Voorafgaandelijke opmerking : een interpellatie over ISVAG en de RFI was ingediend voor de raad van maart; gezien die afgeschaft is, dienen we nu voor de raad van april een motie in met betrekking tot hetzelfde onderwerp.
De vergunningsaanvraag van Isvag voor een nieuwe en grotere afvalverbrandingsoven, is met de marktbevraging (Request for Information-RFI) des te meer onder druk te komen staan. Zes bedrijven deden een voorstel. Volgens de conclusies van deze RFI zijn er alternatieven voor de nog te bouwen installatie van Isvag. De technieken die de bedrijven hadden voorgesteld, zijn niet alleen op zich goedkoper dan wat Isvag plant, maar ook milieuvriendelijker door een hogere
energierecuperatie en minder CO2-productie (minder uitstoot tot 100.000 ton CO2 per jaar).
Bovendien kijken de bedrijven naar de haven als locatie. Dit past in de ambitie van de haven om een recyclinghub te worden en allerlei proefprojecten te realiseren in circulaire economie en zorgt ervoor dat de filegevoelige A12 en de omliggende woonwijken worden ontlast van zwaar verkeer.
Het VITO rapport maakt bovendien duidelijk dat deze installaties binnen het vooropgesteld tijdschema gerealiseerd kunnen worden en dat er ook een duidelijk perspectief is op het bekomen van de noodzakelijke eigendoms- of zakelijke rechten:
“Verschillende aanbieders zijn nog geen eigenaar van de grond waarop hun installatie gepland wordt, maar konden wel een letter of intent (LoI) of memorandum of understanding (MoU) voorleggen. Gezien de aard van de marktbevraging (RFI) is dit het maximum dat kon verwacht worden.”.
De herlocatie van de afvalverwerking betekent niet dat warmtenetten op de KMO zone Terbekehof (Wilrijk) of op Bluegate of Nieuw-Zuid (Antwerpen) droog komen te staan. Volgens de VITO studie volstaan warmtepompen die gebruik maken van de restwarmte van de waterzuiveringsinstallaties in Aartselaar en Antwerpen Zuid om deze netten te voeden.
Doordat op andere locaties veel meer energie kan gerecupereerd worden, bracht het Vlaams Energie Agentschap (VEA) op 25 maart 2020 een duidelijk NEGATIEF advies uit op de vergunningsaanvraag. Ook OVAM is zeer kritisch over de nieuwbouwplannen van ISVAG. Sowieso is de toename van verbrandingscapaciteit van afval in tegenstrijd met de algemene doelstelling om minder afval te produceren.
Het huidige schepencollege is over het dossier verdeeld: N-VA heeft altijd vastgehouden aan een nieuwe isvag-oven op de huidige locatie, sp.a heeft in dit dossier dezelfde positie als Groen. Net om die reden is de request for information uitgevoerd. Nu de studie goede punten geeft aan het toekomstgericht scenario in de haven, is de conclusie dan ook glashelder. Maar omdat het college klaarblijkelijk niet in staat is om een toekomstgerichte beslissing te nemen, is het aan de gemeenteraad om dit wel te doen.
Deze corona-tijd mag geen alibi zijn om in dit dossier slechte (of geen) beslissingen te nemen. We betreuren de beslissing van minster Demir om de huidige vergunning extra time te geven tot 2027. Dit getuigt niet van een toekomstgerichte visie op milieu- en afvalbeleid.
Beslissing van de gemeenteraad
De gemeenteraad van Antwerpen geeft de opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen in de raad van bestuur van ISVAG om de vergunningsaanvraag voor de bouw van de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk per onmiddellijk in te trekken.
De gemeenteraad geeft aan het college de opdracht om, op basis van de resultaten van de RFI, alles in het werk te stellen om het alternatief voor de ISVAG-verbrandingsoven op een locatie in de haven te realiseren.
Volgende moties en interpellatie worden tezamen besproken.
Raadsleden Vanbesien, Branders en Klaps stellen hun vragen.
Schepenen Duchateau en Meeuws geven antwoord op de vragen.
Raadsleden Vanbesien, Branders en Klaps houden nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.