Op 25 mei 2018 (jaarnummer 4751) keurde het college de consessieovereenkomst van het gebouw Droogdokken 02 aan de stichting van openbaar nut het paleis s.o.n. goed.
Op 24 mei 2019 (jaarnummer 4337) keurde het college de wijziging van het programma en het collectieprofiel van de droogdokkensite goed.
Op 13 december 2019 (jaarnummer 10308) keurde het college de overdracht van de jeugdconsessie van het gebouw Droogdokken 02 van het paleis s.o.n. aan Stormkop vzw goed.
Op 20 december 2019 (jaarnummer 10593) keurde het college van burgemeester en schepenen de betoelagingsovereenkomst voor 2020 met Stormkop vzw goed. Sinds 2018 bouwt Stormkop vzw, in opdracht van de stad, een cultuureducatieve werking uit op de Droogdokkensite. De organisatie biedt workshops rond kunst, filosofie, wetenschap, milieu en duurzaamheid aan kinderen (6 - 12 jaar) en hun familie.
De opdracht van Stormkop vzw bestaat onder andere uit het opzetten van duurzame samenwerkingen met partners uit het brede jeugd-, cultuuronderwijs- en erfgoedwerkveld met als doel gezamenlijk activiteiten te organiseren op (en ook naast) de Droogdokkensite binnen de artistieke lijnen van Stormkop, Stormkop kan je komen beleven met je school of opleiding (masterclasses en klasdagen), met je vrienden (vakantiekampen, open speeldagen en workshops), met je familie (familieweekends, festivals, brunches en familieateliers) of met je collega's (rondleidingen en teambuildings). Zo wil Stormkop de komende jaren zoveel mogelijk publiek toeleiden naar het Droogdokkenpark.
Om het aanbod te kunnen verbreden en een ruimere doelgroep te kunnen bedienen, zet Stormkop vzw in op partnerschappen op de site. De site biedt voldoende ruimte om een aantal partners onderdak te bieden, zodat ze er krachten kunnen bundelen.
Rekening houdend met artikel 9.3 in de concessieovereenkomst goedgekeurd middels het collegebesluiten 2018_CBS_04751 en 2019_CBS_10308 vragen zij hiervoor toelating aan de stad. Om correcte afspraken te waarborgen zal Stormkop vzw een huishoudelijk reglement opmaken en dit voorleggen ter controle aan de site coördinator.
Behalve een deelname in de onkosten voor het nutsverbruik, wordt er geen vergoeding gevraagd aan de partnerorganisaties.
Fons Oerlemans
Fons Oerlemans stak de oceaan over in een zelfgemaakte flessenboot en is als kunstenaar/avonturier en oudste 'Stormkopbewoner' bijna 'levend erfgoed'. Met zijn verhalen en experimenten vormt Fons een belangrijk onderdeel van de ’school voor avontuur’ die Stormkop is. Hij houdt atelier in een stukje van de expeditiehal en geeft in ruil geregeld workshops aan scholen en andere groepen.
Theaterwerkplaats NEST
Nest is uniek in Vlaanderen door enerzijds een doorgedreven talentontwikkeling via podiumkunsten en anderzijds een laagdrempelige aanpak in een aantal aandachtswijken in de stad. Door die verdieping en aansluitende doelgroep (14-21 jaar), vormen ze een mooie aanvulling op de werking van Stormkop. Nest organiseert 28 zaterdagen ateliers in Stormkop voor ongeveer 40 jongeren en presenteert er de resultaten. Enkele dagen per week houdt Nest kantoor in Stormkop. Naast de doorstroom van leeftijd ziet Stormkop meerwaarde in het inzetten van Nest-jongeren als vrijwilligers binnen de werking van Stormkop.
Piazza dell'Arte vzw
Piazza organiseert expressieve ateliers in secundaire scholen en masterclasses in de vrije tijd (vaak op locatie, onder andere in musea). De complementariteit van beide kunsteducatieve organisaties is erg groot (doelgroep, financiering, netwerk, personeel en geografische spreiding) waardoor er een krachtige samenwerking kan groeien. Er liggen nog kansen in het inzetten van jongeren van Piazza dell'Arte als vrijwilligers binnen de werking van Stormkop.
OOGST vzw/De gezusters Hirngespinst
Beide organisaties werken op een expressieve wijze met kinderen rond duurzaamheid en voedsel. De inhoudelijke raakvlakken met Stormkop zijn dan ook groot. Stormkop organiseert regelmatig brunches/volkskeukens en onderhoudt moestuinen en een Zilte Zeewiertuin. Eind 2019 verhuisden Oogst en Hirngespinst hun werking van het Sterckshof naar Stormkop (touwatelier) om zo de samenwerking verder uit te bouwen.
Stormkop stelt binnen de huidige jeugdconcessie de ruimte structureel ter beschiking van bovenstaande organisaties, omdat het de doelstellingen van Stormkop dient en de doelgroep jeugd ten goede komt. Bovendien maakt de samenwerking een uitbouw van vrijwilligerswerking mogelijk.
Afspraken en gebruik van de site
Het site-overleg wordt regelmatig georganiseerd en voorgezeten door de sitecoördinator en dient door alle partners op de site bijgewoond te worden. Het verslag van dit overleg wordt ook aan elke partner bezorgd.
Op dit overleg maakt de sitecoördinator met iedere partner apart afspraken rond activiteiten op de site met bijzondere aandacht voor veiligheid. Voor evenementen in open lucht dient bijkomend een aanvraag ingediend te worden bij het evenementenloket van stad Antwerpen. Activiteiten op of rond schepen op de watervlakken van de droogdokkensite vereisen steeds goedkeuring van de stadshavenmeester. Elke partner blijft afzonderlijk verantwoordelijk voor het naleven van afspraken. Alle partners op de site onderschrijven het maritieme gegeven en karakter van de site.
Art. 12 van de concessieovereenkomst tussen stad en Stormkop vzw bevat de verzekeringsbepalingen die als volgt worden aangepast. De afstand van verhaal in het kader van de brandverzekering ten voordele van Stormkop vzw wordt uitgebreid in de zin dat deze ook geldt ten opzichte van de partnerorganisaties die het voorwerp uitmaken van dit besluit. De verzekering in eerste risico ten belope van de vrijstelling in de brandverzekering afgesloten door vzw Stormkop wordt aangepast in de zin dat de verzekering zal gelden voor rekening van wie het aanbelangt, dus voor rekening van de partnerorganisaties.
Het college keurt goed dat de voorgenoemde organisaties structureel ruimte gebruiken binnen de concessie van Stormkop vzw voor de Droogdokkensite.