De tegenstellingen in het college over de beslissing rond de toekomst van de ISVAG-oven in Wilrijk lijken maar niet opgelost te worden. De nodige stappen worden telkens uitgesteld. Eerst zou de conclusie van het RFI tegen 2 december 2019 klaar zijn. Uiteindelijk werd het maart 2020. Tegen 20 maart 2020 moest er een beslissing komen van het CBS. Uiteindelijk werd er op 26 maart niet beslist. Door de corona-crisis wordt het uitblijven van een advies niet automatisch omgezet in een gunstig advies. Terwijl de voorzitter van Isvag (N-VA) voluit de piste van de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk promoot, probeert coalitiepartner Sp.a druk te zetten voor alternatieven in de haven.
vragen:
1)wat is de nieuwe tijdslijn om beslissingen te nemen? Van welke nieuwe factoren zal dit afhangen nu het RFI afgerond is?
2)is er ondertussen voortschrijdend inzicht wat betreft de plannen voor de bouw van overcapaciteit in Wilrijk? Bent u bereid om de Vlaamse doelstellingen inzake vermindering van de restafvalberg na te streven en dus af te stappen van berekeningen op basis van een overschatte bevolkingsaangroei en het argument "dat de mensen nu eenmaal kinnekes blijven kopen".
3)wat is het standpunt van het college over de rol van de overheid inzake afvalverwerking? Bent u van mening dat afvalverwerking in publieke handen moet blijven?
Volgende moties en interpellatie worden tezamen besproken.
Raadsleden Vanbesien, Branders en Klaps stellen hun vragen.
Schepenen Duchateau en Meeuws geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Vanbesien, Branders en Klaps houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.