Terug
Gepubliceerd op 26/10/2020

2020_CBS_08722 - Omgevingsvergunning - OMV_2020079610. Van Duyststraat 246-248. District Deurne - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08722 - Omgevingsvergunning - OMV_2020079610. Van Duyststraat 246-248. District Deurne - Goedkeuring 2020_CBS_08722 - Omgevingsvergunning - OMV_2020079610. Van Duyststraat 246-248. District Deurne - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020079610

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

AUTOGEMB AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF VOOR VASTGOEDBEHEER EN STADSPROJECTEN - VESPA met als adres Paradeplein 25 te 2018 Antwerpen

Ligging van het project:

Van Duyststraat 246-248 te 2100 Deurne-Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 27 sectie A nrs. 116D3 en 116E3

Inrichtingsnummer:

20200617-0040 (Project De Bever te Deurne - bemaling)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van een bronbemaling voor bouwkundige werken + bijstellingen

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag omvat een tijdelijke bemaling van het grondwater technisch noodzakelijk voor de realisatie van een bouwproject.

 

Aangevraagde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

50 m³/uur

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

65.106 m³/jaar

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Afwijking voorwaarden:

1) afwijking op Bijlage 4.2.5.1. Controle-inrichting voor lozingen van afvalwaters; 

2) afwijking op Bijlage 4.2.5.2. Controle en beoordeling van de meetresultaten op lozingen van bedrijfsafvalwater en koelwater;

3) afwijking op de lozingsnormen.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

1) staalnamekraantje + debietmeter (meetinrichting tijdelijke bemaling);

2) verhoogde lozingsnormen.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Vlaamse Milieumaatschappij, afvalwater en lucht

23 juli 2020

31 augustus 2020

Voorwaardelijk gunstig

Vlaamse Milieumaatschappij, grondwaterbeheer

23 juli 2020

1 oktober 2020

Voorwaardelijk gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Op initiatief van AG VESPA worden de bestaande prefab-schoolgebouwtjes in de Van Duyststraat gesloopt en vervangen door een nieuwbouwproject (project De Bever) waarin onderdak zal worden geboden aan een kleuterschool, een stedelijke basisschool en een afdeling van de Academie Deurne. De omgevingsvergunning voor dit project werd reeds verleend door het college op 13 maart 2020 (referentie OMV 2019101379). Het project omvat een beperkte kelderverdieping met lift waardoor een uitgraving noodzakelijk is. Om deze uitgraving van circa 90 m² droog te kunnen uitvoeren zal bemaling noodzakelijk zijn. Op basis van de uitgevoerde bemalingsstudie (AGT, Project De Bever, juni 2020) wordt aangenomen dat het normale grondwaterpeil ongeveer +2,9 TAW bedraagt, bijgevolg is een tijdelijke grondwaterverlaging nodig van 1,9 m voor de kelder en 3,0 m voor de liftput. De invloedstraal van de bemaling wordt ingeschat op 330 meter (5 cm-grens).

Het geschatte debiet van de bemaling bedraagt initieel 31,6 m³/uur en evolueert op een aantal weken naar een debiet van 20,1 m³/uur. Wanneer gedurende 2 weken bijkomend bemaald wordt ter hoogte van de liftput, verhoogt het debiet tijdelijk naar 49,7 m³/uur (bij opstart) en tot 35,8 m³/uur. Het totaal volume opgepompt grondwater over de gehele bemalingsperiode van circa 120 dagen bedraagt ongeveer 65.106 m³. De aanvrager verwacht te kunnen starten op 1 november 2020.

Retourbemaling is technisch niet uitvoerbaar gezien de dichte bebouwing rondom de projectsite en doordat het bemalingswater belucht zal zijn. Het dichtstbijzijnde oppervlaktewater waarin geloosd kan worden is het Albertkanaal op ongeveer 480 meter in vogelvlucht of het Lobroekdok op circa 900 meter. Het is inderdaad, gelet op de vele obstakels, technisch weinig realistisch om op dergelijke afstand te lozen. Bijgevolg wordt door de deskundige aangeraden om het bemalingswater in de riolering te lozen. Dit is in dit geval verdedigbaar, wel dient op voorhand schriftelijke toestemming gevraagd te worden aan de rioolbeheerder (een saneringscontract werd afgesloten met Aquafin en maakt deel uit van het dossier). Ook moet in acht genomen worden dat de concentratie arseen in het bemalingswater hoger zal liggen dan het indelingscriterium (5 µg/l), waardoor het bemalingswater als bedrijfsafval beschouwd wordt.

Aandacht moet ook gaan naar de mogelijke impact op mogelijke grondwaterverontreinigingen in de invloedsfeer van de bemaling (versnelde verplaatsing, mogelijk oppompen). Dit aspect werd in de studie onderzocht en op basis van de OVAM-dossiers werd geconcludeerd dat de bemaling een beperkte impact kan hebben op de meest nabijgelegen verontreinigde zone (Bisschoppenhoflaan/Torremansstraat). Rekening houdend met de retardatiefactor van MTBE verwacht de deskundige dat de verontreiniging 11,5 meter wordt verplaatst. De andere verontreinigingen worden minder ver aangetrokken. De verplaatsing is richting het openbaar domein en bereikt de overkant van de straat niet. Er worden bijgevolg geen nieuwe receptoren bereikt. Vermits de te verwachten verplaatsing het voorziene saneringsconcept niet in het gedrang brengt en er geen nieuwe receptoren bereikt worden, wordt in de bemalingsstudie besloten dat de bemaling niet onverenigbaar is met het dossier BOFAS 7038/OVAM 82602 en de bemaling kan plaatsvinden (BOFAS heeft bevestigd dat zij akkoord gaan met deze visie). Met deze aannames kan akkoord gegaan worden, al moet worden opgemerkt dat er wel onzekerheid blijft met betrekking tot de omliggende verontreinigingen. Mogelijk zitten de verontreinigingen in werkelijkheid al verder dan aangenomen en beschreven in de OVAM-dossiers, een monitoring is dan ook aangewezen.

De aanvraag omvat enkele verzoeken tot afwijkingen van de algemene en sectorale voorwaarden:

 

1) afwijking op Bijlage 4.2.5.1. Controle-inrichting voor lozingen van afvalwaters => aangezien het een tijdelijke bemaling en een tijdelijke lozing betreft, wordt er geen meetgoot en speciale meetapparatuur geplaatst, enkel een staalnamekraan voorzien, de debietmeter die geplaatst wordt is conform Vlarem II artikel 5.53.3.2. §12 (meetinrichting tijdelijke bemaling); 

2) afwijking op Bijlage 4.2.5.2. Controle en beoordeling van de meetresultaten op lozingen van bedrijfsafvalwater en koelwater => staalname bemalingswater voor opstart en gedurende bemaling door middel van staalnamekraantje op collector;

3) afwijking op de lozingsnormen: gezien in de omgeving van de projectsite van nature verhoogde concentraties arseen voorkomen in het grondwater, en enkele grondwaterverontreinigingen BTEX en minerale olie voorkomen, worden verhoogde lozingsnormen aangevraagd.

 

In het advies van de VMM worden de gevraagde afwijkingen gunstig geadviseerd, een controlemogelijkheid bestaande uit een staalnamekraan volstaat.

Volgende lozingsnormen worden voorgesteld:

arseen: 50 microgram/liter;

BTEX (ind): 10 microgram/liter;

BTEX (som): 20 microgram/liter;

minerale olie: 500 microgram/liter. 

 

Bijkomend dient de exploitant een monitoring van de grondwaterstand ter hoogte van de Bisschoppenhoflaan te voorzien tegenover het OVAM-dossier 82602 (minstens 1 maand voor opstart van de bemaling en gedurende de termijn van de bemaling).

Naast de debietmeters dient de exploitant eveneens de kwaliteit van het grondwater te controleren. Als de kwaliteit van het grondwater een huishoudelijk gebruik toelaat, plaatst de exploitant een aftapmogelijkheid volgens volgende eisen:

- Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

- Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

- De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

- De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer. 

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de algemene en sectorale vergunningsvoorwaarden, is deze aanvraag in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt positief advies gegeven de vergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

50 m³/uur

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

65.106 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Als de kwaliteit van het grondwater een huishoudelijk gebruik toelaat plaatst de exploitant een aftapmogelijkheid volgens volgende eisen:

- Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

- Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

- De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

- De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer. 

2.

in afwijking op bijlage 4.2.5.1 (controle-inrichting voor lozingen van afvalwaters) en bijlage 4.2.5.2 (controle en beoordeling van de meetresultaten op lozingen van bedrijfsafvalwater en koelwater) dient de exploitant een staalnamekraan te plaatsen. 

3.

Volgende lozingsnormen zijn van toepassing:

arseen: 50 microgram/liter;

BTEX (ind): 10 microgram/liter;

BTEX (som): 20 microgram/liter;

minerale olie: 500 microgram/liter.

4.

De start- en stopdatum van de bemaling wordt gemeld aan VMM via het mailadres grondwater.ant@vmm.be, aan de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) en aan de opdrachtgever van de sanering van OVAM-dossier 82602 (BOFAS).

5.

De stand van elke debietmeter wordt minstens volgens volgende frequentie genoteerd in een logboek dat steeds ter inzage ligt op de werf:

- in de eerste week van elke nieuwe bemalingsfase (overeenkomstig een nieuw bemalingspeil): vijfmaal;

- voor de overige periode: maandelijks.

6.

Het grondwaterpeil dient opgevolgd te worden in minstens één peilbuis t.h.v de bouwput met filterstelling in de laag waaruit gepompt wordt. Het grondwaterpeil wordt opgemeten en genoteerd in een logboek dat ter inzage ligt op de werf, minstens met volgens volgende frequentie:

- voor opstart van de bemaling: éénmaal;

- in de eerste week van elke nieuwe bemalingsfase (overeenkomstig een nieuw bemalingspeil): vijfmaal;

- voor de overige periode: maandelijks.

7.

Monitoring van het grondwaterpeil ter hoogte van de Bisschoppenhoflaan tegenover OVAM-dossier 82602: 

- minstens uurlijkse meting vanaf 1 maand voor opstart van de bemaling en gedurende de bemaling.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

1 juli 2020

Volledig en ontvankelijk

23 juli 2020

Start openbaar onderzoek

2 augustus 2020

Einde openbaar onderzoek

31 augustus 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

5 november 2020

Verslag GOA

2 oktober 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

2 augustus 2020

31 augustus 2020

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.


Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Als de kwaliteit van het grondwater een huishoudelijk gebruik toelaat plaatst de exploitant een aftapmogelijkheid volgens volgende eisen:

- Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

- Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

- De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

- De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.

2.

in afwijking op bijlage 4.2.5.1 (controle-inrichting voor lozingen van afvalwaters) en bijlage 4.2.5.2 (controle en beoordeling van de meetresultaten op lozingen van bedrijfsafvalwater en koelwater) dient de exploitant een staalnamekraan te plaatsen.

3.

Volgende lozingsnormen zijn van toepassing:

arseen: 50 microgram/liter;

BTEX (ind): 10 microgram/liter;

BTEX (som): 20 microgram/liter;

minerale olie: 500 microgram/liter. 

4.

De start- en stopdatum van de bemaling wordt gemeld aan VMM via het mailadres grondwater.ant@vmm.be, aan de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) en aan de opdrachtgever van de sanering van OVAM-dossier 82602 (BOFAS).

5.

De stand van elke debietmeter wordt minstens volgens volgende frequentie genoteerd in een logboek dat steeds ter inzage ligt op de werf:

- in de eerste week van elke nieuwe bemalingsfase (overeenkomstig een nieuw bemalingspeil): vijfmaal;

- voor de overige periode: maandelijks.

6.

Het grondwaterpeil dient opgevolgd te worden in minstens één peilbuis t.h.v de bouwput met filterstelling in de laag waaruit gepompt wordt. Het grondwaterpeil wordt opgemeten en genoteerd in een logboek dat ter inzage ligt op de werf, minstens met volgens volgende frequentie:

- voor opstart van de bemaling: éénmaal;

- in de eerste week van elke nieuwe bemalingsfase (overeenkomstig een nieuw bemalingspeil): vijfmaal;

- voor de overige periode: maandelijks.

7.

Monitoring van het grondwaterpeil ter hoogte van de Bisschoppenhoflaan tegenover OVAM-dossier 82602: 

- minstens uurlijkse meting vanaf 1 maand voor opstart van de bemaling en gedurende de bemaling.

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

50 m³/uur 

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

65.106 m³/jaar 

 

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 1 november 2020 en eindigt op 1 maart 2021.


Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.