Het doel van het eindrapport is het evalueren van het pilootproject “Hitteverklikker” en nagaan hoe een opschaling ervan vorm zou moeten krijgen. Uit de evaluatie kunnen een aantal leerlessen getrokken worden die hieronder kort worden samengevat:
Inhoudelijke leerlessen:
Organisatorische leerlessen:
Strategische leerles:
Conclusie: het gebruik en zelfs de impact van een tool als de Hitteverklikker staat of valt met de meerwaarde die het biedt voor de gebruikers en met het bereik ervan. In zijn huidige vorm biedt de Hitteverklikker voorlopig te weinig meerwaarde t.o.v. de gangbare landelijke weerberichtgeving omdat:
In plaats van de Hitteverklikker in de huidige vorm op te schalen tot een stadsbrede tool, wordt voorgesteld om de hittewaarschuwingen los te koppelen van het bestaande platform en de boodschap via andere kanalen tot bij de doelgroepen te brengen. Deze aanpak leidt tot een aantal beleidsaanbevelingen:
Op 31 januari 2014 (jaarnummer 1019) keurde het college het rapport ‘Opmaak van een hittekaart en studie van het stedelijk hitte-eilandeffect voor Antwerpen’ goed. Hierin werden de uitdagingen van de stedelijke opwarming op het Antwerpse grondgebied onderzocht. Uit deze studie bleek dat het temperatuurverschil tussen de stad en het platteland in de zomermaanden kan oplopen tot 8 à 9 graden Celsius. De studie voorspelde ook dat dit temperatuurverschil in de stad nog met 50% kan toenemen ten gevolge van de klimaatverandering. Dit fenomeen is toe te schrijven aan de de beperkte afkoelingscapaciteit van een bebouwde en verharde omgeving tijdens de nacht. Dit heet het stedelijk hitte-eilandeffect. Hittegolven kunnen in een stad dus méér voorkomen óf langer duren dan voorspeld wordt door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel.
Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de Antwerpenaren. Tijdens een hittegolf wordt hittestress ervaren, wat vooral voor jonge kinderen, ouderen en mensen met medische problemen (cardiovasculair en respiratoir) nefast kan zijn. Volgens berekeningen van het Milieurapport Vlaanderen (MIRA) vielen er tijdens de hittegolven van 2003 en 2010 respectievelijk 2300 en 2400 extra doden ten gevolge van hitte in ons land. Voor Antwerpen zijn er geen concrete cijfers beschikbaar, maar we weten wel dat door het stedelijk hitte-eilandeffect stadsbewoners extra kwetsbaar zijn voor hittestress. Daarom werd in 2014 een lokaal hittemeetpunt op het terrein van het EcoHuis in Borgerhout geïnstalleerd. Gedurende 4 jaar werden op basis van deze data lokale hittevoorspellingen gemodelleerd en waarschuwingen verstuurd naar de betrokken stadsdiensten in geval van een hittegolf. Op 31 januari 2020 (jaarnummer 931) keurde het college het bestek goed om deze opdracht te verlengen tot einde 2025 .
Maar hiermee worden nog steeds niet de meest kwetsbare doelgroepen bereikt. Deze uitdaging werd in 2018 opgepikt door de stuurgroep van de Smart Zone (Sint-Andries) die technologische oplossingen zoekt voor stedelijke uitdagingen. Samen met Stadslab2050 werd een opdracht in de markt gezet om een antwoord te vinden op de vraag: “Hoe kan technologie ingezet worden om tijdens een hittegolf de meest kwetsbare doelgroepen te waarschuwen en hen aan te zetten tot gedragsverandering?” Het resultaat was het pilootproject "Hitteverklikker", een tool die - voortbouwend op het bestaande hittemeetpunt in Borgerhout - de lokale hittevoorspelling koppelt aan een waarschuwingssysteem en de gebruiker aanzet tot gedragsverandering. Er werd een website gemaakt waarop de hittevoorspelling wordt getoond, gekoppeld aan tips en voorzorgsmaatregelen en een interactieve kaart met koele plekken in de wijk Sint-Andries.
De testperiode liep gedurende de zomer van 2019 en werd gevolgd door een uitgebreide evaluatie op basis van gesprekken met medewerkers en interviews bij de gebruikers. Het eindrapport dat nu ter kennisneming wordt gegeven geeft een weerslag van deze evaluatie en somt de lessen op die uit het pilootproject kunnen getrokken worden. Tenslotte worden - op basis van de lessen - een aantal beleidsaanbevelingen geformuleerd met als doel de bestaande stedelijke hittevoorspellingen en -waarschuwingen te optimaliseren.
Het college neemt kennis van het eindrapport "pilootproject Hitteverklikker".
Het college geeft opdracht aan:
Dienst |
Taak |
SW/EMA |
Om het wetenschappelijk fundament van een stedelijke hittevoorspelling verder te onderbouwen door:
|
SW/EMA |
Om de verschillende onderdelen van de bestaande Hitteverklikker te verdiepen en verbeteren door:
|
SSW/EMA, samen met Digipolis, OS |
Om de hittevoorspelling en -waarschuwing te integreren in bestaande communicatiekanalen en op een brede manier toegankelijk te maken door:
|