Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Schroeilaan is een bovenlokale straat. De Berkenrodelei is een lokale straat.
Het college is bevoegd voor bovenlokale straten en de mobiliteitsvoorwaarden.
Inleiding
De opdracht situeert zich in de wijk ‘Hoboken Noord’ in het district Hoboken. Het projectgebied omvat een deel van Schroeilaan (parkeerstrook en deel rijweg langs zijde spoor ter hoogte van kruispunt Berkenrodelei), een deel van de Berkenrodelei (voet- en fietspaden ter hoogte van de spoorwegovergang) en de stationsparking langs en achter het voormalige stationsgebouw.
Planningscontext
Het plangebied is gelegen binnen het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) en in de afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen.
Er zijn geen actieve of geldende BPA's (Bijzonder Plan van Aanleg) of RUP's (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) van toepassing. De zone is geen onderdeel van een actueel masterplan of beeldkwaliteitsplan.
De projectzone valt gedeeltelijk binnen het speelruimteweefsel 'Hoboken Noord' en staat omschreven als gewenst park/groene ruimte en doorsteken (tunnels) langsheen het spoor.
Het projectgebied ligt deels op openbaar domein. De gronden waarop de Schroeilaan zich bevindt, zijn momenteel nog in eigendom van ‘Woonhaven Antwerpen’, maar zullen worden overgedragen/verkocht aan de stad Antwerpen. De stationsparking is eigendom van de NMBS/INFRABEL.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Karakter
Groen
Mobiliteit
Gebruik
Techniek
Algemene randvoorwaarden
Mobiliteitsvoorwaarden
Ambitie
Herinrichten en opwaarderen van de stationsomgeving van Hoboken tot een kwalitatieve, praktische en aangename gebruiks- en verblijfsruimte voor reizigers en buurtbewoners. Vernieuwen, structureren en vergroenen van de stationsparking met voldoende aandacht voor de verschillende vervoersmodi die op deze plek samenkomen. Vermeerderen van het aantal parkeerplaatsen, zowel voor fietsers als voor auto’s . Inrichten van een aantrekkelijk en praktisch stationsplein met ruimte voor groen en zitgelegenheden.
Concept
Er werd een concept voorgelegd waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
1. Basis
De ontsluiting van het projectgebied gebeurt via de Berkenrodelei en de Schroeilaan. Om het verkeer vlotter te laten verlopen, wordt de opstelstrook om links af te slaan vanuit de Schroeilaan verlengd. Langs beide spoorzijden wordt een parking en fietsenstallingen voorzien. Het velostation langs de Berkenrodelei wordt behouden. Binnen het projectgebied worden drie kleinschalige stationspleintjes voorzien met voldoende zitgelegenheid.
2. Parkeren
Binnen het projectgebied worden 102 parkeerplaatsen voorzien. Dit is een stijging met 34 plaatsen ten opzichte van de huidige situatie.
Voor fietsers worden er 196 overdekte staanplaatsen voorzien, gespreid over drie stallingen. Dit is een stijging met 124 plaatsen ten opzichte van de huidige situatie. Aanvullend op de fietsenstallingen worden nog twee overdekte dropzones voorzien voor scooty’s en andere vormen van deelmobiliteit.
3. Materialisatie (half)verharding
Er wordt in heel het plangebied gebruik gemaakt van standaardmaterialen, met uitzondering van de stationspleintjes. Hiervoor wordt een hoogwaardigere bestrating gebruikt met een afwerking van merwebasalt. De fietspaden worden uitgevoerd in bitumineuze verharding, de voetpaden in standaard betonstraatstenen en de parkeervakken in straatkeien met waterdoorlatende voeg. Voor de parkeervakken achteraan de parking langs de Schroeilaan wordt geopteerd voor lineaire grasbetondallen.
4. Groenbalans
Er worden 61 nieuwe bomen voorzien binnen het plangebied. Dit zijn er 51 meer dan in de bestaande toestand. De bestaande bomen langs de beek en op de stationsparking zullen gekapt worden. De nieuwe bomen worden voorzien op de parking achter het stationsgebouw, in de groenvakken van de stationspleintjes en langs de parkeerstrook van de Schroeilaan.
Ongeveer 27% (= 2.975m²) van het plangebied blijft onverhard. Het betreft hier de groenvakken op de stationspleintjes, een deel van de parkeervakken, de spoorberm en een brede grasstrook tussen de parking en de Schroeilaan.
5. Stationspleintjes
Het concept voorziet drie kleinschalige stationspleintjes, gespreid over het plangebied.
Het stationsplein langs de Schroeilaan omvat vier groenvakken die afgeboord worden met lineaire betonnen zitbanken, een overgang naar het perron onder de vorm van trappen en een helling en een fietsenstalling centraal op het plein. Het stationsplein langs de Berkenrodelei omvat twee groenvakken met lineaire betonnen zitbanken, een velostation en fietsenstallingen. Dit plein wordt doorsneden door de toegangsweg naar de achterliggende parking. Om foutparkeren tegen te gaan, wordt deze toegangsweg afgeboord door middel van paaltjes. Het derde stationsplein bevindt zich achter de parking ter hoogte van de overgang naar de Commandant van Laethemstraat en omvat 1 groenvak, betonnen zitbanken en trappen die toegang verschaffen tot het perron.
6. Verlichting
De verlichting binnen het plangebied wordt vernieuwd. Langs de Schroeilaan worden er standaard verlichtingspalen voorzien van het type ‘Luma Indal’, op de stationspleintjes en op de parking wordt gewerkt met rondstralers (type ‘Metronomis’). De fietsenstallingen worden verlicht door middel van geïntegreerde ledstrips.
7.Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De stationsomgeving van Hoboken ligt in een zone waar het rioleringsstelsel optimaal gemengd aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gemengd systeem in combinatie met doorgedreven bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld. In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.
8. RWA (regenwaterafvoer) en DWA (droogwaterafvoer)
De gemende riolering langs de Schroeilaan en Berkenrodelei blijft behouden. Regenwater dat op de stationspleintjes terecht komt wordt afgevoerd naar de nabijgelegen gracht (zijde stationsgebouw). Langs de Schroeilaan wordt de afvoer geregeld door middel van straatkolken die aangesloten worden op de bestaande riolering. Ter hoogte van het stationsplein aan de Berkenrodelei staat een onderdoorpersing onder de spoorweg gepland voor RWA.
9. Brandweer
Het voormalig stationsgebouw, momenteel een woning, is bereikbaar tot op 4m van de gevel. De toegangsweg naar de parking achter het stationsgebouw wordt zo ingericht dat deze gebruikt kan worden voor de brandweerontsluiting vanuit de Commandant van Laethemstraat. De minimale draaicirkels worden overal gerespecteerd.
10. Techniek
De nutskasten blijven gegroepeerd op hun huidige locatie langs de Schroeilaan en worden aan het zicht onttrokken door middel van hekwerk met klimop. De spoorwegovergang wordt verbreed waardoor er een volwaardig fiets- en voetpad gerealiseerd kan worden langs beide zijden van de Berkenrodelei. Hiervoor dienen de seinlichten de bareel verplaatst te worden. De glascontainers langs de Schroeilaan worden ondergronds gebracht.
Het infomoment voor de bewoners vond plaats op 6 juli 2020.
fase | actie | datum | jaarnummer |
adviezen | coördinatieoverleg openbaar domein infomoment bewoners seniorenraad | 4 mei 2020 6 juli 2020 6 juli 2020 |
Het districtscollege van Hoboken wenst de stationsomgeving van Hoboken op te waarderen tot een kwalitatieve en multimodaal ontsloten mobiliteitshub met meer parkeermogelijkheden, kwalitatieve fietsenstallingen en voldoende groen. Ook het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Schroeilaan en het kruispunt met de Berkenrodelei dient nagestreefd te worden.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de projectdefinitie en het concept ter goedkeuring voor.
Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 2HOB010101M01582/224/5062500000/2100 en 2200 voor Hoboken en 2LMS010104A00000/224/5153000000/2100 en 2200.
4 mei 2020
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft een gunstig advies op voorwaarde dat:
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden.
Dit zal verder verfijnd worden in de volgende fase en gebeuren waar nodig in kader van circulatie. Niet op niveau van iedere parkeerplaats. Hierbij zal de beschikbare info van draaiboeken gehanteerd worden.
Dit zal hopelijk in de volgende fase verder onderzocht worden.
Dit zal in de volgende fase verder uitgewerkt worden.
Dit zal in de volgende fase verder afgestemd worden.
Dit zal in de volgende fase verder bijgesteld worden.
Dit zal in de volgende fase verder bijgesteld worden.
Dit zal in de volgende fase verfijnd worden.
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden.
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden via mobiliteit en het Vlaams Gewest.
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden.
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden. Geen specifieke richtlijnen wat betreft aantallen vanuit de stad. Misschien onderzoeksresultaten beschikbaar bij de NMBS/INFRABEL.
Dit was reeds voorzien aan de zijde van het centrum.
De dienst Mobiliteit raadt aan hiervoor ook een fietsenstalling te plaatsen ter hoogte van de overgangszone op het domein van de NMBS/INFRABEL. De toekomstige fietsstraat Commandant Van Laethemsstraat betreft de aangewezen route om verkeersveilig, via de Berkenrodelei , de stationsomgeving te bereiken. Dit zonder achteruitrijdende auto’s vanuit haakse parkeerpockets op privé terrein.
Dit zal in de volgende fase verder onderzocht worden.
Dit valt buiten het project maar zal voorgelegd worden bij de NMBS/INFRABEL.
Er is nog geen zicht op welk project eerst wordt uitgevoerd. In beide gevallen zal er een tijdelijke overgangsstrook komen in kasseiverharding, want ook brandweg en moet voldoende aslast kunnen dragen.
Dit valt buiten het project maar zal voorgelegd worden bij de NMBS/INFRABEL.
Het college keurt de projectdefinitie en concept (4 mei 2020) voor de wegeniswerken van de Stationsomgeving Hoboken in de Berkenrodelei en Schroeilaan, district Hoboken, goed.
Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/PR/ONT | Opdracht aan Water-link: opmaken ontwerpmaatregelen voor infiltratie Na de inspraakprocedure concept uitwerken tot een definitief ontwerp en indien vereist een archeologienota laten opmaken |
SW/Mobiliteit | draft signalisatieplan opmaken |
bestuurscoördinator district | communicatie en participatietraject organiseren |