Artikel 56 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur: “Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:
1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.”
De exploitatie in het stadhuis moet een eyecatcher worden die een heropleving van de Grote Markt en omgeving teweeg brengt. De stad Antwerpen zoekt een partner die een hedendaags concept kan integreren in een historische context waarbij de link met het stadhuis en de stad Antwerpen bijzondere aandacht krijgt. Deze partner heeft de nodige ervaring om te zorgen voor een stabiele en duurzame invulling.
AG VESPA/Vastgoed stelt voor om een procedure te organiseren op basis van de volgende voorwaarden:
Voornaamste concessievoorwaarden
1. Voorwerp en bestemming
Inschrijvers hebben de mogelijkheid om een offerte in te dienen voor scenario één en/of twee:
Kelderverdieping (-1) | |
Aard van de activiteiten |
|
Polyvalente ruimte |
|
Opslagruimten |
|
Opwarmkeuken en berging keuken |
|
Toiletten, trappen, afvalberging en circulatieruimten |
|
Gelijkvloers (0): | |
Centrale foyer |
|
Ruimten rond centrale foyer en ruimten zijde Grote Markt |
|
Trappen, vestiaire, lockers, circulatieruimten |
|
2. Niet toegelaten activiteiten
3. Type contract en duurtijd
De concessie wordt afgesloten voor een periode van negen jaar.
De dienstverlening van de concessionaris zal jaarlijks geëvalueerd worden.
Er kan een recht op verlenging voor een periode van negen jaar worden opgenomen in de concessieovereenkomst ingeval de stad Antwerpen het goed voor een zelfde bestemming in concessie wenst te geven en na een positieve evaluatie. Een verlenging zal geschieden aan alsdan te bepalen voorwaarden.
4. Concessievergoeding
5. Waarborg
De concessiehouder dient een waarborg te stellen ten belope van drie maanden concessievergoeding.
6. Belastingen en taksen
Belastingen en andere kosten verbonden aan het gebruik en het genot van het goed, inclusief de onroerende voorheffing gerelateerd aan de exploitatie, zijn ten laste van de concessiehouder.
7. Huurders- en eigenaarsonderhoud
De concessiehouder staat in voor het huurdersonderhoud van de ruimten die hij exclusief in gebruik heeft. De stad Antwerpen staat in voor het eigenaarsonderhoud.
8. Gemeenschappelijke kosten, lasten en huurdersonderhoud gemeenschappelijke delen
Deze kosten zijn verrekend in de geschatte minimale concessievergoeding en omvatten onder meer:
9. Nutsvoorzieningen eigen verbruik
De kosten van het verbruik van onder meer gas, elektriciteit, water en data zullen berekend worden op basis van een verdeelsleutel.
10. Openingsuren
In afwijking van het collegebesluit van 25 oktober 2019 (jaarnummer 8652) wordt thans bepaald dat de concessiehouder de ruimten op het gelijkvloers het ganse jaar voor het publiek moet openstellen tussen 10.00 uur en 18.00 uur en dit van maandag tot en met zaterdag.
11. Inrichting, verbouwingen en werken
De ruimten worden afgewerkt ter beschikking gesteld:
De concessiehouder staat in voor de inrichting van de ruimtes. Hij zal zelf meubels en andere roerende goederen voorzien. Alle inrichtingswerken en meubilairkeuze dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de stad Antwerpen, gezien dezelfde ‘look & feel’ met de overige inrichting noodzakelijk is.
Als gevolg van de bescherming als monument gelden de volgende specifieke voorwaarden:
12. Samenwerking met het stadsbestuur
13. Onderverhuur en sub- concessie
Onderverhuur en het toestaan van een sub-concessie is enkel toegelaten mits voorafgaandelijke goedkeuring van het contract door de stad Antwerpen.
Selectiecriteria
De financieel- economische draagkracht en de beroepsbekwaamheid van de inschrijvers zullen beoordeeld worden op basis van de volgende minimale selectievoorwaarden:
Gunningscriteria
Bij de beoordeling van de offertes houdt AG VESPA rekening met de volgende inhoudelijke en financiële gunningscriteria:
1. Inhoudelijke criteria (totaal op 75 punten)
2. Financiële criteria (25 punten)
Samenstelling offerte
De inschrijver overhandigt aan AG VESPA een offerte met onder meer de volgende documenten:
AG VESPA kan bijkomende documenten opvragen indien dit nodig is.
Onderhandeling en toewijzing
Een jury bestaande uit medewerkers van AG VESPA en de stad Antwerpen beoordeelt de verschillende offertes. De toewijzing zal gebeuren op basis van de totaliteit van alle criteria. De concessie wordt toegewezen aan de best beoordeelde offerte.
Voor de toewijzing kan AG VESPA bijkomende informatie opvragen aan een inschrijver of aan inschrijvers en verzoeken om toelichting te verschaffen. AG VESPA behoudt zich het recht voor om te onderhandelen over de biedingen met het oog op de verbetering. AG VESPA behoudt zich het recht voor niet te onderhandelen.
AG VESPA heeft het recht om de procedure niet te laten doorgaan en desgevallend een andere procedure uit te schrijven.
Indien er niet kan worden overgegaan tot gunning, zal AG VESPA de concessie op de markt aanbieden aan de minimum concessievergoeding en aan dezelfde overige voorwaarden (selectiecriteria en gunningscriteria).
Op 10 juli 2015 (jaarnummer 5992) keurde het college het schetsontwerp voor de restauratie en herinrichting van het stadhuis goed. In dit schetsontwerp krijgen een groot gedeelte van het gelijkvloers en een gedeelte van de kelderverdieping een publiek toegankelijke invulling en bijgevolg exploiteerbaar door een externe partner.
Op 3 augustus 2018 (jaarnummer 7158) keurde het college de prijsvraag voor het aanstellen van een consultant voor advies en begeleiding bij de conceptbepaling van de publieke invulling van de daartoe bestemde gelijkvloerse zones van het Antwerpse stadhuis goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking werd uitgeschreven. Het college keurde ook de gunning goed voor het aanstellen van een consultant voor advies en begeleiding bij de conceptbepaling van de publieke invulling aan Yellow Window nv, Mechelsesteenweg 64/701, 2018 Antwerpen (ondernemingsnummer 0829.117.792).
Het college keurde op 25 oktober 2019 (jaarnummer 8652) principieel goed om een publieke oproep te lanceren voor de exploitatie van de publieke ruimten op het gelijkvloers en de polyvalente ruimte in de kelderverdieping van het stadhuis teneinde het stadhuis te verlevendigen, waarbij rekening gehouden wordt met volgende voorwaarden: historische context, laagdrempeligheid, belevingswaarde, relatie tot lokale horeca, uitstraling, neutraliteit, financiële bijdrage, ervaring en financiële draagkracht.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Specifiek met betrekking tot het stedelijk patrimonium zijn onder andere volgende artikels van toepassing:
Het college keurt principieel goed dat, op basis van de criteria zoals beschreven in de rubriek 'argumentatie', een gepaste procedure wordt opgestart voor de toewijzing van een concessie en dat er vervolgens een contract zal worden afgesloten met de concessionaris met betrekking tot de publieke ruimten in de kelderverdieping en op het gelijkvloers van het stadhuis volgens voornoemde voornaamste voorwaarden.
Het college geeft opdracht aan
Dienst | Taak |
---|---|
AG VESPA | De procedure organiseren en afhandelen. De overeenkomst afsluiten. |