Terug
Gepubliceerd op 28/04/2020

2020_IP_00103 - Interpellatie van raadsleden Peter Mertens, Mie Branders: aanpak van corona-crisis in de woonzorgcentra, serviceflats en thuiszorg van het Zorgbedrijf Antwerpen

gemeenteraad
ma 27/04/2020 - 19:30 Virtuele zitting
Verdaagd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_IP_00103 - Interpellatie van raadsleden Peter Mertens, Mie Branders: aanpak van corona-crisis in de woonzorgcentra, serviceflats en thuiszorg van het Zorgbedrijf Antwerpen 2020_IP_00103 - Interpellatie van raadsleden Peter Mertens, Mie Branders: aanpak van corona-crisis in de woonzorgcentra, serviceflats en thuiszorg van het Zorgbedrijf Antwerpen

Motivering

Indiener(s)

Peter Mertens, Mie Branders

Gericht aan

Fons Duchateau

Tijdstip van indienen

vr 17/04/2020 - 17:28

Toelichting

Om een beter zicht te krijgen op de aanpak van de corona-crisis bij de oudste en meest kwetsbare inwoners van onze stad heeft onze fractie de volgende vragen:


  1. Is er een taskforce die de acties coördineert? Uit wie bestaat die en wat waren hun voornaamste bezigheden?

  2. Kan u ons de stand van zaken geven van het aantal besmettingen in de verschillende woonzorgcentra van het Zorgbedrijf? 

  3. In hoeveel centra werd er getest? Hoeveel zullen er nog getest worden? Zijn er woonzorgcentra die niet getest zullen worden? Op welke basis wordt er beslist om al dan niet te testen? 

  4. Wordt er ook getest in de thuiszorg? Zo ja, kan u ons de stand van zaken geven van het aantal besmettingen bij personeel en klanten. Op welke basis wordt er beslist om al dan niet te testen? 

  5. Wat is de stand van zaken van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen? Hoeveel mondmaskers, handschoenen, schorten en gels zijn er voorradig? Volstaat dit? Heeft al het personeel en de senioren ondertussen voldoende toegang tot de beschermingsmiddelen?

  6. Hoe zit het met de personeelsbezetting in het Zorgbedrijf? Wat is de ziektegraad? Waar zijn de grootste noden? Is het een mogelijkheid om studenten uit verpleegkundige en medische richtingen in te schakelen voor de zorg van ouderen? Kan er daarvoor contact opgenomen worden met de Universiteit Antwerpen en de hogescholen?

  7. Hoe evalueert u het beleid rond de beschermingsmaatregelen in de serviceflats? Vanuit verschillende hoeken krijgen we de opmerking van senioren dat er geen overleg was, dat ze zich betutteld voelen. Er is op vele plekken een tekort, of een discontinuïteit aan portiers om de bewoners terug binnen te laten. Dit geeft verwarring en frustratie bij heel wat senioren. Begrijpt u deze frustratie? Op welke manier kan u hieraan tegemoet komen? 

  8. Denkt u dat het mogelijk is om het pro-actieve, preventieve welzijnswerk voor Antwerpse senioren verder op te drijven? Bijvoorbeeld het schrijven van brieven aan vereenzaamde senioren door vrijwilligers, het systematisch en regelmatig opbellen van alle 70-plussers in Antwerpen om te horen hoe het ermee gaat en of er specifieke noden zijn, het heropstarten van een animatie-aanbod, extra ondersteuning bij digitale communicatie?

  9. Ziet u nog lacunes in het beleid?