Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.
Met de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2019 (jaarnummer 00458) werd bepaald dat aan de gemeenteraad per kwartaal kennis wordt gegeven van alle opdrachten op het investeringsbudget waarvoor het geraamde bedrag (excl. btw) de drempel voor de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking overschrijdt.
De aanbestedende overheid stelt het volgende kwalitatieve selectiecriterium vast: de inschrijver toont aan de hand van minstens twee referenties (van de afgelopen 5 jaar) van werken aan monumenten, voor een minimumbedrag van 100.000,00 euro (exclusief btw), dat hij bekwaam is in het vervangen van enkelglas door isolerend enkelglas in een monument, volgens de uitvoeringsspecificaties van het technisch bestek.
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
In toepassing van artikel 41, §1, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht gegund worden bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking omdat het geraamde bedrag van de opdracht zonder belasting over de toegevoegde waarde lager ligt dan 750.000 euro.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van artikel 57 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kan de aanbestedende overheid – wanneer ze de noodzaak daartoe aantoont – een opdracht plaatsen die één of meer vaste gedeelten en één of meer voorwaardelijke gedeelten omvat. Hoewel de sluiting van de opdracht betrekking heeft op de volledige opdracht, is de aanbestedende overheid enkel gebonden door de vaste gedeelten. De uitvoering van de voorwaardelijke gedeelten is afhankelijk van een beslissing van de aanbestedende overheid die aan de opdrachtnemer wordt meegedeeld overeenkomstig de in de opdrachtdocumenten bepaalde modaliteiten. De uitvoering van het voorwaardelijk gedeelte mag de algemene aard van de opdracht niet wijzigen.
In het kader van de uitwerking van het Masterplan voor de zes historische districtshuizen (waaronder ook districtshuis Wilrijk), werd door het college op 19 augustus 2016 (jaarnummer 7303) besloten de lopende restauratiedossiers binnen het masterplan van de historische districtshuizen op te nemen in de aanvraag tot een meerjarenpremieovereenkomst met de Vlaamse overheid.
Op 23 december 2016 werd de meerjarenpremieovereenkomst Masterplan Districtshuizen Antwerpen 2017-2019 goedgekeurd.
Het dossier restauratie Wilrijk werd als aanvraagdossier van een erfgoedpremie volgens de bijzondere procedure in januari 2019 ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed te Antwerpen.
Het dossier werd op 29 maart 2019 inhoudelijk goedgekeurd. Op 24 mei 2019 heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed goedkeuring gegeven om het dossier integraal uit te voeren.
Voor de opdracht 'Districtshuis Wilrijk, restauratie buitenschrijnwerk en isolerend enkel glas' werd in het verleden vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking GAC_2018_00674 uitgeschreven. Op basis van opmerkingen van verschillende inschrijvers, bleek dat het bestek onvoldoende werd uitgewerkt. Omwille van die reden werd geadviseerd om de procedure stop te zetten en de technische bepalingen van het bestek verder uit te werken. Op 21 februari 2020 werd stopzetting van opdracht GAC_2018_00674 voor 'Districtshuis Wilrijk, restauratie buitenschrijnwerk en isolerend enkel glas' goedgekeurd. Met deze nieuwe opdracht werden de opmerkingen verwerkt en wordt het bestek ter goedkeuring voorgelegd.
Er wordt beroep gedaan op een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid. De subsidiebelofte voor dit project is op 24 mei 2019 toegekomen bij de stad Antwerpen.
Het college keurt bestek GAC_2020_01136 voor 'Districtshuis Wilrijk, restauratie buitenschrijnwerk en isolerend enkel glas' goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een 'vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking' wordt uitgeschreven.
Het college beslist een beroep te doen op een erfgoedpremie.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst |
Taak |
GAC |
dit besluit opnemen in de rapportering aan de gemeenteraad onder “dagelijks bestuur” omwille van investeringen > drempel OZVB (exclusief btw) |
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Districtshuis Wilrijk, restauratie buitenschrijnwerk en isolerend enkel glas
|
|
budgetplaats: 5322000000 |
volgt later
|
budgetplaats: 5322000000 |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Districtshuis Wilrijk, restauratie buitenschrijnwerk en isolerend enkel glas - ontvangsten |
|
budgetplaats: 5322000000 |
|