Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2020010036 |
Gegevens van de aanvrager: |
Yves Lootens met als adres Garmt Stuivelingstraat 7 te 2050 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Garmt Stuivelingstraat 7 te 2050 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 13sectie N nr. 833C11 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
plaatsen van een tuinberging/fietsenstalling |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- vergunning (86#20412) voor het bouwen van 13 gekoppelde woningen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- tuinberging gekoppeld met de berging op het rechteraanpalende perceel in bruinrood metselwerk.
Huidige toestand
- houten tuinberging, los van de perceelsgrenzen;
- levende haag als perceelsafsluiting met tuinpoort in groene draadafsluiting
Gewenste toestand
- houten tuinberging/fietsenstalling van circa 18m², op de achterste perceelsgrens, gekoppeld aan de tuinberging op het rechter aanpalende perceel;
- gevels in hout (padoek, met uitzondering van rechter gevel (geïmpregneerde den));
- achterste perceelsgrens opgetrokken in hout (padoek) en voorzien van grijze sectionaalpoort en toegangspoortje (padoek).
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van een tuinberging/fietsenstalling.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
zowel het hoofdgebouw als de uitsprongen (erkers, zonneweringen, …) en aanbouwen dienen qua vorm, grootte, materiaalkeuze, plaatsing en kleur afgestemd te zijn op de architectuur van de totale constructie als op de omgeving.
De achterste perceelsgrens wordt voorzien van een houten afsluiting, terwijl deze in de omgeving bestaan uit een haag. Een gesloten tuinafsluiting in hout verstoort de harmonie;
Gevels die aan de openbare ruimte gelegen zijn, moeten op een zodanige diepte gefundeerd worden dat er geen verzakkingsgevaar bestaat bij wegwerkzaamheden. Hierbij geldt een diepte van minimaal 1,75 meter onder het straatpeil.De zichtbaar blijvende onderdelen van de scheidingsmuur moeten esthetisch verantwoord en volgens de regels der kunst afgewerkt worden. Bijkomend geldt voor enkelvoudige scheidingsmuren dat ze uitgevoerd dienen te worden in massief, ongeperforeerd materiaal met een minimale dikte van 0,18 meter. Scheidingsmuren met een grotere dikte mogen constructieonderdelen dragen voor zover ze de perceelsgrens niet overschrijden en er een minimale dikte van 0,18 overblijft. Er wordt geen fundering voorzien van minstens 1,75 meter. De houten scheidingsmuur is niet massief en heeft geen minimale dikte van 0,18 meter.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande functie van eengezinswoning blijft behouden en blijft verenigbaar met het woongebied waarin de aanvraag is gelegen.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De woning maakt deel uit van een groepswoningbouwproject van 13 identieke eengezinswoningen. De woningen hebben tuinen met een diepte van circa 15 meter en een oppervlakte van circa 100 vierkante meter. Ze geven uit op de Anton van Duinkerkenstraat. De plannen bij de vergunningsaanvraag van het groepswoningbouwproject geven aan dat bij elke woning op de achterste perceelsgrens een tuinberging zal worden opgericht over de helft van de breedte van de tuin, gekoppeld aan de berging op het aanpalend perceel. In realiteit is slechts één van deze bergingen gerealiseerd (nr. 9). In meerdere tuinen zijn wel houten bergingen geplaatst, los van de perceelsgrenzen. De perceelsgrenzen van de woningen zijn afgesloten met levende hagen waardoor deze houten tuinbergingen niet zichtbaar zijn vanuit de Anton van Duinkerkenstraat. De hagen geven de achterzijde van het groepswoningbouwproject een groen karakter. Elk perceel is voorzien van een poortje in groene draadafsluiting naar de Anton Van Duinkerkestraat.
De aanvraag voorziet in een tuinberging die gekoppeld is aan de enige berging die gelijktijdig met het groepswoningbouwproject werd opgetrokken. De tuinberging van de aanvraag is echter groter dan de tuinbergingen voorzien in het oorspronkelijke ontwerp van het groepswoningbouwproject, waardoor de maximale oppervlakte voor verharding in tuinen, conform artikel 27 van de bouwcode, wordt overschreden. De schaal en het ruimtegebruik van de tuinberging is niet in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening. De aanvraag dient te worden geweigerd.
Een tuinberging, gekoppeld aan de tuinberging op het rechter aanpalende perceel, is mogelijk indien het de maximale afmetingen respecteert van 3 meter breed op 4 meter diep. Er dient een nieuwe vergunningsaanvraag uitgewerkt te worden conform deze randvoorwaarden.
Visueel-vormelijke elementen
De plannen bij de vergunningsaanvraag van het groepswoningbouwproject voorzagen tuinbergingen in dezelfde roodbruine baksteen als de woningen. Enkel bij woning nr. 9, de rechter aanpalende woning van de woning uit de aanvraag, werd deze tuinberging conform de oorspronkelijke plannen uitgevoerd. De plannen uit de aanvraag voorzien een tuinberging in hout. Deze berging wordt opgericht op de achterste perceelsgrens en voorzien van een sectionaalpoort. De materialisering van de berging wordt over de rest van de perceelsgrens doorgetrokken waardoor er een perceelsbrede, houten afscheiding voorzien wordt van ca. 2,50 meter hoog, met een houten toegangsdeur en sectionaalpoort.
Dit is niet in harmonie met de naburige tuinafsluitingen die voorzien zijn van een haag en de massieve bakstenen muur als scheidingsmuur van de naastliggende berging op de perceelsgrens. De uitwerking van deze gevel wordt bijgevolg niet gunstig beoordeeld aangezien de harmonie en het groene karakter van de achterkanten van het groepswoningbouwproject hiermee verloren gaan en de aanvraag daardoor strijdig is met artikels 6, 19 en 34 van de bouwcode.
De aanvraag dient daarom geweigerd te worden. Er kan een berging op de perceelsgrens worden uitgewerkt in baksteen met dezelfde kleur en afmetingen als de berging op de rechter aanpalende perceelsgrens. De overige delen van de achterste perceelsgrens moeten behouden blijven als haag, eventueel voorzien van een poortje zodat er een ontsluiting naar de Anton van Duinkerkenstraat mogelijk is vanaf het perceel. Een houten berging dient zich terug te trekken van de perceelsgrenzen.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
27 januari 2020 |
Volledig en ontvankelijk |
12 februari 2020 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
12 mei 2020 |
Verslag GOA |
26 maart 2020 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften |
Petitielijsten |
Digitale bezwaarschriften |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.