Terug
Gepubliceerd op 07/04/2020

2020_CBS_03076 - Fondsen. Eurodesk - Deelname AMIF project Connection. Ondertekening partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/04/2020 - 09:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03076 - Fondsen. Eurodesk - Deelname AMIF project Connection. Ondertekening partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring 2020_CBS_03076 - Fondsen. Eurodesk - Deelname AMIF project Connection. Ondertekening partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

Deelname aan het project past in het stedelijke beleid om nieuwkomers zo snel als mogelijk te integreren via het voor hen maximaal gepaste integratie- en activeringstraject en waarbij ook het principe van de one-stop-shop-concept wordt verdergezet in de huidige bestuursperiode. Enkele van de projecten die bijdragen aan het realiseren van deze doelstelling werden ook al Europees gecofinancierd. Zo werd het centraal onthaalbureau Coevelt (COB) mede gefinancierd vanuit het Europees Sociaal Fonds, waarbij erkend vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers en anderstalige nieuwkomers voor de intakeprocedure OCMW naar dit onthaalbureau worden toegeleid. In het onthaalbureau werken de medewerkers van de stad, VDAB en Atlas nauw samen aan de verwezenlijking van een geïntegreerde intake. Ook het CURANT-project, dat gericht was op de doelgroep van jongvolwassen migranten, werd mede gefinancierd vanuit het Urban Innovative Actions (UIA) programma. 

Deelname aan het AMIF-project biedt de kans om via externe financiering de ervaringen van andere steden met soortgelijke en alternatieve methodieken, met een focus op activering, te delen en netwerkingsactiviteiten voort te zetten. Voor de kennisdelingsactiviteiten vanuit Antwerpen zijn reeds bestaande evaluaties en communicatiemateriaal beschikbaar vanuit de genoemde projecten waardoor de vereiste inzet van personeel zich hoofdzakelijk beperkt tot het bijwonen van de kennisdelingsmomenten. Dergelijke netwerking en de uitbouw van contacten met andere steden en Eurocities is bovendien ook cruciaal voor toeleiding naar toekomstige nieuwe subsidieprojecten (met een groter implementatiebudget) binnen dit domein.

Om projectdeelname te formaliseren en een eerste voorschot van de subsidie te ontvangen, dient de partnerschapsovereenkomst ondertekend te worden. De volgende onderdelen zijn hierin opgenomen:
1., 2. en 3. Bepaling van definities, doel en duurtijd van de overeenkomst;
4. en 5. Respectievelijke verantwoordelijkheden van de partners en de projectcoördinator en aansprakelijkheid tussen de partners;
6. Projectmanagementstructuur, geplande bijeenkomsten en rapporteringsmomenten;
7. Financiële procedures;
8., 9. en 10. Toegang tot de resultaten van het project en de geheimhouding van vertrouwelijke informatie;
11. Afspraken rond communicatie en jurisdictie over beslechting van eventuele geschillen.
In de annex zijn ook de budgetten van de respectievelijke partners opgenomen.
 
Met deelname verbindt de stad zich ook aan de volgende dienstreizen in het kader van de uitvoering van het project (deze worden 100% gesubsidieerd):
  • Driedaags praktijkbezoek in Tampere, Sofia en Madrid (en daarnaast ontvangt Antwerpen ook een praktijkbezoek)
  • Vijfdaagse uitwisseling met Madrid (en vice-versa ook een uitwisseling in Antwerpen);
  • Deelname aan twee conferenties en drie projectmeetings in Brussel.

Het project loopt drie jaar en eindigt op 31 december 2022. Binnen de stad zal deelname aan het project gecoördineerd worden door Ondernemen en Stadsmarketing/Werk. Ook Sociale Dienstverlening/Welzijn/Algemeen Armoedebeleid en Atlas zullen nauw betrokken worden om ervaringen te delen vanuit projecten met de doelgroep. Strategische Coördinatie/Fondsen/Eurodesk begeleidt het projectmanagement en de vereiste inhoudelijke rapportage gedurende de looptijd van dit project.

Aanleiding en context

Op 25 januari 2019 (jaarnummer 606) keurde het college deelname van de stad goed aan een Europees projectvoorstel 'Connection' dat werd ingediend binnen het Asiel- en Migratieprogramma (AMIF) van de Europese Unie onder de oproep 'Lokale en Regionale Integratienetwerken'. De koepelorganisatie voor Europese steden, Eurocities, coördineerde deze projectindiening en selecteerde hiervoor een aantal stedelijke projectpartners onder haar leden. Op 1 januari 2020 ging het project officieel van start en om deelname te formaliseren worden alle consortiumpartners nu gevraagd om de partnerschapsovereenkomst te ondertekenen.

De Europese projectoproep speelt in op de grootschalige instroom van vluchtelingen en migranten sinds 2015 waarbij stedelijke overheden in de eerste lijn staan om het hoofd te bieden aan uitdagingen rond onder meer huisvesting, onderwijs en integratie in de arbeidsmarkt. Via de oproep wil de Europese Commissie netwerken van steden faciliteren waarbij de uiteenlopende ervaringen van steden en verscheidene methodieken maximaal gedeeld worden.

Eurocities treedt op als projectcoördinator en wordt voor de inhoudelijke begeleiding bijgestaan door de organisatie MigrationWork. Daarnaast bestaat het consortium uit Antwerpen, Tampere en Helsinki (Finland), Sofia (Bulgarije), Madrid (Agentschap voor Werkgelegenheid - Spanje), Rotterdam (Nederland), Athene en Thessaloníki (Griekenland), Dortmund (Duitsland), Göteborg (Zweden), Warschau (Polen), Turijn (Italië), ANCI Piemonte (vereniging van gemeenten uit Piemonte regio - Italië), Parijs (Frankrijk) en Zagreb (Kroatië). Deelnemende steden kunnen twee rollen opnemen; een eerste categorie beperkt zich tot kennisuitwisseling, een tweede categorie verbindt zich tot implementatie van nieuwe stedelijke acties rond integratie. Stad Antwerpen zal binnen de eerste categorie deelnemen.

Binnen het projectvoorstel worden vier thematische clusters onderscheiden: 

  1. Trajecten naar werk: activering en erkenning van competenties;
  2. one-stop-shops: gecentraliseerde loketwerking en dienstverlening op maat;
  3. de genderdimensie in integratiebeleid;
  4. strategische benadering van integratie, participatie en interactie.

Elk van de steden zal zijn activiteiten focussen op één van de clusters. De stad Antwerpen zal deelnemen aan de eerste cluster rond Activering. Binnen het project zullen daartoe een reeks workshops en andere kennisdelingsinstrumenten worden ontwikkeld.

De stad Antwerpen heeft in de omgang met de vluchtelingencrisis een aantal goede praktijken ontwikkeld die in het project naar voor geschoven kunnen worden. Zo past de aanpak van het Centraal Onthaalbureau Coevelt in de projectcluster rond activering en one-stop-shops. Maar ook de toeleiding en omkadering van deze doelgroep door de stedelijke diensten binnen het werkervaringsstatuut artikel 60 is een aanpak die binnen het project kan worden gedeeld. In het Connection-project kunnen goede praktijken uitgewisseld worden over onder meer de samenwerking met werkgevers, initiatieven ten gunste van bepaalde doelgroepen, omgang met taalvereisten, samenwerking met andere betrokken dienstverleners rond werkgelegenheid en integratie.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het aandeel van stad Antwerpen in het projectbudget bedraagt 60.776,00 euro, waarvan 54.698,40 euro gefinancierd wordt door het AMIF programma. De vereiste stedelijke cofinanciering van 6.077,60 euro wordt volledig gerealiseerd door de inzet van bestaand personeel binnen het project.
Het grootste aandeel van het projectbudget bestaat uit de personeelskost (42.180,00 euro). Daarnaast is er een budget van 14.620,00 euro voorzien voor externe diensten (reis- en verblijfskosten) en 3.976,00 euro overhead (forfait van 7% op de andere kosten). 
 
De inkomsten en uitgaven die met het project gepaard gaan zullen ingeschreven worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 op 2LWS090301A00000/5311100000. De subsidiefiche 11130 - AMIF_CONNECTION werd opgemaakt.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS09 - Sociale economie
2LWS0903 - Werkzoekenden en leefloongerechtigden krijgen een traject op maat
2LWS090301 - Activeringstrajecten op maat

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het AMIF project Connection goed en ondertekent hiertoe de partnerschapsovereenkomst.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • CONSORTIUM AGREEMENT FINAL_Antwerp.docx