Terug
Gepubliceerd op 23/03/2020

2020_CBS_02592 - Omgevingsvergunning - OMV_2019127080. Fortsteenweg zonder nummer (zn). District Merksem - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02592 - Omgevingsvergunning - OMV_2019127080. Fortsteenweg zonder nummer (zn). District Merksem - Goedkeuring 2020_CBS_02592 - Omgevingsvergunning - OMV_2019127080. Fortsteenweg zonder nummer (zn). District Merksem - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2019127080

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

Stad Antwerpen, Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Fortsteenweg zn te 2170 Merksem-Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 41 sectie B nr. 115K2

Inrichtingsnummer:

20191010-0069 (Dierenverblijfplaats Fort van Merksem)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

Voorwerp van de aanvraag:

exploiteren dierenverblijfplaats: het houden van 2 pauwen, 5 geiten/schapen en 8 damherten op openbaar domein

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

Met de aanvraag wenst de exploitant een bestaand dierenpark te vergunnen.

 

Aangevraagde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

9.1.2

dieren in een publiek toegankelijke inrichting: kinderboerderij en dieren gehouden op een openbaar domein.

15 dieren

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsbeheer/groen en begraafplaatsen

23 december 2019

24 januari 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied met landelijk karakter. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. De woongebieden met een landelijk karakter zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en tevens voor landbouwbedrijven. (Artikel 6 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor dagrecreatie. De gebieden voor dagrecreatie bevatten enkel de recreatieve en toeristische accommodatie, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie. (Artikel 16 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor ambachtelijke bedrijven of gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen. Deze gebieden zijn mede bestemd voor kleine opslagplaatsen van goederen, gebruikte voertuigen en schroot, met uitzondering van afvalproducten van schadelijke aard. (Artikel 8 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De stad Antwerpen vraagt een vergunning voor de exploitatie van een dierenverblijfplaats in het park ‘Fort van Merksem’. Het betreft een bestaand dierenpark in het hart van het domein, dat vergunningsplichtig is geworden als gevolg van een wijziging van de indelingslijst in oktober 2019 (rubriek 9.1.2).


Het in 2010 vernieuwde dierenpark is eerder bescheiden van aard; er worden twee pauwen, vijf geiten of schapen en elf damherten gehouden. De verblijfzone is omringd door een stevige en hoge omheining bestaande uit hekwerk en hout. Het verblijf ligt bovendien in het binnengebied van het fort, dat rondom voorzien is van een brede gracht.


De hokken van dieren zijn gebouwd uit stevig materiaal (hout) en minstens aan één kant open zodat natuurlijke ventilatie ontstaat. Om de veertien dagen worden de stallen uitgemest. De mest wordt samen met het groenafval opgehaald door de stad Antwerpen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het nodig zijn de stallen op een regelmatigere basis proper te maken om geuroverlast te beperken.


Naast een beperkt risico op geurhinder zijn er geen hinderlijke effecten te verwachten voor mens en milieu. De dieren hebben een educatief en recreatief doel en worden niet voor commerciële doeleinden gehouden. De ligging van de stallen ver van bewoning maakt dat de kans op hinder zo goed als onbestaande is. Er zijn geen klachten of opmerkingen gekend bij de toezichthoudende diensten.
Over het algemeen is het fortgebied een relatief rustige locatie met voornamelijk zachte recreatie. Het park wordt sinds kort ook naar voor geschoven als evenementlocatie. Hierbij zijn evenementen met een hoge geluidsproductie en/of hoog bezoekersaantal niet uitgesloten. Mogelijk zullen deze momenten voor stress zorgen bij de dieren, die hun welzijn nadelig zal beïnvloeden. De verantwoordelijke uitbater doet er best aan bij grote en/of luidruchtige evenementen extra toezicht op de dieren te houden en indien nodig bijkomende maatregelen te nemen om het welzijn van dieren te allen tijde te garanderen.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De exploitant wenst een vergunning voor het verder uitbaten van een klein dierenpark in het fort van Merksem. Mits voldaan wordt aan de algemene, sectorale en bijzondere milieuvoorwaarden worden de risico’s en gevolgen voor de mens en het milieu tot een aanvaardbaar niveau beperkt. Er wordt gunstig advies gegeven de vergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubriek

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

9.1.2

dieren in een publiek toegankelijke inrichting: kinderboerderij en dieren gehouden op een openbaar domein.

15 dieren

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

de verantwoordelijke uitbater neemt bij evenementen met hoge bezoekersaantallen, lange duur of hoge geluidsproductie, maatregelen nodig om de stress bij de dieren tot een strikt minimum te beperken;

2.

de stallen worden ten minste om de veertien dagen, maar indien nodig op regelmatigere basis, proper gemaakt zodat te allen tijde geuroverlast en overlast van ongedierte (ratten, vliegen, enzovoort) vermeden wordt.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

3 december 2019

Volledig- en ontvankelijk

23 december 2019

Start openbaar onderzoek

2 januari 2020

Einde openbaar onderzoek

31 januari 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

6 april 2020

Verslag GOA

12 maart 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

2 januari 2020

31 januari 2020

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

de verantwoordelijke uitbater neemt bij evenementen met hoge bezoekersaantallen, lange duur of hoge geluidsproductie, maatregelen nodig om de stress bij de dieren tot een strikt minimum te beperken;

2.

de stallen worden ten minste om de veertien dagen, maar indien nodig op regelmatigere basis, proper gemaakt zodat te allen tijde geuroverlast en overlast van ongedierte (ratten, vliegen, enzovoort) vermeden wordt.

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubriek:

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

9.1.2

dieren in een publiek toegankelijke inrichting: kinderboerderij en dieren gehouden op een openbaar domein.

15 dieren

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 20 maart 2020 voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.