uitvoerbaar na de goedkeuring van deze aanpassing meerjarenplan.
Met dit principebesluit wordt aan AG VESPA het mandaat gegeven om op te treden als gedelegeerd bouwheer van deze projecten.
De vastlegging, op naam van AG VESPA, van de respectieve projectbudgetten zal in een volgend besluit ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college.
Het college keurt, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG VESPA voor de begeleiding van de respectieve stadsprojecten, zoals opgenomen in de overzichtslijst als bijlage, goed.