Door de vele betrokkenen vanuit verschillende beleidsdomeinen is er nood aan coördinatie om te zorgen dat alle deelfacetten met betrekking tot het modebeleid op elkaar kunnen worden afgestemd. Om die reden wordt er binnen de stad Antwerpen een programmaleider aangeduid die rapporteert aan de stuurgroep, die op haar beurt rapporteert aan de politieke overlegstructuur. Deze laatste wordt bijgestaan door een inhoudelijk strategisch comité van experten.
Het projectteam bestaat uit afgevaardigden van alle betrokken diensten, zij zetten samen met externen het traject, inclusief timing en scope voor de modevisie uit. De grote thematische lijnen binnen de scope zijn: positionering, evenementen, cultuur, marketing en communicatie, onderwijs, business en vastgoed. Voor elk thema wordt er door de betrokken bedrijfseenheid een interne projectleider aangeduid die instaat voor het opvolgen van het deelproject mode en die de nodige interne en externe experten inschakelt om tot een plan van aanpak te komen, zowel op korte, middellange als lange termijn.
Timing
Korte termijn
1. Ondersteuning heropening Modemuseum
2. Opstart visie-oefening
3. Campagne winkelzondagen
Vanaf mei 2020 tot het einde van het jaar wordt er opnieuw een shoppingcampagne, ter promotie van de winkelzondagen, opgezet door de stadsdienst Ondernemen en Stadsmarketing/Detailhandel en Horeca met als doel Antwerpen top of mind te houden als shoppingstad en meer bezoekers naar Antwerpen te halen.
Middellange/lange termijn:
1. Heropening Modemuseum en bijhorende evenementen
Naast de feestelijke heropening van het nieuwe Modemuseum worden een aantal activiteiten geprogrammeerd. De meest in het oog springende zijn de fashionballs (citydressing) en het aankleden van diverse Mariabeelden in diverse kerken, het kantproject met tentoonstellingen op vier verschillende locaties, uitgestippelde modewandelingen, verschillende activiteiten met de retailsector.
2. Visie-oefening
In functie van de opmaak van de visienota zullen er concrete acties worden uitgewerkt. Deze uitwerking zal in nauw overleg met alle betrokken actoren gebeuren en moet mee resulteren in een gedragen lange termijn visie en actieplan dat in de loop van 2021 zal afgerond worden.
Naar aanleiding van de heropening van het Modemuseum en naar aanleiding van de ambities in het bestuursakkoord wil Ondernemen en Stadsmarketing in samenwerking met Talentontwikkeling en Vrijetijdsbesteding en AG VESPA een gezamenlijke visie, strategie en aanpak rond mode uitwerken. Mode is niet alleen een unieke troef voor de stad Antwerpen nationaal en internationaal, maar ook een creatieve groeicluster die bijdraagt aan het economisch weefsel van deze stad.
Om dit te kunnen realiseren en een maximale afstemming te kunnen bereiken met alle stakeholders, zowel interne als externe, wordt voorgesteld om een totaalplan uit te werken en hiervoor te werken met interne stuur- en werkgroepen, bijgestaan door experten.
Op 20 mei 2016 (jaarnummer 4396) keurde het college de ondersteuning van de stad Antwerpen aan het project 'Mode 2020: Flemish Masters of Fashion' principieel goed.
Op 16 maart 2018 (jaarnummer 2227) nam het college kennis van de prefinanciering door AG VESPA van het tekort op de projectkost ten bedrage van 900.731,00 euro voor De Museumstichting.
Op 19 juli 2019 (jaarnummer 6025) keurde het college de uitbetaling van een toelage voor een bedrag van 100.000,00 EUR aan de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen, voor het project "Antwerp. Powered by Creatives" 2019, goed.
Op 19 juli 2019 (jaarnummer 6024) keurde het college de uitbetaling van de toelage voor een bedrag van 25.000,00 EUR aan Flanders District of Creativity vzw voor het project "Fashion Talks" goed.
Het college keurt de projectwerking, met als werktitel ‘Modevisie 2020+’ goed.