Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b)
Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en -advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.
Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.
Op 15 december 2017 (jaarnummer 11020) besliste het college om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA.
Op 16 oktober 2019 (jaarnummer 251) adviseerde het managementteam gunstig om aan het college en de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen om de beschuitbakkerij achter het Poldermuseum, gelegen Tolhuisstraat 10-16, 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo kostenloos over te nemen van vzw Fort Lillo en toe te voegen aan de vastgoedportefeuille van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. De stad Antwerpen doet bijgevolg afstand van het voorkooprecht en ziet af van de meerwaardeclausule, zoals bepaald in de oorspronkelijke verkoopsakte van het voormalige districtshuis.
Poldermuseum (Tolhuisstraat 10-16)
Het Poldermuseum werd opgericht in 1959 met als doel zowel het karakter als de geschiedenis van De Antwerpse Polders weer te geven en te bewaren. Tegenwoordig is het een volwaardig heemkundige kring met 34 gedecoreerde stijlkamers, waaronder een dorpscafé, bakkerij, winkel, klaslokaal, die een beeld geven van het leven in de verdwenen dorpen in de Antwerpse polders. Door de groei van de haven zijn verschillende dorpen verdwenen. Om deze dorpen en de gebruiken in gedachten te bewaren, werden voorwerpen verzameld en in een voormalige beschuitbakkerij in Lillo-Fort, waar het Poldermuseum zich sinds 1963 bevindt. De bakkersoven van de oude beschuitbakkerij is nog volledig intact.
Poldermuseum vzw gebruikt de ruimtes, eigendom van de stad Antwerpen, voor haar werking. Naast deze ruimtes gebruikt de vereniging de ruimte waar de bakkersoven zich bevindt, eigendom van vzw Fort Lillo. vzw Fort Lillo vraagt of de stad Antwerpen geïnteresseerd is om deze ruimte, die deel uitmaakt van het voormalige gemeentehuis, kosteloos over te nemen.
Voormalig gemeentehuis van Lillo (Havenmarkt 3)
In de jaren negentig verkocht de stad Antwerpen drie panden langs het Poldermuseum aan vzw Fort-Lillo voor een totaal van 106.250,00 euro. In deze verkopen werden volgende voorwaarden opgenomen: recht van voorkoop voor de stad Antwerpen en een meerwaardeclausule (bij een eventuele herverkoop voor andere dan culturele doeleinden is de meerwaarde voor de stad).
Eind augustus 2019 vond een overleg plaats tussen de heer Goossens, huidig voorzitter van vzw Fort Lillo en AG VESPA. De leden van de vzw oefenen de culturele activiteiten van weleer niet meer uit. Bijgevolg wil hij de mogelijkheid om de eigendommen te mogen verkopen;
In het kader hiervan wordt gevraagd of de stad Antwerpen afstand wil doen van haar voorkooprecht en van de meerwaardeclausule. De vzw Fort Lillo vraagt ook of de stad Antwerpen interesse heeft om de zaal, aanpalend aan het Poldermuseum, kosteloos te verwerven. De vso zal het gebouw vervolgens valoriseren voor een bedrag van 400.000,00 euro, met de voorwaarde dat de toekomstige eigenaars de bestemming voor culturele doeleinden moeten verderzetten.
De beëdigd schatter van AG VESPA adviseert dat de vraagprijs van 400.000,00 euro realistisch is als er geen beperkingen op liggen (zoals het voorkooprecht en de meerwaardeclausule), dus als handelseigendom/feestzaal en mogelijkheid tot woonst.
De stad Antwerpen heeft geen nood aan extra patrimonium (en de bijkomdende onderhoudskosten) in Fort Lillo en ziet af van haar voorkooprecht. Gezien de toekomstige eigenaars verplicht worden om de huidige culturele bestemming te behouden, wordt ook afgezien van de meerwaardeclausule. Deze verplichting zal worden opgenomen in de verkoopsakte.
Beschuitbakkerij
Het Poldermuseum gebruikt de beschuitbakkerij al verschillende jaren kostenloos. Het museumbezoek is zo opgebouwd dat de bezoekers doorheen deze ruimte worden geleid om de andere ruimtes te kunnen bezoeken. Het lijkt bijgevolg interessant om deze ruimte kostenloos in eigendom te nemen. Het jaarlijkse onderhoud wordt geschat op ongeveer 11.000,00 euro (8.000,00 euro eigenaarsonderhoud en 3.000,00 euro huurdersonderhoud).
De beschuitbakkerij maakt sinds jaren deel uit van het poldermuseum, deze niet overnemen zou de werking van het poldermuseum hypothekeren.
Vermits de beschuitbakkerij in het midden op de routing van het museumbezoek gelegen is en er geen bestaande verbinding is tussen de ruimtes op de routing voor en achter de beschuitbakkerij, is stad Antwerpen genoodzaakt deze over te nemen. Indien de beschuitbakkerij niet wordt overgenomen moeten er investeringen gebeuren om de routing aan te passen en is er een museumzaal minder. De geraamde meerkost voor eigenaarsonderhoud en huurdersonderhoud bedraagt respectievelijk 8000 euro en 3000 euro per jaar.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt goed om de beschuitbakkerij, onderdeel van het voormalige gemeentehuis Lillo, gelegen Havenmarkt 3 te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo, achter het Poldermuseum, gelegen Tolhuisstraat 10-16 te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo met vastgoednummer 00762, kosteloos over te nemen van vzw Fort Lillo en toe te voegen aan de vastgoedportefeuille van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. De stad Antwerpen doet bijgevolg afstand van het voorkooprecht en ziet af van de meerwaardeclausule, zoals bepaald in de oorspronkelijke verkoopsakte van het voormalige gemeentehuis.