Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019144687 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV FABRICOM met als contactadres Simon Bolivarlaan 34 te 1000 Brussel |
Ligging van het project: |
Adolf Greinerstraat 10 te 2660 Hoboken (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 37sectie C nrs. 10Y2, 10X2, 10A3 en 10Z2 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
aanleggen oprit naar parking en kantoorgebouw |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 15/02/2017: vergunning (20162391) voor het slopen van bestaande bebouwing en bouwen van een kantoorgebouw met parkeerterrein, windmolen en voetgangersbrug.
Vergunde/vergund geachte toestand
- kantoorgebouw met inbegrip van een parkeerterrein, windmolen en voetgangersbrug.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 83591) van scheepstimmerwerven als bouwkundig erfgoed.
Gewenste toestand
- oprit naar parkeerplaats met apart fietspad en voetpad;
- ingerichte overgang tussen openbare weg en privéterrein;
- schuifpoort voor parking.
Inhoud van de aanvraag
- aanleggen oprit naar parking en kantoorgebouw in industriegebied.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
21 februari 2020 |
18 maart 2020 |
Voorwaardelijk gunstig |
lokale politie/ centrale preventie (LP/CP) |
|
Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE) |
21 februari 2020 |
16 maart 2020 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ mobiliteit |
21 februari 2020 |
24 februari 2020 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
21 februari 2020 |
9 maart 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een industriegebied. Deze zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop. (Artikel 7 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het Rooilijndecreet.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag heeft betrekking op het aanleggen van een oprit naar een vergund kantoorgebouw. De bestemming blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Gelet op de gewenste wijziging van de verkeersituatie werd er advies ingewonnen vanuit de stedelijke dienst mobiliteit.
“Engie Fabricom legt een toegangsweg aan tot aan de parking en het nieuwe kantoorgebouw. Dit zelf heeft geen parkeerbehoefte. Er zijn wel enkele opmerkingen ten aanzien van deze weg. De weg is voorzien op 4,80. De breedte die de stad zelf toepassen op dergelijke straten op openbaar domein is 4,50m. Dan is er een brede groenstrook met daarachter een voetpad en een fietspad, beiden ingetekend op 1,25m. Vanuit de stedelijke dienst mobiliteit wordt er ook gevraagd om het fietspad (dat in twee richtingen gebruikt wordt) minstens op 2m te voorzien door de rijbaan en de groenstrook iets smaller te voorzien. Aan het verkeersplateau aan het begin van de parking (einde oprit) moeten fietsers en voetgangers nu wisselen van kant. Het is beter om daar dezelfde kant te houden, door de voetgangers en fietsers om te draaien aan het begin van de oprit. Zo hoeven ze aan het plateau niet te wisselen en kunnen fietsers aan de juiste kant de fietsenstalling binnenrijden. Voor de schuifpoort moet er aandacht besteedt worden aan de veiligheid voor fietsers. Indien de schuifpoort een rails over de rijweg heeft, moeten fietsers hier haaks over kunnen rijden. Ze mogen niet in de langsrichting met hun wiel in de gleuf terecht kunnen komen. Ook mag er geen hoge opstand zijn, de rails moet gelijk liggen met de rijweg. De haaientanden die ingetekend zijn op plan aan de Adolf Greinerstraat staan aan de verkeerde kant van de weg. Er mogen ook haaientanden voorzien worden op de juiste helft van het fietspad. De haaientanden over de servitudeweg van de Vlaamse Waterweg maar over de helft van de weg voorzien ander duidt dit op een enkelrichtingsweg. De getekende oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers over de Adolf Greinerstraat zelf zijn niet correct en zullen zo niet uitgevoerd worden.”
Dit advies wordt ook bijgetreden door de lokale politie, verkeersveiligheid:
“De verkeerspolitie heeft vanuit veiligheidsoogpunt onderstaande opmerkingen bij de aanvraag voor het aanleggen van een oprit naar parking en kantoorgebouw. We raden aan om het dubbelrichtingsfietspad breder te voorzien (minimaal 2 meter tot 2,5 meter) om de kans op ongevallen tussen kruisende fietsers te verkleinen. Het lijkt ons opportuun om het fietspad aan de andere zijde te leggen aangezien ter hoogte van het verhoogd plateau de fietsers en voetgangers van zijde moeten wisselen. De getekende oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers over de Adolf Greinerstraat zelf zijn niet correct/niet bestaande."
Deze beide adviezen worden slechts gedeeltelijk bijgetreden vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Er wordt aangeduid dat er ter hoogte van het verkeersplateau aan de parking het beter zou zijn om het fiets- en voetpad om te wisselen om mogelijks conflicten tussen voetgangers en afslaande fietsers te vermijden. Het is echter te verwachten dat op deze site de conflicten tussen voetgangers en fietsers minimaal zal zijn. Er zal slechts een zeer beperkt aantal voetgangers gebruik maken van dit voetpad. De vraag om de paden te wisselen wordt daarom niet als noodzakelijk beschouwd. Bovendien worden op de site nog verdere werken gepland om de verschillende verkeersstromen op elkaar af te stemmen.
Wat de breedte van het dubbelrichtingsfietspad betreft, kan meegegeven worden dat er steeds kan uitgeweken naar het voetpad in geval van kruisende fietsers. De maat die wordt aangegeven in het advies zijn maten die van toepassing zijn op publieke fietspaden.
De voorgestelde voorwaarde zal aan de vergunning worden gekoppeld.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag omvat daarnaast het beperkt verderzetten van de bakstenen afsluiting ter hoogte van de voorgevel. De beoogde wijziging heeft geen impact op de schaal en de bouwdichtheid en is stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het bijgevoegd voorwaardelijk gunstig advies van brandweer, wordt integraal opgenomen als voorwaarde van vergunning.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de haaientanden die ingetekend zijn op plan aan de Adolf Greinerstraat zijn aan de verkeerde kant van de weg ingetekend. Deze moeten ingetekend worden op de correcte manier zoals aangeduid op het plan AANGEPAST_IN_ROOD_Ba_inrit_D_N_03. Er mogen ook haaientanden voorzien worden op de juiste helft van het fietspad.
3. Wanneer de schuifpoort een rails over de rijweg heeft, moeten fietsers hier haaks over kunnen rijden. Deze rails mogen geen verhoogde opstand hebben en moeten gelijk liggen met de rijweg.
Uitsluitingen
De oorspronkelijk opgetekende oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers over de Adolf Greinerstraat zijn niet correct en mogen op die manier niet uitgevoerd worden.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
7 februari 2020 |
Volledig en ontvankelijk |
21 februari 2020 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
21 mei 2020 |
Verslag GOA |
1 april 2020 |
naam GOA |
Brenda Dierckx |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de haaientanden die ingetekend zijn op plan aan de Adolf Greinerstraat zijn aan de verkeerde kant van de weg ingetekend. Deze moeten ingetekend worden op de correcte manier zoals aangeduid op het plan AANGEPAST_IN_ROOD_Ba_inrit_D_N_03. Er mogen ook haaientanden voorzien worden op de juiste helft van het fietspad.
3. Wanneer de schuifpoort een rails over de rijweg heeft, moeten fietsers hier haaks over kunnen rijden. Deze rails mogen geen verhoogde opstand hebben en moeten gelijk liggen met de rijweg.
Uitsluitingen
De oorspronkelijk opgetekende oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers over de Adolf Greinerstraat zijn niet correct en mogen op die manier niet uitgevoerd worden.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.