Op 25 maart 2019 (jaarnummer 154) besliste de gemeenteraad om de bevoegdheid om de rechtspositieregeling en reglementen omtrent personeelsaangelegenheden in uitvoering van de rechtspositieregeling vast te stellen, over te dragen naar het college. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 25 maart 2019 (jaarnummer 27) hetzelfde voor het vast bureau.
Op 24 mei 2019 (jaarnummer 00205) keurde het vast bureau het principe goed dat wijzigingen aan de rechtspositieregeling (met uitzondering van wijzigingen aan het statuut van maatschappelijk werkers), uitvoeringsbesluiten op de rechtspositieregeling en andere besluiten met betrekking op personeelsbeleid enkel beslist worden door het college.
Met de vakantieperiode voor de deur, zijn er heel wat medewerkers die op vakantie gaan. Deze vakanties brengen extra risico op besmettingen met zich mee. De stad Antwerpen vraagt van zijn medewerkers om extra voorzichtig te zijn en de federale richtlijnen goed na te leven.
Medewerkers die van een arts een quarantaine-attest krijgen, zullen een vorm van verlof moeten nemen tijdens deze quarantaine en dit wegens onderstaande redenen:
Bij de stad werken heel wat medewerkers, in zowel frontoffice- als backofficefuncties. In theorie zou een administratief medewerker tijdens een quarantaineperiode van thuis uit kunnen werken, maar een operationele medewerker kan dat niet. Dat zou een ongelijkheid creëren. Daarom zal thuiswerk tijdens quarantaine voor niemand worden toegestaan.
Een contractuele medewerker die in quarantaine moet en niet van thuis uit kan werken, zou in theorie in het stelsel van technische werkloosheid kunnen stappen. Maar dat zou dan een ongelijkheid creëren met de statutaire medewerkers, die niet in aanmerking komen voor dat stelsel.
Een mogelijkheid die geen ongelijkheid creëert tussen verschillende groepen medewerkers, is een vorm van verlof opnemen.
Uitzonderlijk zal een medewerker een aanvraag kunnen doen voor een nieuwe vorm van dienstvrijstelling die ingeschreven wordt in de rechtspositieregeling, de dienstvrijstelling quarantaine. Als de dienstvrijstelling wordt toegestaan, zal de medewerker betaald worden zoals bij beschermingsverlof. Dat is aan 78,237 % van het gemiddeld dagloon. Tijdens een dienstvrijstelling quarantaine zal de medewerker geen recht hebben op maaltijdcheques.
Artikel 17 'Modaliteiten dienstvrijstellingen' van deel 5, hoofdstuk 5.3.7 van de rechtspositieregeling dient hierdoor te worden aangepast.
De rechtspositieregeling van het stads- en OCMW-personeel zoals goedgekeurd door het college van 14 februari 2020 (jaarnummer 1391).
De Corona crisis zorgt ervoor dat er een nieuwe dienstvrijstelling moet voorzien worden.
De rechtspositieregeling regelt in de artikelen 16 en 17 van titel 5.3 (verloven en andere afwezigheden), de dienstvrijstellingen.
De laatste aanpassingen aan de rechtspositieregeling werden door het college goedgekeurd op 14 februari 2020 (jaarnummer 1391).
Het college keurt bovenstaande richtlijnen en de voorgestelde wijziging aan de rechtspositieregeling goed.
Het college neemt kennis van de gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling.