Terug
Gepubliceerd op 07/04/2020

2020_CBS_02703 - Business en Innovatie - Samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02703 - Business en Innovatie - Samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring 2020_CBS_02703 - Business en Innovatie - Samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

In het streven naar meer en kwaliteitsvolle starters in de stad Antwerpen is een sterke samenwerking met het hoger onderwijs cruciaal; nog te weinig afgestudeerden starten hier als ondernemer. Daarom is het belangrijk om reeds in de studentenjaren de zin voor ondernemen aan te wakkeren. Als student heeft men minder verantwoordelijkheden dan later in de loopbaan. Dit geeft meer ruimte om te experimenteren, vooral met ondersteuning en coaching vanuit de opleiding en het omringende ecosysteem.

Daarom besloten de stad Antwerpen en Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) in 2014 om hun inspanningen te bundelen om de ondernemerszin bij studenten te stimuleren. Het gezamenlijke project TAKEOFFANTWERP op de site van GATE15 moest uitgroeien tot dé plek waar studenten ondernemerszin komen tanken.  

Inmiddels werken de stad Antwerpen en AUHA ruim vier jaar samen aan dit gezamenlijke project en de resultaten zijn positief. 

Student-ondernemerschap leeft in de stad Antwerpen

Het bereik van TAKEOFFANTWERP - en daardoor de verwevenheid van ondernemen, studeren en Antwerpen - is toegenomen; meer studenten vinden hun weg naar de activiteiten van TAKEOFFANTWERP zoals de Kickoff en in 2019 klopten ruim 230 ondernemende studenten aan voor een intake gesprek. Ook binnen het hoger onderwijs zijn onder impuls van TAKEOFFANTWERP en TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE meer aanspreekpunten gekomen voor student-ondernemers en verspreidt het thema zich intussen over meerdere campussen en ook bij niet-economische studierichtingen. De locatie TAKEOFFANTWERP op de site van GATE15 is uitgegroeid tot een 'landmark' voor ondernemende activiteiten. Jaarlijks vinden daar een 70-tal events en workshops plaats in het teken van ondernemen.

Sinds de start van TAKEOFFANTWERP hebben zowel de AP en KdG hogescholen als de Universiteit Antwerpen het statuut van student-ondernemer in het leven geroepen. Ruim 200 studenten vroegen dit academiejaar reeds die erkenning aan bij hun onderwijsinstelling. Ook bij de Rijksdienst voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen liep het aantal geregistreerde student-zelfstandigen vorig jaar op tot 1000 in de stad Antwerpen.

Succesvolle samenwerking

TAKEOFFANTWERP werkt samen volgens het quadruple helix model; kennisinstellingen werken samen met het bedrijfsleven, burgers en de lokale overheid. In dit model versterken de partners elkaar en vullen ze elkaar aan. De samenwerking wordt door alle betrokken partijen positief geëvalueerd en ook als voorbeeld voor andere ecosystemen in Vlaanderen en Europa aangehaald. In het bijzonder de rol die de studenten hierin nemen als volwaardige co-creator in het netwerk is bijzonder. 

Vanuit dit samenwerkingsverband neemt TAKEOFFANTWERP een unieke positie op in het ecosysteem. TAKEOFFANTWERP verbindt ondernemende studenten met het bredere Antwerps ecosysteem en omgekeerd. Voor studenten is het een laagdrempelig aanspreekpunt dat hen de weg wijst in het ruime ecosysteem door de rol van 'wegwijzer' op te nemen. De studenten worden niet 'op de campus' gehouden maar connecteren met het volwaardige ondernemende ecosysteem van de stad Antwerpen.

De samenwerking resulteert in gezamenlijke output zoals gezamenlijke events (de Kickoff, starterssessies voor laatstejaarsstudenten, de entrepreneurial Roundup en de kerstmarkt 'Startup your Christmas') en een gezamenlijke activiteitenkalender per semester. Onderling wordt er ook aan kennisdeling gedaan. Door gezamenlijk te communiceren via de website, de nieuwsbrief en gezamenlijke persberichten zet TAKEOFFANTWERP de stad Antwerpen mee op de kaart als ondernemende studentenstad.

Als initiatiefnemer en partner in de zomerschool 'Experience entrepreneurship. An intensive introduction' zorgt TAKEOFFANTWERP ook voor internationale uitstraling.  Deze zomerschool, in samenwerking met Verhaert, trok al vijf maal buitenlandse lesgevers en een internationaal publiek aan.  

Rol stad Antwerpen

Vanuit de partners is er een sterke waardering voor de rol die de stad Antwerpen opneemt in TAKEOFFANTWERP. Vanuit haar neutrale positie vormt de stad Antwerpen een verbindende rol tussen de partners en bewaart zij het overzicht van alle spelers in het ecosysteem. De stad zorgt mee voor de verbinding tussen TAKEOFFANTWERP en het bredere Antwerpse ecosysteem. Op die manier stimuleert de stad Antwerpen het ondernemen en studeren 'in het echte leven' en bouwt zij mee aan interdisciplinariteit en innovatie; twee bouwstenen in de werking van TAKEOFFANTWERP. De stad neemt een actieve rol op in elke fase van opstart: inspireren, informeren en ondersteunen van ondernemende studenten in de stad Antwerpen. Ook in andere Vlaamse ecosystemen in studentensteden nemen stedelijke overheden een rol op in die samenwerkingsverbanden.

Om de werking en ambitie van TAKEOFFANTWERP te realiseren, wordt bepaald dat TAKEOFFANTWERP:

  • een locatie is op de site van GATE15 die dient als ontmoetingsplaats, werkplek en eventlocatie voor ondernemende studenten;
  • een ecosysteem is op de site van GATE15 en erbuiten met een eigen positionering;
  • een unieke samenwerking is tussen de vier partijen van de quadrupel helix (de hoger onderwijsinstellingen, de lokale overheid, het bedrijfsleven en de samenleving);
  • de rol van wegwijzer in het ecosysteem opneemt: studenten worden de weg gewezen naar bestaande startersinitiatieven en omgekeerd;
  • een community creëert rond ondernemen;
  • werkt aan de verankering van ondernemerschap in het curriculum;
  • zich prioritair richt op het stimuleren van ondernemingszin waarbij de leerervaring primeert;
  • fungeert als uniek aanspreekpunt voor de stakeholders van het ruimer ecosysteem;
  • supplementair en ondersteunend is aan de eigen ondernemersactiviteiten van de individuele instellingen;
  • een kenniscentrum vormt waar kennis en expertise rond ondernemen wordt opgebouwd en gedeeld;
  • periodiek zal communiceren over de output en zorgt voor een gezamenlijke positionering van de stad Antwerpen als ondernemende studentenstad;
  • voor de concrete uitwerking van events aanvullende partners zoekt;
  • internationale trends en praktijkvoorbeelden in kaart brengt en zoekt naar opportuniteiten op vlak van projectsubsidies.

TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE

De dynamische werking van TAKEOFFANTWERP vormde ook de basis voor het ruimere project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE dat door de Managementautoriteit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Entiteit Europe Economie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen) op 1 september 2016 werd goedgekeurd. Ook het vervolg project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE 2 werd goedgekeurd en loopt nog tot november 2020. Het eerste EFRO project (2016-2018) werd zowel door VLAIO als de EFRO autoriteit inhoudelijk positief geëvalueerd. Ook het lopende EFRO project (2018-2020) werd inhoudelijk positief beoordeeld op het begeleidingscomité in januari 2020.

Voortbouwend op deze constructieve samenwerking in het kader van TAKEOFFANTWERP wil de stad Antwerpen het bestaande partnerschap met de AUHA bestendigen en versterken door het sluiten van deze overeenkomst. Deze samenwerking geeft immers ook invulling aan het bestuursakkoord 'De grote verbinding'. De AUHA bevestigde op het uitvoerend college van 30 januari 2020 reeds haar engagement voor de komende vijf jaar voor de werking van TAKEOFFANTWERP. De Vlaamse overheid (VLAIO) kondigde een nieuwe oproep aan die in maart 2020 zal verschijnen. De projectoproep heeft tot doel ondernemend innoverend handelen te bevorderen, ontwikkelen en versterken bij studenten via de werking van de stadsecsosystemen. VLAIO heeft de intentie om voor een periode van vier jaar financiële ondersteuning te voorzien met eindrapportering per jaar. De nieuwe projectperiode zou aansluiten op de huidige EFRO periode en dus op 1 december 2020 van start gaan. 

Met voorliggend besluit keurt het college de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Antwerpen en AUHA goed voor een periode van 20 maart 2020 tot en met 30 november 2024. Er wordt verder gewerkt in de geest van de huidige samenwerkingsprincipes en de gezamenlijke ambitie om studenten te inspireren, informeren en activeren rond ondernemen alsook ondersteuning te bieden die aanvullend is op de ondernemersactiviteiten van de individuele instellingen. Daarbij is aandacht voor innovatie en interdisciplinariteit. De uitbouw van een zogenaamd ecosysteem veronderstelt immers een sterke instroom van ondernemerstalent, zeker ook onder de studentenpopulatie en jaarlijks afstuderende jongeren in de stad Antwerpen.

Aanleiding en context

Het bestuursakkoord 2019 - 2024 'De grote verbinding' formuleert dat Antwerpen een ondernemersvriendelijk klimaat blijft voeren, voor starters en gevestigde ondernemers.

Het belang van ondernemerschap in het hoger onderwijs is één van de kritische succesfactoren in de uitbouw van een ecosysteem voor startende ondernemingen. Daarom besloten de stad Antwerpen en de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen in 2014 om de krachten te bundelen om ondernemingszin bij studenten te stimuleren. Uit deze samenwerking groeide het project TAKEOFFANTWERP.

De voorbije jaren werden onder impuls van de Managementautoriteit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Entiteit Europe Economie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen) projecten opgestart om de ecosystemen in studentensteden uit te bouwen en/of te versterken. De dynamische werking van TAKEOFFANTWERP vormde ook de basis voor het ruimere project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE dat intussen reeds drie jaar loopt.

Op 5 december 2014 (jaarnummer 12379) keurde het college de investering goed voor de uitbouw van TAKEOFFANTWERP. Deze fysieke werk- en ontmoetingsplaats voor studenten met ondernemerszin moet hun interesse voeden, hen met elkaar verbinden en ondersteuning bieden bij de concrete uitwerking van hun plannen.

Het college keurde op 18 september 2015 (jaarnummer 7552) de samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) goed. Daarin werden afspraken gemaakt over de werking van TAKEOFFANTWERP en de inbreng van de AUHA en stad Antwerpen werden hierin vastgelegd.

Op 24 oktober 2016 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 643) de partnerschapsovereenkomst voor het EFRO-project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE goed. Dit Europees project versterkt de werking van TAKEOFFANTWERP en zet in op de ontwikkeling van een volwaardig Antwerps ecosysteem ter bevordering van ondernemerschap bij jongeren, studenten en hun begeleiders.

Het college keurde op 28 juli 2017 (jaarnummer 6780) de verlenging met één jaar van de samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen goed.

Op 27 juli 2018 (jaarnummer 6966) keurde het college de verlenging met één jaar van de samenwerkingsovereenkomst Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen goed.

De gemeenteraad keurde op 25 februari 2019 (jaarnummer 64) de partnerschapsovereenkomst voor het EFRO-project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE goed. Dit Europees project is een vervolg op het eerste EFRO-project dat succesvol werd afgerond.

Op 22 maart 2019 (jaarnummer 2627) keurde het college de doelstellingenboom voor het meerjarenplan 2020-2025 goed. Daarin wordt ondersteuning aan starters en studenten als actie benoemd.

Algemene financiële opmerkingen

De stad Antwerpen voorziet jaarlijks 27.000,00 EUR (inclusief btw) voor de promotie, co-productie van en communicatie voor gezamenlijke events, workshops en themasessies. De uitgaven worden per jaar verrekend op boekingsadres 5318500000 / 6141 / 2LWS040103A00000. Bestelbons die eruit voortvloeien worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gedelegeerde budgethouder of worden ter goedkeuring voorgelegd aan het college.

De stad Antwerpen zal 0,5 VTE inzetten voor intakegesprekken, de co-organisatie van events ondernemerschap en de opvolging van de operationele werking van TAKEOFFANTWERP in samenwerking met de AUHA. Hij/zij vormt eveneens de liaison tussen het lokaal beleid en het hoger onderwijs op vlak van ondernemerschap. Daarnaast worden inspanningen geleverd om deze inzet met 0,3 VTE te versterken via bovenlokale projectmiddelen.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0401 - Ondernemingsvriendelijke stad
2LWS040103 - Starters en studenten

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.