Terug
Gepubliceerd op 26/10/2020

2020_CBS_08720 - Omgevingsvergunning - OMV_2020092582.Karel Rogierstraat zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08720 - Omgevingsvergunning - OMV_2020092582.Karel Rogierstraat zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_08720 - Omgevingsvergunning - OMV_2020092582.Karel Rogierstraat zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020092582

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV Van Laere met als adres Antwerpsesteenweg 320 te 2070 Zwijndrecht

Ligging van het project:

Karel Rogierstraat zn te 2000 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 11 sectie L - openbaar domein

Inrichtingsnummer:

20200804-0063 (Tegenbemaling kooldok)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van een tijdelijke bronbemaling en de behandeling van het opgepompte grondwater

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft een bemaling met zuivering om verspreiding van een verontreiniging tegen te gaan door de bemaling van het Kooldok.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.6.3.1°b)

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater, waarbij het effluentwater één of meer gevaarlijke stoffen bevat in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II., met een effluent tot en met 5 m³/uur;

0,63 m³/uur

53.2.2°a)

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1°, met een netto opgepompt debiet van maximum 30.000 m³ per jaar of een maximale verlaging van het grondwaterpeil tot vier meter onder maaiveld;

5.475,00 m³/jaar

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Vlaamse Milieumaatschappij, afvalwater en lucht

21 augustus 2020

7 oktober 2020

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Stedenbouwkundige vergunningen

21 augustus 2020

31 augustus 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel  8: zone voor publiek domein - (pu).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets


Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Tussen de Waalse- en de Vlaamsekaai is het project ‘Gedempte Zuiderdokken Antwerpen’ gepland. Fase 1, realisatie van de ondergrondse parking Steendok, werd reeds vergund en is in uitvoering. Fase 2 betreft de aanleg van de ondergrondse parking Kooldok (OMV_2020091048).

Binnen de invloedstraal van de bemaling van het Kooldok liggen verschillende bij OVAM gekende dossiers. Deze worden uitgebreid besproken in een nota ‘Impact bemaling op grondwaterverontreinigingen’ en hieruit blijkt dat er milderende maatregelen (retourbronnen en tegenbemaling) noodzakelijk zijn om een onaanvaardbare verplaatsing van verontreiniging tegen te gaan.

Deze aanvraag handelt enkel over de tegenbemaling ter hoogte van OVAM-dossier 18694, gelegen ter hoogte van de Karel Rogierstraat en Marnixplaats. Aangezien deze verontreiniging te ver van de bemaling van het Kooldok gelegen is, wordt er hier geen gebruik gemaakt van retourbronnen maar wordt verspreiding van de verontreiniging beperkt door een tegenbemaling.

De laatste monitoringsresultaten voor OVAM dossier 18694 dateren reeds van 2012. Daarom is er door de exploitant een herbemonstering uitgevoerd om de huidige verontreinigingssituatie te bepalen. Aangezien er nog een significante restverontreiniging aanwezig blijkt te zijn, wordt er een tegenbemaling geplaatst.

De noodzakelijke tegenbemaling bestaat uit één bemalingsbron met een filterstelling tussen -1,0 en -4,0 mTAW. Uit een uitgevoerde studie blijkt dat door aan een debiet van circa 0,5 m³/uur te pompen de verontreiniging reeds ter plaatse wordt gehouden. Het opgepompte water zal in functie van de kwaliteit gezuiverd moeten worden vooraleer het in de riolering geloosd kan worden. Het opgepompte jaardebiet door één onttrekkingsbron bedraagt aldus 5.475 m³/jaar (inclusief 25% reserve).

De zuiveringsinstallatie zal bestaan uit een stripperinstallatie met luchtzijdig koolfilter (LAK). De grondwaterzuiveringsinstallatie is opgebouwd in een 20 ft container (6 x 2,5 m²) met LAK op dak. Er wordt geopteerd voor een open grondwaterzuiveringsinstallatie (minder kans op verstopping/storing), twee strippers in serie en hoge adsorptiegraad op LAK. De zuivering kan een debiet van 0,50 m³/uur aan.

De volgende lozingsnormen worden aangevraagd:

parameter

gevraagd

IC

toegestaan

Minerale olie

500 µg/l

/

500 µg/l

BTEX

10 µg/l (ind) en 20 µg/l (som)

benzeen:10 µg/l; tolueen: 90 µg/l; ethylbenzeen: 5 µg/l; xyleen: 4 µg/l.

10 µg/l (ind) en 20 µg/l (som)

MTBE

100 µgl

/

100 µg/l

Fe

16 mg/l

/

Geen norm

 

De gevraagde lozingsnormen kunnen toegestaan worden. Fe is geen gevaarlijke stof volgens bijlage 2C ‘Lijst van gevaarlijke stoffen voor lozing in aquatisch milieu’ volgens Vlarem II en moet niet genormeerd worden.

De tegenbemaling zal opgestart worden vanaf de opstart van de bemaling van het Kooldok. De grondwaterkwaliteit ter hoogte van het lozingspunt in de Karel Rogierstraat zal periodiek worden opgemeten en gecontroleerd tijdens de werking van de tegenbemaling.

MER-ontheffing:

In toepassing van artikel 4.3.3 §3 2° van het Decreet van 18 december 2002 betreffende milieu- en veiligheidsrapportage en het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage werd een ontheffingsdossier opgesteld. Het project is onderworpen aan de MER-plicht volgens rubriek 10 b)  en 10 o) van bijlage II van het besluit m.n. ‘Stadsontwikkelingsprojecten’ en ‘Werken voor het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater.’ Het project valt dan ook onder bijlage II. Dit gaf de initiatiefnemer de mogelijkheid een ontheffingsdossier aan te vragen via een gemotiveerd onderzoek. Deze gemotiveerde vraag werd positief beantwoord door de dienst MER waarbij een ontheffing werd bekomen die geldig is vanaf 20 februari 2017 gedurende een periode van 4 jaar.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de voorgestelde vergunningsvoorwaarden, is deze aanvraag in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt voorwaardelijk positief advies gegeven de vergunning te verlenen vanaf de start van de bemaling voor een periode van 20 maanden.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.6.3.1°b)

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater, waarbij het effluentwater één of meer gevaarlijke stoffen bevat in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II., met een effluent tot en met 5 m³/uur;

0,63 m³/uur

53.2.2°a)

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1°, met een netto opgepompt debiet van maximum 30.000 m³ per jaar of een maximale verlaging van het grondwaterpeil tot vier meter onder maaiveld;

5.475,00 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Lozingsnormen

parameter

toegelaten lozingsnorm

Minerale olie

500 µg/l

BTEX

10 µg/l (ind) en 20 µg/l (som)

MTBE

100 µg/l


2.

De start- en stopdatum van de bemaling wordt gemeld aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be). 

3.

De kwaliteit van het bemalingswater moet periodiek worden opgevolgd:

  • de eerste 2 maanden wekelijks;
  • volgende 2 maanden 2 x per maand;
  • nadien maandelijks.

 De resultaten van de analyses worden bezorgd aan de dienst omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) en Milieu-interventie (mi@antwerpen.be).

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

5 augustus 2020

Volledig en ontvankelijk

21 augustus 2020

Start openbaar onderzoek

31 augustus 2020

Einde openbaar onderzoek

29 september 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

4 december 2020

Verslag GOA

 15 oktober 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

31 augustus 2020

29 september 2020

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken. 

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Lozingsnormen

parameter

toegelaten lozingsnorm

Minerale olie

500 µg/l

BTEX

10 µg/l (ind) en 20 µg/l (som)

MTBE

100 µg/l


2.

De start- en stopdatum van de bemaling wordt gemeld aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be);

3.

De kwaliteit van het bemalingswater moet periodiek worden opgevolgd:

  • de eerste 2 maanden wekelijks;
  • volgende 2 maanden 2 x per maand;
  • nadien maandelijks.

 De resultaten van de analyses worden bezorgd aan de dienst omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) en Milieu-interventie (mi@antwerpen.be).

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.6.3.1°b)

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater, waarbij het effluentwater één of meer gevaarlijke stoffen bevat in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II., met een effluent tot en met 5 m³/uur;

0,63 m³/uur

53.2.2°a)

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1°, met een netto opgepompt debiet van maximum 30.000 m³ per jaar of een maximale verlaging van het grondwaterpeil tot vier meter onder maaiveld;

5.475,00 m³/jaar

 


Artikel 4

Het college beslist de vergunning te verlenen vanaf de start van de bemaling voor een periode van 20 maanden.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.