Terug
Gepubliceerd op 07/08/2020

2020_CBS_06315 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Museum aan de Stroom. Walenschip Céphée. Collegiale brief. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/07/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06315 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Museum aan de Stroom. Walenschip Céphée. Collegiale brief. Ondertekening - Goedkeuring 2020_CBS_06315 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Museum aan de Stroom. Walenschip Céphée. Collegiale brief. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 56, §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

Argumentatie

De Céphée is een houten walenschip, de voorloper van de spits, gebouwd in 1937 op een bekende walenwerf te Merville, Frankrijk. In 1980 verwierf het Rijn- & Binnenvaartmuseum het destijds al zeldzame walenschip, om het in 1984 te verkopen aan het Nationaal Scheepvaartmuseum (NSM). De Céphée vervolledigde zo de NSM-binnenvaartcollectie (tegenwoordig Museum aan de Stroom (MAS) collectie) en werd in 1994 het eerste als monument beschermde schip van Vlaanderen. De bescherming als monument impliceert evenwel dat het schip in situ beschermd is en niet zonder meer verplaatst kan worden.

In 2019 voerde het MAS een waardestellend onderzoek uit over de collectie Varend erfgoed. Uit dit onderzoek blijkt dat dit walenschip zonder meer uniek is en enig in zijn soort maar door gebrekkig onderhoud is de huidige staat van het schip helaas bijzonder slecht. Het behoud van het schip in haar geheel is zonder bijkomende acties niet gegarandeerd op korte noch op lange termijn.

Momenteel ligt het schip onder een overkapping op de Scheldekaaien, naast Het Steen. Vanwege de geplande werkzaamheden onderzoekt de stad alternatieve manieren om de uitzonderlijke erfgoedwaarde van dit schip te behouden door verplaatsing en/of documentatie. Het schip wordt bij voorkeur verplaatst naar de Droogdokkensite, al waar een gepaste overkapping wordt voorzien. Deze piste brengt zowel op technisch, financieel als logistiek vlak veel risico's met zich mee welke op hun haalbaarheid dienen getoetst te worden. Gezien de wens het schip niet te behouden op de huidige locatie en de slechte bewaringstoestand ervan, rest bij niet-haalbaarheid van de piste op de Droogdokkensite vermoedelijk enkel nog de delicate piste tot het onderzoeken van de mogelijkheid tot ontzamelen, door documentatie en eventueel fragmentarisch behouden van onderdelen van het schip.

De vraag tot opheffing van de monumentale status, in functie van de verplaatsing van het walenschip Céphée, wordt bij collegiale brief gesteld aan de bevoegde minister.

Aanleiding en context

Op 3 maart 1994 werd het walenschip Céphée bij ministerieel besluit van de Vlaamse regering beschermd als monument. 

Op 9 juli 2010 (jaarnummer 2010_CBS_08556) keurde het college het Masterplan Scheldekaaien goed, als ruimtelijk kader voor de heraanleg van de Scheldekaaien.

Op 24 mei 2019 (jaarnummer 2019_CBS_04337) keurde het college goed dat het alternatief scenario van een Maritieme site in de bestaande AWN-gebouwen met de functies maritiem depot, werkplaats erfgoed, kantoorfunctie, jeugd en Havenbelevingscentrum, onderzocht wordt, met name de piste om het Havenbelevingscentrum onder te brengen in AWN 2 en keurde het college het voorgestelde collectieprofiel goed.

Naar aanleiding van resolutie 478 van het bestuursakkoord wordt een alternatief scenario ontwikkeld voor de invulling van de Droogdokkensite als Maritieme site. In dit alternatief scenario komt er geen nieuw te bouwen Maritiem Museum op de site. Het zuidelijk deel van de site, tot en met droogdok 6, krijgt een inhoudelijke invulling gericht op maritiem erfgoed, havenerfgoed en de havengemeenschap.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen
2BRS010112 - Maritiem erfgoed

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de collegiale brief aan de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed betreffende het walenschip Céphée goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen