Terug
Gepubliceerd op 06/01/2021

2020_CBS_09963 - AG VESPA 2.0. - Verdere uitvoering beheersovereenkomst. Overige contracten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/12/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen; Claude Marinower, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09963 - AG VESPA 2.0. - Verdere uitvoering beheersovereenkomst. Overige contracten - Goedkeuring 2020_CBS_09963 - AG VESPA 2.0. - Verdere uitvoering beheersovereenkomst. Overige contracten - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur: "Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: 1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels."

Argumentatie

Huidig collegebesluit handelt over de werkwijze betreffende de overige contracten, met name:

  • concessieovereenkomsten op basis van concessiereglementen;
  • zendmasten gekoppeld aan sportconcessies;
  • concessies van diensten of werken;
  • contracten met een (basis)looptijd langer dan negen jaar;
  • zakelijke gebruiksrechten.
Met het oog op een efficiënt en gestroomlijnd vastgoedbeheer zal AG VESPA vanaf 1 januari 2021 alle beheerstaken van voormelde lopende contracten opnemen. Dit betekent dat AG VESPA vanaf 1 januari 2021 zal instaan voor de volledige juridische, financiële en administratieve opvolging van voormelde overeenkomsten die reeds lopen, met inbegrip van facturatie en debiteurenopvolging. Het debiteurenbeheer zal betrekking hebben op openstaande facturen die vanaf 1 januari 2021 door AG VESPA worden uitgeschreven. 

In het kader van de beheerstaken stelt AG VESPA alle daden van beheer en beschikking voor voormelde contracten, voor zover deze beheerstaken betrekking hebben op beleidsuitvoerende of beleidsvoorbereidende handelingen. AG VESPA treedt in het kader van het beheer van zakelijke gebruiksrechten betreffende het stedelijk patrimonium op in naam en voor rekening van de stad Antwerpen. In het kader van de verhuur, concessieverlening of terbeschikkingstelling aan derden stelt AG VESPA alle daden van beheer en beschikking in eigen naam en voor rekening van de stad, hetgeen een contractoverdracht van de stad Antwerpen aan AG VESPA impliceert. AG VESPA zal hiertoe de nodige administratieve formaliteiten vervullen.

Met uitzondering van wat hierna wordt gesteld over de concessieovereenkomsten op basis van concessiereglementen, vereist het afsluiten van een nieuwe overeenkomst betreffende voormelde overeenkomsten steeds een voorafgaande beslissing van het bevoegde stedelijk orgaan waarbij de voornaamste contractuele voorwaarden worden goedgekeurd, alsook in voorkomend geval de voornaamste toewijzingscriteria. 

Specifiek wat de concessieovereenkomsten op basis van concessiereglementen betreft, zal volgende besluitvorming vanaf 1 januari 2021 geschieden via AG VESPA:

  • verlengingen van (af)lopende concessieovereenkomsten conform het geldend en toepasselijk concessiereglement voor een duur van één jaar, jaarlijks hernieuwbaar met een maximum duur van negen jaar en dit aan de voorwaarden conform het toepasselijk concessiereglement, in afwachting van een nieuw, concessiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad;
  • AG VESPA zal instaan voor het afsluiten van nieuwe concessieovereenkomsten volgens het geldende concessiereglement voor de periode van één jaar, jaarlijks hernieuwbaar met een maximum duur van negen jaar, en waarbij de uitvoering van de stadsdoelstelling in het patrimonium niet wordt gewijzigd ten opzichte van het vorige gebruik, en dit in afwachting van een nieuw, concessiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad.

Overige besluitvorming inzake concessieovereenkomsten volgens het geldende concessiereglement zal geschieden via het college.

Overeenkomstig artikel 6§3,3.3 van de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA met betrekking tot het geïntegreerd patrimoniumbeheer, zoals goedgekeurd door gemeenteraad op 25 november 2019 (jaarnummer 652), is er alleszins steeds een beleidsbeslissing van de stad Antwerpen vereist in volgende gevallen:

  • bij goedkeuring van concessiereglementen;
  • wanneer wordt afgeweken van de goedgekeurde concessiereglementen;
  • bij een wijziging inzake aanwending.

Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke gebruiksrechten van stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 25 november 2019 5 (jaarnummer 652) de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Deze werd eerder door de raad van bestuur van AG VESPA goedgekeurd in zitting van 25 oktober 2019. Met deze overeenkomst werd voor de stad en AG VESPA een belangrijke nieuwe basis gelegd om het geïntegreerd vastgoedbeheer in de praktijk vorm te geven. De beheersovereenkomst bepaalt rond het stedelijk patrimonium het volgende:

  • artikel 1 van de beheersovereenkomst beschrijft de definities betreffende het patrimoniumbeheer van het stedelijk patrimonium;
  • artikel 6 §3.2 bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing hiertoe ligt bij de stad Antwerpen. Een gemeenteraadsbeslissing is vereist voor elke beslissing tot verwerving of vervreemding van zakelijke rechten op stedelijk patrimonium en een stedelijke beslissing tot verwerving van stedelijk patrimonium omvat steeds een beslissing over de aanwending ervan;
  • artikel 6 §3.3 bepaalt dat AG VESPA instaat voor het organiseren van ter beschikkingstellingen en inhuurnemingen van het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing tot terbeschikkingstelling of inhuurneming ligt bij de stad en is vereist in volgende gevallen:
    • bij goedkeuring van concessiereglementen;
    • wanneer wordt afgeweken van de goedgekeurde concessiereglementen;
    • bij een wijziging inzake aanwending;
  • artikel 6 §3.6 bepaalt dat AG VESPA de beheerstaken voor het stedelijk patrimonium opneemt (hetgeen kan omvatten onder meer leegstandbeheer, syndicustaken, facturatie, debiteurenbeheer, juridisch, financieel en administratief beheer);
  • artikel 6 §3.7 bepaalt verder onder meer dat AG VESPA haalbaarheidsstudies en analyses ruimtegebruik uitvoert voor stedelijk patrimonium en de schattingen en opmetingen organiseert;
  • artikel 7 bevat de bepalingen omtrent de bijzondere lastgeving die de stad Antwerpen aan AG VESPA verleent voor alle daden van beheer en beschikking met betrekking tot het stedelijk patrimonium en met betrekking tot het contractbeheer stedelijk havengebied.

Het college keurde in zitting van 3 juli 2020 (jaarnummer 5321) de werkwijze goed inzake het patrimoniumbeheer voor de commerciële contracten. Met commerciële contracten worden marktconforme inkomsten beoogd en de aanwending van de panden ligt vast. Het collegebesluit van 3 juli 2020 handelde concreet over volgende terbeschikkingstellingen:

  • woninghuurovereenkomsten;
  • verhuring van parkeerplaatsen;
  • handelshuren;
  • commerciële concessies waarvan de (basis)duurtijd beperkt is tot negen jaar;
  • bezettingen ter bede;
  • contracten inzake leegstandbeheer (in afwachting van een nieuwe bestemming) met een maximale looptijd van drie jaar;
  • zendmasten (met uitzondering van zendmasten verbonden aan sportconcessies);
  • contracten met betrekking tot de stadshaven (concessies jachthaven en woonboten);
  • overige terbeschikkingstellingen die een duurtijd van negen jaar niet overschrijden.

Algemene financiële opmerkingen

De ontvangsten zullen bij AG VESPA op een afzonderlijke boekhoudrekening worden geboekt. Gedurende het boekjaar 2021 zullen de netto-ontvangsten (na aftrek van werkelijk gemaakte invorderingskosten) periodiek worden doorgestort aan de stad Antwerpen. Deze afspraak geldt zowel voor de commerciële contracten (zie 2020_CBS_05321) als voor de overige contracten, waarover dit besluit handelt.

Begin 2022 zullen AG VESPA en de bedrijfseenheid Financiën een evaluatie maken van de door AG VESPA behaalde resultaten. Op basis van die evaluatie zullen de nodige bijsturingen gebeuren en zal een werkwijze  voor de langere termijn worden vastgelegd, die een evenwichtige verdeling inzake financiële verantwoordelijkheid betreffende het debiteurenbeheer zal bevatten.

AG VESPA zal over het contract- en debiteurenbeheer periodiek rapporteren aan  het college van burgemeester en schepenen. Nadere afspraken over aard, vorm en frequentie van deze rapportering worden gemaakt tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Financiën.


De huurontvangsten worden verwerkt als volgt:

Budgetplaats
5321000000
Budgetpositie
702
Functiegebied
2SBS070202A00000
Subsidie
SUB_NR
Begrotingsprogramma
2SA080119
Boekjaar
2100-2500


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de werkwijze voor de verdere uitvoering van de beheersovereenkomst goed.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat AG VESPA en de bedrijfseenheid Financiën verdere afspraken rond het contract- en debiteurenbeheer uitwerken.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.