Schepen,
Eind vorig jaar konden we horen dat de ADOMA zou ophouden te bestaan. Uw voluntaristische zelf nam het over en alras kondigde u aan dat u de ADOMA wil laten vervellen tot een klimaatraad.
Ook op het klimaatcafe in november kondigde u dat idee aan.
Uw boodschap was drieledig: ADOMA wordt niet afschaft (sic), maar er is een verschuiving op drie fronten:
- Versterken: GECORO met meer expertise leefmilieu en klimaat vanuit de visie 'omgevingsraad’.
- Vervellen naar klimaatraad: met een kernteam voor monitoring klimaatplan en governance.
- Verbuurten, waarbij een netwerk van buurthuizen mee ingeschakeld wordt in innovatieve (ook sociale) projecten voor natuur en klimaat.
Intussen weten we dat alvast de GECORO niet de ambitie invult die u mogelijk voor deze raad zag: van een versterking van kennis op vlak van klimaat, energie en duurzaamheid in deze raad is hoegenaamd geen sprake. Het wordt een club van projectontwikkelaars.
En een klimaatplan is er ook nog steeds niet. Ook dat was voor eind vorig jaar aangekondigd. Nochtans blijft de urgentie voor dit plan zeer hoog. Op de voorbereidende studies rond het warmtenet en de strategische energievisie blijft het wachten. De beide studies, die cruciale bouwstenen zijn voor het klimaatplan, zijn reeds vier maal op het college verdaagd, na een eerste keer geagendeerd geweest te zijn in december (!). Vijfde keer, goede keer aanstaande vrijdag?
Als reden voor deze vertraging gaf u mee: ik hecht waarde aan een goed proces. Maar ook op dat vlak schijnt het maar niet te lukken; het voorstel van governance structuur is nu reeds tot drie keer toe verdaagd. Wat dat voorstel van governance structuur is, daar hebben we als oppositie het raden naar. Men zou kunnen denken dat een klimaatraad dit proces gedeeltelijk kan invullen. Hopelijk lukt het vrijdag voor de vierde keer?
Onze fractie heeft de volgende vragen:
- wanneer mogen we eindelijk dat klimaatplan verwachten?
- welke governance structuur heeft u in gedachten? Waar komt de gemeenteraad in deze structuur aan bod? Hoe ziet u uw raadscommissie hier een rol in spelen?
- Welke stappen heeft u reeds gezet om tot een Antwerpse klimaatraad te komen?
- Wat is volgens u de taakstelling van zo'n klimaatraad?
- Hoe ziet u de verhouding tussen de klimaatraad en het beleid, zijnde het college, districten, gemeenteraad?
- Zal deze klimaatraad ook klassieke milieuthema's als biodiversiteit, versnippering, afval, luchtvervuiling, hinder, geluid, ... onder haar hoede nemen? Hoe ziet u betrokkenheid rond deze thema's en de Antwerpenaar? Deze thema's behoren tot de missie van de ADOMA of zoals het op de website staat: "adviesorgaan van de stad Antwerpen voor alles wat natuur, milieu en duurzame ontwikkeling aangaat".