Het beheer van de gracht werd toegewezen aan Water-link. De kosten daarvan worden voor de helft opgenomen door Water-link Antwerpen en Water-link Schoten.
De overdracht is kosteloos voor de stad. De Provincie verklaart zich akkoord om alle kosten van de overdracht te dragen.
De grondstroken te verwerven door de stad worden door de dienst Financiën/Boekhouding/Algemene Boekhouding benoemd als “bedding van de Eethuisbeek” en toegevoegd aan vastgoednummer 21700174 (Salvialei) met vastgoedklasse 220 voor een bedrag van 378,00 EUR.
Artikel 41, 2e lid, 11° van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b . De gemeenteraad is bevoegd om onroerende goederen te affecteren naar het openbaar domein.
Fase |
Actie |
Datum |
Jaarnummer |
Herinschaling onbevaarbare waterlopen en grachten. Interne staathervorming doorbraak 63 |
Gunstig advies gemeenteraad |
16 december 2013 |
747 |
Eethuisbeek deklasseren tot gracht
|
Gunstig advies districtscollege |
12 juni 2014 |
168 |
Gunstig advies College |
27 juni 2014 |
6855 |
|
overdacht en affectatie | gunstig advies districtsraad | 23 januari 2020 | 7 |
Op 8 april 2011 keurde de Vlaamse regering het Witboek Interne Staatshervorming goed. Een van de beginselen van het Witboek is het streven naar minder bestuurslagen per beleidssector. Doorbraak 63, betreffende waterbeleid en waterbeheer, stelt als doel de inschaling van de onbevaarbare waterlopen te herbekijken in samenspraak met de betrokken besturen.
Het Witboek stelt dat de band tussen bestuurlijk niveau (gewest, provincie, gemeente) en waterloopcategorie (1, 2 en 3) blijft, maar dat de overnamepunten kunnen verschuiven.
Het beheer van waterlopen en grachten wordt in het kader van de interne staatshervorming efficiënter ingedeeld.
Het herklasseren van waterlopen is aan te raden omwille van efficiënter waterbeheer. Hiermee wordt de versnippering van waterbeheerders tegengegaan, wat ook voor bewoners meer duidelijkheid brengt.
Op 16 december 2013 (jaarnummer 747) keurde de gemeenteraad de voorstellen voor herinschaling en overdracht aan de provincie Antwerpen goed van verschillende grachten op haar grondgebied. Na goedkeuring en overleg tussen de provincie en de stad werd ook de Eethuisbeek toegevoegd aan deze lijst.
Voor het district Merksem ging het om een deel van de Eethuisbeek in het district Merksem, gelegen op de gemeentegrens met de gemeente Schoten tussen de Eduard Steursstraat (Schoten) en de Lodewijk de Weerdtstraat (Schoten), dat gedeklasseerd werd tot gracht.
Zowel de stad als de gemeente Schoten hebben de gracht aangewezen als gracht van openbaar belang waardoor de gracht in beheer bij de respectievelijke rioolbeheerders werd gegeven.
Om de Eethuisbeek te deklasseren tot gracht bracht het districtscollege van Merksem op 12 april 2014 (jaarnummer 168) en het college op 27 juni 2014 (jaarnummer 6855) gunstig advies uit.
De provincie Antwerpen leverde een opmetingsplan aan met het juiste tracée van de Eethuisbeek en aanduiding van de over te dragen delen aan respectievelijk de stad Antwerpen en de gemeente Schoten.
De Eethuisbeek vormt historisch de grens tussen de stad Antwerpen –District Merksem en de gemeente Schoten. Het werkelijke verloop van de gracht wijkt ter hoogte van de aansluiting aan de Salvialei af van de historische gemeentegrens.
Op 7 mei 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Schoten dat de voorkeur uitgaat naar het aanpassen van de eigendomssituatie aan de werkelijke bedding voor perceel 707T13 (Salvialei) te Schoten, zonder daarmee de gemeentegrens te verleggen.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de overdacht van de gronden van de werkelijke bedding van de Eethuisbeek binnen de bestaande gemeentegrens ter goedkeuring voor.
Door de inschaling van de Eethuisbeek van een waterloop klasse 2 naar een gracht van openbaar belang en de overdracht van het beheer naar de respectievelijke rioolbeheerders is het aangewezen ook de gronden over te dragen aan respectievelijk de stad Antwerpen en de gemeente Schoten, binnen de bestaande gemeentegrens.
De kosten voor het onderhoud van de gracht is toegewezen aan de beheersopdracht van Waterlink.
De verworven gronden worden toegevoegd aan het bovenlokaal openbaar domein van de stad Antwerpen.
Het betreft de percelen, aangegeven op het plan van de landmeter:
Totaaloppervlakte: 378m².
Aan AG VESPA wordt opdracht gegeven de nodige stappen te ondernemen in functie van de opmaak van de notariële akte en de affectatie naar het openbaar domein.
Artikel 6 & 3.2 van de beheersovereenkomst 2019-2024 met AG VESPA, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 november 2019 (jaarnummer 652), bepaalt dat AG VESPA instaat voor de uitvoering en afhandeling van alle in- en uitgaande overdrachten van zakelijke rechten met betrekking tot het Stedelijk patrimonium.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de overdracht van gronddelen ‘bedding van de Eethuisbeek”, district Merksem, goed, zoals aangegeven op de opmetingsplannen van de landmeter-expert, voor een totaaloppervlakte van 378m².
De gemeenteraad keurt de affectatie van de overgedragen gronden in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt goed dat de verworven gronden worden opgenomen in het bovenlokaal openbaar domein van de stad voor een totaaloppervlakte van 378 m².