Terug
Gepubliceerd op 06/04/2020

2020_CBS_03182 - Hinderlijk parkeren aan inritten - Beleidslijn. Stopzetting - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/04/2020 - 09:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_03182 - Hinderlijk parkeren aan inritten - Beleidslijn. Stopzetting - Goedkeuring 2020_CBS_03182 - Hinderlijk parkeren aan inritten - Beleidslijn. Stopzetting - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

  • Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer;
  • Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement betreffende de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald; 
  • Gemeenteraadsbesluit van 24 april 2017 (jaarnummer 208) waarbij de gewijzigde statuten van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG werden goedgekeurd.

Argumentatie

Procedure 'maatregelen aan garages'

  • Bewoners doen een aanvraag (e-formulier) via www.antwerpen.be, waarbij ze een aantal gegevens doorgeven.
  • Op basis van deze gegevens en op basis van de draaicirkels van het respectievelijk voertuig en de straatbreedte, wordt onderzocht hoeveel ruimte men nodig heeft om te kunnen manoeuvreren bij het in- en uitrijden.
  • Wanneer de aanvrager onvoldoende ruimte heeft om te manoeuvreren, worden alle garages in de straat (of het straatsegment) opgemeten en onderzocht.
  • Indien hieruit blijkt dat de meerderheid van de straat hinder ondervindt, worden er markeringen aangebracht. Afhankelijk van de straatbreedte zijn dit ofwel parkeerstroken ofwel verdrijvingsvlakken.
  • Na goedkeuring door het college van markeringen in een bepaalde straat of straatsegment, wordt de beslissing meegedeeld aan alle bewoners van de straat of het straatsegment. Die communicatie gebeurt met een infobrief aan de betrokken bewoners (dus niet aan bewoners van die straatsegmenten die niet worden aangepast).

Analyse ‘maatregelen aan garages’

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdelingen Mobiliteit en stafdienst) en MPA hebben de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) onderzocht. Uit de analyse blijkt dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt worden.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) en MPA stellen daarom voor om de huidige beleidslijn met onmiddellijke ingang stop te zetten. De lopende aanvragen zullen nog afgewerkt worden volgens de bestaande principes.

Aanleiding en context

Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed. In de beleidslijn staat dat er bij een positief advies parkeervakken worden aangebracht in de desbetreffende straat of straatsegment.

Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed. In de beleidslijn staat dat er bij een positief advies parkeervakken of verdrijvingsvlakken worden aangebracht in de desbetreffende straat of straatsegment. In dit besluit werd goedgekeurd een proefopstelling op te maken voor de positieve beoordeelde straten.

De stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt. Er worden enkel markeringen (verdrijvingsvlakken of parkeerstroken) aangebracht wanneer uit objectieve vaststellingen blijkt dat er hinder is. Wanneer het over foutparkeerders gaat, wordt er doorverwezen naar de Blauwe Lijn. Ook wordt steeds naar de verkeerssituatie in de straat gekeken, het is niet altijd mogelijk om markeringen aan te brengen.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling(afdeling Mobiliteit) en Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (hierna MPA) stellen voor om de beleidslijn stop te zetten.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010403 - Parkeerbeleid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de stopzetting van de beleidslijn 'hinderlijk parkeren aan inritten' goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.