Artikel 56§3, 8 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de daden van beschikking over roerende goederen, met uitzondering van het aangaan van de dadingen.
Onderwijs Vlaanderen riep op 25 maart 2020 op om oude laptops te doneren aan kwetsbare leerlingen uit het middelbaar onderwijs zonder thuiscomputer. Jongeren die vandaag online les willen volgen of taken krijgen naar aanleiding van COVID-19, hebben uiteraard een computer nodig, maar helaas hebben op dit moment nog bijna 100.000 Belgische jongeren geen computer in huis en dus geen toegang tot het internet.
Digital For Youth.be (opgericht door DNS Belgium & Close the Gap, in samenwerking met de Koning Boudewijn Stichting) wil hieraan tegemoet komen en doet dit in de eerste plaats door bruikbare laptops te voorzien voor deze jongeren, zo snel mogelijk, zodat zij geen leerachterstand zouden oplopen.
Close The Gap, één van de stichtende leden, richt zich doorgaans op Sub-Sahara Afrika, alwaar zij allerhande gebruikt ICT materiaal opnieuw inzetten in zinvolle projecten en scholen (https://www.close-the-gap.org). De gedoneerde laptops worden er op een professionele en veilige manier klaargemaakt voor hergebruik (data worden verwijderd, eventuele herstellingen en upgrades worden uitgevoerd en Microsoft OS wordt geïnstalleerd).
Het is opportuun om de ICT die de stad Antwerpen vanuit de inboedelprocessen in eigendom heeft (op dit ogenblik 104 laptops, 37 tablets en 49 desktops), te schenken aan Digital For Youth.
Digital For Youth levert per donatie een gedetailleerd rapport af met alle informatie over de gedoneerde ICT (serienummer, eventuele interne asset tags, model, mogelijke gebreken, et cetera), alsook een certificaat van datavernietiging (met de software van globaal marktleider BLANCCO, volgens standaard NIST 800-88 R1). Dit attest vrijwaart de stad Antwerpen van elke aansprakelijkheid met betrekking tot de inhoud op de betrokken ICT, zodat imagoschade kan worden vermeden.
Omwille van de nobele bestemming en de garanties met betrekking tot datavernietiging die Digital For Youth kan leveren, wenst de stad Antwerpen ook in de toekomst de ICT afkomstig uit de inboedels aan hen te doneren. Hiervoor zal nog apart een overeenkomst worden opgemaakt.
De procedure zal als volgt verlopen:
Wet van 30 december 1975 betreffende de goederen, buiten particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting.
Artikel 2. De gemeentebesturen bewaren de goederen die overeenkomstig artikel 1 zijn afgegeven, gedurende zes maanden na de afgifte, ter beschikking van de eigenaar of zijn rechtverkrijgenden.
Zij bewaren eveneens, gedurende zes maanden na hun weghaling, de goederen waarvan de eigenaar onbekend is, die de veiligheid of het gemak van doorgang op openbare wegen, straten, kaaien en pleinen hinderen en die zij dientengevolge hebben moeten wegnemen, alsmede de goederen op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting, en die zij, na achterlating door hun eigenaar, hebben moeten wegnemen om een eind te maken aan de belemmering van de openbare weg.
De gemeentebesturen leggen een register van deze goederen aan, dat door iedere belanghebbende kan worden ingezien. (De eigenaar van de in het vorige lid bedoelde weggenomen goederen kan op zijn verzoek kosteloos van het gemeentebestuur een uittreksel uit dat register verkrijgen met vermelding van zijn weggenomen goederen.)
Ingeval de gemeente van bewaring niet die is waar het voorwerp werd gevonden, deelt haar bestuur de vondst onverwijld mede aan deze laatste gemeente, welke hiervan in het bovenbedoeld register melding maakt.
(De gemeenten zijn aansprakelijk voor de bewaring van de goederen die zij hebben ontvangen of weggehaald overeenkomstig de bepalingen van de bewaargeving uit noodzaak.)
Artikel 4. In afwijking van artikel 2279, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek worden de goederen die na het verstrijken van de in artikel 2 gestelde termijnen niet door hun eigenaar of diens rechtverkrijgenden zijn opgeëist, eigendom van de gemeente.
De burgemeester mag evenwel, zonder het verstrijken van die termijnen af te wachten, beschikken over de goederen die aan snel bederf onderhevig zijn of schadelijk zijn voor de openbare hygiëne, gezondheid of veiligheid. In geval van verkoop wordt de opbrengst ter beschikking van de eigenaar of van zijn rechtverkrijgenden gehouden tot het verstrijken van de in artikel 2 gestelde termijnen, waarna zij eigendom van de gemeente wordt.
De bestemming aan de betrokken goederen gegeven, wordt vermeld in het register voorgeschreven bij artikel 2.
Wanneer burgers uit hun huis worden gezet (bijvoorbeeld wegens wanbetaling), zal de gerechtsdeurwaarder de goederen waarvan hij vreest ze niet te kunnen valideren, op straat zetten. De stad Antwerpen is verplicht deze goederen in bewaring te nemen; de eigenaar kan ze nog tot zes maanden later komen ophalen. Hetzelfde geldt voor allerlei verloren voorwerpen, die na overhandiging aan politiezone Antwerpen ook in de stadsmagazijnen terechtkomen.
Geregeld komen burgers hun huisraad of verloren goederen echter niet meer ophalen, waarop de stad Antwerpen na zes maanden eigenaar wordt. Deze goederen worden in principe verkocht via een veilinghuis.
Onder deze goederen bevinden zich ook laptops, smartphones, gsm’s enzovoort, waarop mogelijk vertrouwelijke informatie te vinden is. Deze informatie werd bij verkoop in het verleden niet gewist, wat in 2017 leidde tot imagoschade voor de stad Antwerpen.
Hierop werd beslist dragers van potentieel gevoelige informatie (ICT) niet meer te verkopen. Er werd hiervoor echter nog geen nieuwe bestemming gevonden; de informatiedragers liggen nog steeds in het magazijn van de inboedels.
Het college keurt goed dat informatiedragers afkomstig uit inboedels sinds 2017 worden geschonken aan Digital For Youth, om kwetsbare leerlingen zonder thuiscomputer in tijden van Corona te ondersteunen, onder de voorwaarde van het voorleggen van een attest van datavernietiging.
Het college keurt goed dat informatiedragers afkomstig uit inboedels in de toekomst zullen worden geschonken aan Digital For Youth, onder de voorwaarde van het voorleggen van een attest van datavernietiging. Hiervoor zal nog een overeenkomst worden opgemaakt.