Voor de vierde keer in twee jaar tijd was er een ernstig incident in de fabriek van Umicore. We mogen weeral van geluk spreken: de brandweer kreeg de brand betrekkelijk snel onder controle. Er vielen geen doden, geen gewonden. De loodraffinaderij lag toevallig stil.
De buurtbewoners die de vlammen uit het dak zagen slaan hebben wel weer een slapeloze nacht gehad. De buurtbewoners mochten weer een piek in de uitstoot van zware metalen verteren. De buurtbewoners moesten weer wachten op informatie en sommigen namen het zekere voor het onzekere en vertrokken met hun kinderen naar familie.
De nabijheid van het Sevesobedrijf Umicore en de woonwijken in Hoboken en Hemiksem blijft een problematische situatie. Er zijn de chronische milieu- en gezondheidsproblemen. En er zijn de acute gevaarsituaties. Na vier incidenten op twee jaar tijd kunnen we niet meer doen alsof het allemaal nog wel meevalt.
In die mate zelfs dat ook de gouverneur extra onderzoek vraagt. Zowel de provinciale als de stedelijke noodplanningsdienst worden bevraagd.
Inmiddels blijkt dat de meetresultaten wel veel slechter zijn dan initieel gecommuniceerd: Voor lood ging het om 1.500 nanogram per vierkante meter, drie keer hoger dan het wettelijk toegestane glijdend jaargemiddelde. Er was tien keer meer arseen dan de streefwaarde en twee keer zoveel cadmium. Dat dat niet gezond is, hoef ik u niet te vertellen.
Buurtbewoners hebben zeer weinig vertrouwen in het bedrijf; dat bleek ook op de bewonersavond. Bij een van de bewoners ontlokte de avond de uitspraak dat het bedrijf misschien maar beter zou verhuizen…
Dat er een grote ongerustheid is, mag dus duidelijk zijn.
Vandaar dat we de volgende vragen aan het college stellen:
- Welke communicatie deed de stad, de brandweer, de politie, Umicore, Be-Alert wanneer naar bewoners?
- Hoe gebeurde de onderlinge afstemming?
- In welke mate was u op de hoogte van de eventuele ernst van de brand en het gevaar voor de volksgezondheid?
- Hoe zal u de veiligheid van de bewoners garanderen bij een evt. volgend incident?
- Zal u stappen zetten naar de Vlaamse overheid om bijkomende veiligheidsmaatregelen te vragen?
- wat heeft het onderzoek dat de gouverneur heeft gevraagd naar de werking van de hulpdiensten opgeleverd?
- wat zijn de bevindingen van de interventieverslagen? Hoe gaat u aan de slag met deze bevindingen?