Er wordt geen vergoeding aangerekend aan de verenigingen voor de ingebruikname van de loods. Als tegenprestatie wordt van de verenigingen verwacht dat zij met eigen middelen de loods gebruiksklaar maken en het eigenaars- en huurderonderhoud op zich nemen. Onder eigenaarsonderhoud wordt alle binnen- en buitenwaartse onderhouds- en herstellingswerken verstaan, die niet ten laste zijn van de eigenaar ook wanneer zij noodzakelijk zijn als gevolg van ouderdom, slijtage en overmacht.
De eigenaar, met name de stad, staat in voor herstellingen en onderhoud van daken, gevels en rioleringen en de de uitvoering van de werken nodig om de stabiliteit van het gebouw te garanderen, zoals herstellingen en onderhoud van funderingen.
Overeenkomstig artikel 56, §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.
Naar aanleiding van resolutie 478 van het bestuursakkoord wordt een alternatief scenario ontwikkeld voor de invulling van de droogdokkensite als Maritieme site. In dit alternatief scenario komt er geen nieuw te bouwen Maritiem Museum op de site.
De stad heeft de ambitie een ontmoetingsplek te creëren gericht op beleving van maritiem erfgoed, havenerfgoed en de havengemeenschap met als voornaamste doelen behoud van erfgoed en kennisoverdracht. Naast stadsdiensten zal er op de site ruimte zijn voor (erfgoed)partners met een overeenkomende doelstelling/missie.
STAB vzw en Rupel vzw krijgen ondersteuning van het Havenbedrijf voor de sociale en educatieve werking die zij rond de schepen Williwaw en Rupel opzetten met kwetsbare jongeren.
De Williwaw behoort tot de collectie van het Museum Aan de Stroom en de stad heeft met STAB vzw hiervoor een beheersovereenkomst gesloten met betrekking tot exploitatie, onderhoud en restauratie.
Beide schepen hebben een plaats toegewezen gekregen aan de droogdokkensite. De verenigingen zullen de loods gebruiken als werk- en opslagruimte.
Stormkop vzw is een erkende en betoelaagde jeugdpartner die de opdracht heeft om op de droogdokkensite een aanbod te bieden voor kinderen en jongeren met als rode draad maritiem erfgoed en andere gerelateerde thema's. De vereniging zal de loods gebruiken als uitvalsbasis op de site voor hun werking rond maritiem erfgoed.
De site is in het beheer van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Om de ontwikkeling van de site niet te belemmeren wordt voorgesteld om drie gebruiksovereenkomsten voor te leggen aan het college van korte duur met flexibele opzegmodaliteiten.De overeenkomsten gaan in op 3 april 2020 en lopen tot en met 2 april 2021.
Het gebruik van de loods heeft enkele voordelen:
Het college keurt de gebruiksovereenkomst voor de loods DD04 met STAB vzw goed.
Het college keurt de gebruiksovereenkomst voor de loods DD04 met Rupel vzw goed.
Het college keurt de gebruiksovereenkomst voor de loods DD04 met Stormkop vzw goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
TV | aan de coördinator droogdokkensite om de gebruiksovereenkomsten te laten handtekenen door de verenigingen en strikt toe te zien op de naleving van de afspraken vermeld in de overeenkomst en het reglement van de stadshavendienst. |
TV | aan de coördinator droogdokkensite om afspraken te maken tussen alle betrokken partners en sitebeheerder in functie van veiligheid rond de belendende dokken en waar nodig ingrepen te voorzien. |